Megszűnt a fogászati ellátás – a normál tb-támogatott és a magán is. Ez van most helyette – Válasz Online
 

Megszűnt a fogászati ellátás – a normál tb-támogatott és a magán is. Ez van most helyette

Élő Anita
| 2020.03.19. | Interjú

A járványveszély egyik mellékhatása, hogy az egészségügy a vírustól megbetegedettekre fókuszál, és csak a halaszthatatlan beavatkozásokat, vizsgálatokat végzi el. No de a fogorvosi ellátás területén is? Bizony. A magánellátás is megszűnt mára, ahogy a normál tb-támogatott fogászat is. A Válasz Online Nagy Ákost, a Magyar Orvosi Kamara alelnökét, keszthelyi fogorvost kérdezte, milyen eseteket látnak még el ezekben a vírusveszélyes időkben.

hirdetes

– A tb-fogorvosi alapellátás megszűnése elsősorban a szegényeket érinti? A középosztály tapasztalataink szerint magánfogorvoshoz jár.

– Lehetséges, hogy a fővárosban és a nagyobb városokban így van, de én azt tapasztalom, hogy vidéken kisebb súlya van a magánellátásnak. Falun van a tb-fogorvos meg a tb-fogorvos, a kettő közül lehet választani. Sokan döntenek azért is a tb-finanszírozott ellátás mellett, mert Magyarországon rendkívül bőkezű a fogorvosi biztosítási csomag: 18 és 62 év közötti életkorban csak a fogpótlásért kell fizetni orvosi és fogtechnikai díjat, a fogmegtartó kezelések a töméstől a gyökérkezelésig ingyenesek. A gyerekek fogszabályozása is, csupán magáért az eszköz elkészítéséért járó technikai részt kell a szülőknek állniuk. A 62 év felettieknél pedig a fogpótlásért is csak a technikai díjat kell megtéríteni. Például a porcelánkoronára is ez vonatkozik, az időseknek 12-15 ezer forintba kerül egy elkészíttetése. Sokan tudják ezt, a számok is ezt igazolják, tavaly 5 millió 250 ezer beteget láttak el a magyar alapellátó tb-támogatott fogászatok. Vagyis az intézkedés az ország felét érinti. 

– Ha ez ennyi embert érint, helyes ön szerint, hogy a veszélyhelyzetben megszüntetik a teljes alapellátást, és csak sürgősségi tb-finanszírozott fogorvoslás marad? 

– Nemcsak az alapellátást, hanem a fogászati szakellátást is beszüntetik, például az említett fogszabályozó szakrendelések sem működhetnek tovább A fogászati ellátás a fertőzésveszély szempontjából kiemelt területnek számít. 

– Miért?

– A fogászati kezelés során, például a víz- és levegőhűtéssel nagy fordulatszámon működő eszközök használatakor mikroorganizmusokat tartalmazó aeroszol képződik, amely több órán keresztül a levegőben maradhat. Ez nem csak a személyzetre lehet veszélyes, hanem a rendelőben megjelenő következő betegekre is. Nem tudom azt mondani a betegemnek, hogy viseljen maszkot kezelés közben.

 Legalább a fogorvosoknak van elegendő? 

–  Maszkból többféle létezik: a „normál” sebészi és a jobb szűrőképességű (úgynevezett FFP2/3 besorolású) maszk. Kollégáim jelezték, hogy ők is jelentkeztek a mentőszolgálat felhívására, miszerint az alapellátásban dolgozók egy doboz sebészi és három FFP besorolású védőmaszkot kapnak fejenként. Csakhogy elküldték őket, mert fogorvosnak ez nem jár. Több megyéből is ilyen jelzéseket kaptunk.

– Pedig az alapellátás fogorvost és háziorvost jelent. 

– Persze, de mivel a döntéshozók személyesen feltehetőleg csak a magánfogorvosi ellátással találkoznak, a közfinanszírozott fogorvosi ellátás gyakran válik a közellátás „láthatatlan elefántjává”.  Egyelőre ígéret van, maszk még nincs. A készleten lévő sebészeti maszkokkal védekezünk.

Nagy Ákos

– Járványfokozatba kapcsol az egészségügy, törlik a halasztható műtéteket és minden hozzájuk köthető vizsgálatot. Leállnak a szervezett szűrések, és ezek szerint a fogorvosok is. Mit csinálnak önök? Bezár a rendelő? Csak ügyeletes fogorvosok lesznek? 

– Egyelőre mindannyian nyitva tartunk és a sürgős eseteket ellátjuk. Ha mindenki „kicsit rendel”, néhány fős napi betegszámmal, akkor mindenki „kicsit kockáztat”. Ha a védőeszköz hiány miatt kontrollálatlanul bezárogatunk, akkor káosz lesz. Szeretnénk ezt elkerülni. 

– Ha fáj, az sürgős esetnek minősül? 

– Igen, és természetesen a sürgősségi beavatkozások térítésmentesek.

Mi számít annak?

– Például egy friss baleseti fogsérülés is sürgősségi eset. 

– És ha letörik egy darabka? 

– Ha egy kis darab lepattan, az nem, de ha például kettétörik, vagy kitörik a fog, az már igen. A kitört fogat ezután is visszaültetik, vagy ha mozog, rögzítik. Gyerekeknél ez gyakran sikerül. A kiesett metszőfogat meg kell mosni, és a szájban szopogatva kell behozni a rendelőbe. 

– Békeidőben a szerkesztőm biztosan kiirtaná a szövegből ezt a bizarr mondatot.

– Pedig ez nem vicc, ha valakinek a gyermeke ilyen helyzetbe kerül, az szopogassa, mint egy cukorkát, amíg a rendelőbe ér, de ügyeljen rá, hogy ne nyelje le.

Miért kell azt szopogatni?

– Azért, hogy a nyál életben tartsa az apró szálacskákat, a gyökérhártyát, azaz a fog „tartószerkezetét”.

Bölcsességfog? Az sürgősség?

– Igen, ahogy az antibiotikumos ecsetelés, a tályog, a szájüregi vérzés, vagy idegen test eltávolítása is. Minden, ami józan paraszti ésszel is sürgős, életveszélyes esetnek tűnik. 

– Ám ha a fogászati ellátásnál ilyen nagy a fertőzésveszély, miért dolgozhatnak tovább a magánorvosok?

– Nem dolgozhatnak, privát sem rendelhetnek.

– Tehát csak a tb-rendelők maradnak.

– Igen. A magánellátó kollégák is nehéz helyzetbe kerültek, rajtuk a kormány hitelmoratórium mellett a járulékfizetési kötelezettség elengedésével is segíthetne.

– És a tb-fogorvosok? Ők részben a teljesítményük alapján kapják a díjazást. Ha kevesebb a beteg, kevesebb a pénz.

– Ezért kértük az egészségügyért felelős államtitkár asszonytól, hogy a tavalyi teljesítménydíjakat időarányosan fizessék ki a kollégáknak. Egyelőre arról kaptunk tájékoztatást, hogy csak a sürgős eseteket finanszírozzák.

– A 65 éven felüli fogorvosok sem találkozhatnak mostanában a betegeikkel. Gondot okoz ez majd a sürgősségi ellátásban? 

– A fogorvosok átlagéletkora kedvezőbb, mint a háziorvosoké. Nálunk ez kevesebb helyen okoz majd nehézséget. Ám

a többi kollégánk védelme is nagyon fontos, ezért is kértük speciális maszkok biztosítását. Még sebészetit sem küldtek eddig, csak a háziorvosoknak. Nyomatékkal kérjük, hogy a fogorvosoknak is adjanak ilyet. 

– Hétfőre volt kiírva a sztrájktárgyalás következő fordulója az orvosok és a minisztérium között, ám ez végül elmaradt. Ön szerint nem visszás ebben a helyzetben fenntartani a sztrájkkészültséget? Az orvosok a mi frontharcosaink a vírus elleni küzdelemben. 

– Még Éger István kamarai elnöksége alatt kezdték összegyűjteni a nyilatkozatokat a kollégáktól, hogy az önként vállalt túlmunkát felmondják. Tehát nem a kötelező munkaidőt, nem a kötelezően elrendelhető túlmunkát, hanem csak az önkénteset. Mi is érzékeljük a helyzet súlyát, tudjuk, hogy a lakosságnak szüksége van az orvostársadalom megfeszített munkájára, ezért az akció most pihen. Mindenkinek, az orvosoknak, a lakosságnak és a döntéshozóknak is arra kell törekedni, hogy a járványt megállítsuk.


Nyitókép: MTI/Szigetváry Zsolt

Ez az interjú nem készülhetett volna el olvasóink támogatása nélkül. Ha fontosnak tartja munkánkat, kérjük, legyen „előfizetőnk” akár már havi 1700 forintért, és csatlakozzon hozzánk a Facebookon!

#fogászat#koronavírus