2020 legjobb lemezei a Fonónál – Válasz Online
 

2020 legjobb lemezei a Fonónál

Idén is gazdag volt a lemeztermés a 25 éves Fonónál, amelyből összeállítottunk egy lejátszási listát, minden idén megjelent albumból egy-egy számmal.

Öröm, hogy idén is több elsőlemezes alkotó került be a portfólióba, köztük az improvizációs folklórszínház új műfaját létrehozó Bahorka Társulat, az egyik legigényesebb népzenei műhely és legkedveltebb táncházi zenekar, az Erdőfű Népi Kamarazenekar, de ide sorolhatjuk a WOMEX-en is bizonyító, Budapest-Párizs kulturális tengelyen mozgó Ötödik évszakot is. Az Arató zenekar első, hiánypótló lemeze pedig a kevéssé ismert vízmelléki prímásokat hangzásvilágát mutatja be.

Született két jubileumi album, a Besh o droM 20 és a Balázs Elemér Group Celebration 20&10, mindkettő nagy szakmai és közönségsikerrel.

Kiemelkedő életművek is tovább gazdagodtak új kiadvánnyal, így Lajkó Félix kiadta első közös lemezét az új zenekari felállásával Start címen, második albummal jelent meg a kiemelkedő acapella formáció, a Dalinda is, Átjárók címen és új lemezt jelentetett meg a Cimbaliband, ezúttal az őrkői roma származású énekesnővel, Horváth Alexandrával, Gypsy Fushion címen. Tóth Viktor Arura triója a finomfülű jazzrajongóknak igazi ajándék volt karácsonyra, a Have no fear című lemez reflektál a jelenlegi helyzetre, ahogyan Cserepes Károly új remixe, a The Big Slalom is valódi különlegesség a lemezpiacon.

A balkáni mulatságok világát hozza el a remek mohácsi zenekar, a Poklade Balkantransz című albuma, Debrecenből a Kárpát-medence szegleteibe repít a Pendely lemeze, a Hungarian Folkembassy Budapesten és Varsóban felvett albuma pedig szép lengyel-magyar zenei párhuzamokat mutat be. Mivel is zárhatnánk jobban az évet mint a Berka együttes Csángó négy évszak című évkörének egyik számával és a Besh o droM Noch Dazu-jával!

A lejátszási lista itt érhető el »»