„Karácsony akkor sem hiteles, ha…” – a momentumos EP-siker kovácsa a Válasznak – Válasz Online
 

„Karácsony akkor sem hiteles, ha…” – a momentumos EP-siker kovácsa a Válasznak

Stumpf András
| 2019.06.06. | Interjú

Még csak 24, de már túl van három kampányon és néhány emlékezetes szereplésen. Vonult már ki tévéstúdióból és ötperces valódi híradót is rögtönzött a propagandacsatornává silányított köztévében, a Momentum elnökségi tagjának mégsem látványos akciói a legfontosabbak – Hajnal Miklós a meglepetésre két mandátumot is eredményező európai parlamenti kampányt vezette pártjában. 344 ezer szavazatot sikerült ugyan összeszedni, de Hajnal-lista olyannyira nincs Kubatov-mintára, hogy a momentumos még saját szüleiről sem tudja, kire szavaztak. S hogy félnek-e az összegyurcsányozódástól? Jobbos fordulatot vesznek új főpolgármester-jelöltjükkel, Kerpel-Fronius Gáborral? Elengedik a melegházasságot mint követelést? Miért nem lenne jó főpolgármester Karácsony Gergely? Válaszok itt és most.

hirdetes

– Fáj?

– Micsoda?

– Milyen nap van?

– Jaj, persze! A trianoni döntés 99. évfordulója van.

– Pontosan. Szóval: fáj?

– Az én családomat annyira nem érinti, édesanyám oldaláról lengyel felmenőim vannak, de Kassán is élt például rokonság, akik remekül be tudtak illeszkedni a magyar közegbe. Ami ma fájhat: a határon túli magyarokat gyakran nem fogadja be így a többségi társadalom. Ez nyilvánvalóan megjelenik a szlovák himnusztörvényben, de az erdélyi utcatáblák kérdése is idetartozik. Ezek tehát fájnak. Minden szomszédunktól elvárható, hogy megbecsülje a helyi kisebbségeket és hagyja, hogy saját kultúrájukat, nyelvüket megőrizzék. Az imént említett eseteket az Európai Uniónak sem kellene egyébként szó nélkül hagynia.

– Jórészt kampányfőnöki működésének köszönhetően most két emberük is lesz az Európai Parlamentben, hogy szóvá tegye ezeket.

– Igen, ez fontos is lesz a következő ciklusban. Volt eddig két európai polgári kezdeményezés a témában, de ezek gyengébb eszközök, mint egy népszavazás, hiszen nincs kötő erejük. A himnusztörvény kapcsán viszont volt jó tapasztalatunk is. Azonnal felvettük a kapcsolatot testvérpártunkkal, a Progresszív Szlovákiával, hogy ne támogassák és a többi pártot is győzzék meg erről. Végül a köztársasági elnök is visszadobta szerencsére, úgyhogy nem lett belőle jogszabály.

– Jobbos fordulat a Momentumban? Fáj Trianon, friss főpolgármester-jelöltjük pedig első sajtótájékoztatóján vagy háromszor hivatkozott a polgári Magyarországra, a „Fidesz-árvák” megszólításának fontosságáról beszélt…

– Tarlós István népszerűbb a Fidesznél Budapesten. Ha valaki az ő kihívója szeretne lenni, nem elég, ha arról beszél, mi a baj a Fidesszel. Ha ráadásul a következő főpolgármester hatékonyan kívánja képviselni Budapest érdekeit a kormánnyal szemben is, fontos, hogy szélesebb értékközösséget tudjon maga mögött. Ez a választás tehát, ha sikert akarunk, nem szólhat megint csupán arról, hogy szembemegyek Orbán Viktorral csak azért, mert ő Orbán Viktor. Kerpel-Fronius Gábor részéről tehát, jól érezték, egyértelmű és hiteles nyitás volt ez – a Momentum általános politikai stratégiájával kapcsolatban viszont nem tudom még, mit hoz a jövő.

Nem elég, ha arról beszélünk, mi a baj a Fidesszel

– Netán egykettőre lemondanak melegházasságos törekvésükről is?

– A jogegyenlőség követeléséből nem engedünk, s mi az azonos nemű párok problémáinak kérdését is idesoroljuk.

– Konzervatív oldalról így azért korlátozzák a szavazógyűjtési potenciált.

– Tudjuk, hogy ezzel nem mindenki ért egyet. Még akár mai választóink közül sem. Csakhogy nem az alapján választ az ember pártot, hogy 100 százalékban egyetért-e minden programpontjával. Ha hetven százalékban egyetért, a maradék harminccal nem, de nem nyílik ki a bicska a zsebében attól sem, már dönthet mellettünk. A kisebbségek melletti kiállás tehát mindig ott lesz az értékeink között, legyen szó bármilyen jogfosztott kisebbségről.

– Igazi kisebbségit jelöltek főpolgármesternek is: az 52 éves Kerpel-Fronius az apja lehetne. Egy ifipártban.

– Még idősebb is édesapámnál.

– Belátták, hogy a tejfölös száj nem elég a pozícióhoz, idősebb momentumos meg alig akad?

– Szempont volt a kor, a tapasztalat, hogyne. A főpolgármesteri feladat más, mint mondjuk a parlamenti képviselőé. Utóbbiból van 199, főpolgármesterből csak egy, aki a legnagyobb közvetlen felhatalmazással bíró politikus az egész országban. Olyan jelölt kell, aki a munka világából érkezett és letett már valamit az asztalra. Gábor ilyen. Nem a politikából jön, több mint húsz éve visz sikeres IT-vállalkozást – igaz, nem a legnagyobb céget, de nem is örülnénk, ha a legnagyobb vállalkozó lenne a jelöltünk.

– Mi tagadás, fura lenne Mészáros Lőrinc a Momentum jelöltjeként.

– Hát még Orbán Viktor! Ha a legnagyobb vállalkozót akarnánk indítani, valójában őt kellene. Kerpel-Fronius Gábor viszont annak ellenére, hogy nem a politikából jött, nem viselt politikai tisztséget korábban, s csupán két éve csatlakozott hozzánk, valódi véleményvezér lett a Momentumban, a 13. kerületi szervezetet, az egyik legjobb helyi szervezetünket vezeti…

– Ha jól tudjuk, SZDSZ-tag azért volt a jelöltjük.

– Jóval előbb lépett ki az SZDSZ-ből, mint Tarlós István. De még Németh Szilárdnál is előbb. A rendszerváltáskor néhány hónapig volt tag. Ha Tarlós esetében nem gond a jóval hosszabb SZDSZ-esség, talán Gábor esetében sem.

– Ott a pont, de ha már „munka világa”: ön mit dolgozik?

– A Momentum ügyeit viszem.

– Jól fizet?

– Mutassam a pénztárcám? Nem sok van benne. Jelenleg nem kapok fizetést.

– Hogy lehet fizetés nélkül megélni?

– Ha nem változik a helyzet, részmunkaidőben el kell majd helyezkednem, de reméljük, idővel tud majd fizetést adni a párt. Most tehát a családom támogat.

Reméljük, idővel tud majd fizetést adni a párt

– Ajaj. Az sokáig már nem tarthat. Mindkét szülő – szociológus és fizikus – az éppen szétcincált Magyar Tudományos Akadémián dolgozik…

– Szerencsére több lábon állnak a szüleim.

– Még dühödtebb ellenzéki momentumosok lettek az Akadémia vegzálásának hatására?

– Nem. Sőt. Otthon is több szempont előkerül a témában. Jogos igény, hogy az innováció hasznot hozzon az országnak, de a módszer elfogadhatatlansága is, ahogyan értelmes célra hivatkozva rombol a kormány. A szüleimről egyébként azt sem tudom, kire szavaztak.

– Kampányfőnökként még a saját szüleit sem tudta meggyőzni, hogy menjenek el önökre szavazni?

– Egyikükről biztosan tudom, hogy elment, és remélem, hogy ránk szavazott, de nem beszéltünk erről. Majd megkérdem. Egyébként 344 ezer embert azért csak sikerült meggyőznünk.

– A pénzüket a kampány vitte el ennyire, hogy fizura sem futja?

– Az. 22 millió volt az állami támogatásunk, a kampány 40-45 millióba került.

– A felét tehát olyan támogatók adták össze, mint Raskó György és Bojár Gábor?

– Többek között, de ők már a kezdetek óta támogatnak minket. Mások is voltak.

– Mit kérnek cserébe?

– Semmit.

– Még.

– Csak azt kérik, hogy végezzük el a munkát. Van, amiben egyetértünk, van, amiben kevésbé, de ugyanolyan bizalmi helyzetben vagyunk velük, mint a választóinkkal. Ha hetven százalékban egyetértünk, az remek. Megköszönjük a támogatást, de nem függünk senkitől anyagilag.

Nem függünk senkitől anyagilag

– Nem olyan sok 45 millió egy országos kampányra, főleg ilyen sikeresre. Mi volt a trükk?

– A helyi jelenlét. A húszezer lakosnál népesebb 56 városba mentünk főleg, de úgy, hogy a plakátautónkkal a kisebb utakat választottuk – lássák a Momentumot a falvakban is. Határmenti településekre is eljutottunk.

– Ott aztán végképp a migráció volt a sláger, ugye?

– Abszolút. Első körben. Aztán csak elmondta a határmenti erdész is, hogy a gyereke öt éve külföldön dolgozik, alig látja – és ez nem jó. Többször visszamentünk a városokba és remek tapasztalataink vannak. Budapesten sok az inger, naponta üríted a postaládát a pizzás szórólapok miatt, az aluljáróból feljőve három szendvicsember van az arcodban, mindenki füldugóval mászkál, nem vevő a másik emberre. Vidéken meg odajönnek az emberek, ha kiállunk egy standdal. Sokkal nagyobb a nyitottság. Ez új és jó tapasztalatunk, de van még hova fejlődnünk. Ki kell építeni, de meg is kell tudni tartani a helyi szervezeteket.

– Az LMP-nek többek között épp ez nem jött be, az újak közül csak a Jobbik tudott helyi szervezeteket létrehozni, de nekik akkor volt valós problémát célzó kemény hívószavuk. „Cigánybűnözés.” Most majd önök mondják?

– Ezt? Kizárt. Az Európai Ügyészség kérdése viszont, bármilyen távolinak látszik is, visszhangra talál vidéken. Baján például ott egy semmibe néző kilátó. A bajaiak pontosan tudják, hogy miről szól ez. A korrupcióról tehát nem általánosságban kell beszélni: ismerni kell a helyi megjelenéseit, úgy már meg lehet mutatni a hátteret, a rendszerszintet. Részsikereket tehát vidéken is sikerült elérnünk: szavazóink kétharmada nem budapesti.

– A kéthamad csak részsiker?

– Az emberek négyötöde él Budapesten kívül.

– Igaz is. Itt mindenesetre tíz kerületben lettek a legerősebb ellenzéki párt. Kitől jöttek át a szavazóik?

– Jó kérdés. A hagyományosan jobboldali körzetekben és a belvárosban lettünk erősek, tehát az Együtt egykori szavazói és az LMP-sek lehetnek főként aközött a 119 ezer szavazó között, aki most ránk adta a voksát a fővárosban. A jobbikosok inkább otthon maradtak itt, vidéken viszont egy részük már ránk adta a szavazatát. A vidéki építkezés során látjuk, hogy egyikük-másikuk szívesen csatlakozna is hozzánk. Ez még csak egy-két eset, de létező jelenség.

– Az LMP és a Jobbik épp kiállt Puzsér mögül. Beállítanák őket Kerpel-Fronius mögé, vagy ezek a pártok nem is számítanak már?

– Még nem kerestük meg őket, de biztos vagyok benne, hogy le fogunk ülni egyeztetni. Karácsony Gergely mellé a Jobbik és az LMP sem hiszem, hogy szívesen adná a logóját. Érdemes lenne közösen dolgoznunk Gábor sikeréért.

– Miért nem lenne jó főpolgármester Karácsony Gergely?

– Nem tudja megszólítani azokat a szavazókat, akikről már beszéltem az imént. Ha ugyanazokat a mondatokat mondja, amelyeket Gábor, akkor sem hiteles, hiszen évek óta az MSZP szövetségese.

– Az MSZP önöknek vörös posztó?

– Tóth Józseffel együttműködni a 13. kerületben nyilván nem bűn, vannak a szocialisták között is korrekt emberek, mégis, Budapesten maffiagondok vannak, amelyekben azért van érintettségük. Az ingatlanmaffia az egyik, a parkolási a másik. Karácsony maga is kimondta, hogy utóbbi ügyben születtek háttéralkuk. Ezekkel pedig ő nem ment szembe. Kerpel-Fronius Gábort nem kötik háttéralkuk, ahogy Tarlós Istvánt vagy Karácsony Gergelyt igen. Ezért is Gábor a legjobb jelölt.

– Ön meg a „háttéralkus” Karácsonynak kampányol majd ősszel, ha megveri a jelöltjüket az előválasztáson?

– Ha a budapestiek úgy döntenek, hogy mindazzal együtt, amit tudnak Karácsony Gergelyről, mégis őt indítják Tarlós István ellen, mi támogatni fogjuk. Ebben állapodtunk meg.

– Ugyanolyan vehemenciával szervezi majd a Karácsony-kampányt, mint a saját jelöltjéét most?

– Nyilván nem ugyanolyannal, hiszen a Momentum és nem Karácsony kampányfőnöke vagyok, de szerencsére rengeteg kerületben, településen indulnak majd polgármester- és képviselőjelöltjeink. Olyan emberek, akik bármilyen színű maffiával találják szemben magukat, élni fognak jogosítványaikkal és a nyilvánosság elé tárják, amit kell.

Budapesten maffiagondok vannak

– Csakhogy a kerületekben önök is MSZP-s meg DK-s polgármesterjelöltek mögött sorakoznak fel. Hogy szavazzon így önökre, aki nem akar összegyurcsányozódni?

– Nagy dilemma volt ez, de leginkább azért döntöttünk úgy, hogy nem nyitjuk újra a vitát, mert a szavahihetőség fontosabb. Két hónapja kötöttünk egy megállapodást…

– Azóta nagyot fordult az ellenzéki világ. Az MSZP leszerepelt, miközben tele van polgármester-jelöltekkel.

– Adott szavunkat akkor is tartani kell, ha változik a helyzet.

– Tényleg tartották? Úgy volt, nem is lesz saját főpolgármester-jelöltjük.

– Még az EP-választás előtt felvetődött, hogy indítsunk saját jelöltet, de a kampányt nem akartuk keresztbe vágni ezzel. Lagymataggá vált az előválasztási küzdelem, ideje volt felrázni. Ez mindenkinek jót tesz. Nemcsak nekünk: a teljes ellenzéknek. Amint mondtam: az ígéretünk az volt, hogy az előválasztás győztesét fogjuk támogatni, s ezt tartjuk továbbra is.

– Abból Puzsér Róbert kifarolt, de úgy fest, a választáson ősszel elindul. Ehhez a húzásához mit szól?

– Ha – amint remélem – Gábor nyeri az előválasztást, meg kell próbálni összehangolni a Puzsér-féle Sétáló Budapest programot a miénkkel. Nem is lenne nehéz egyébként. Fontos, hogy a végén tényleg egyetlen erős kihívója legyen Tarlós Istvánnak. Hogy ősszel végre visszavegyük a Fidesztől Budapestet.

 

Fotók: Vörös Szabolcs

A Válasz Online jövője olvasóinkon múlik! Két hónap alatt 1500 támogatót gyűjtünk. Csatlakozzon hozzánk most!

#EP-választás#Hajnal Miklós#Karácsony Gergely#Momentum