11. Wine and Violin Hegedűkészítők Szalonja: Fonó Budai Zeneház, október 15-16. – Válasz Online
 

11. Wine and Violin Hegedűkészítők Szalonja: Fonó Budai Zeneház, október 15-16.

Tizenegy éve ad otthot a Fonó Faragó-Thököly Márton kanadai születésű magyar hegedűkészítő kezdeményezésére életre hívott Wine and Violin Hegedűkészítők Szalonjának, ahol hangszerkiállítás keretében hazai hegedű- és vonókészítő mesterek mutatják be míves mesterhangszereiket. A kiállított instrumentumokat kézbe lehet venni, ki lehet próbálni, és a résztvevő borászat borait kóstolgatva beszélgetni a készítőkkel. Kevés szakma van a világon, amely nem futószalagon termeli termékeit, ahol a mester keze munkája döntő jelentőségű, a hegedűkészítés pedig ilyen. A kiállításhoz minden évben szakmai beszélgetés és koncertek is kapcsolódnak. Idén Lakatos Róbert felvidéki prímás és zeneszerző 30 duóját hallgathatjuk meg a szerző és Jozef Horváth előadásában a szombat délutáni ingyenes koncerten, valamint este Lajkó Félix szólókoncertjére kerül sor (ez utóbbi esemény már telt házas). Vasárnap a Somogyi Vonósnégyes ingyenes délutáni koncertjén a művészek megszólaltatják a kiállított hangszereket is: hegedűk titkai nyílnak meg a látogatók előtt, miközben hazai borászatok nedűit kóstolgathatjuk. 

“Egy hegedű megalkotásához, mint egy jó bor elkészítéséhez, szükséges a megfelelő alapanyag, a tudás, elkötelezettség, valamint a szakmánk iránti alázat és tisztelet. Az elkészült hangszerek mind egyediek, a készítők sajátos vonásait hordozzák magukban. Fontos a különböző részletek alapos kidolgozása egy tökéletes tárgy megalkotásához, ami az emberi érzékeket próbálja maximálisan kielégíteni. Ezzel a gondolkozással igyekszünk a magyar hegedűkészítést újra felvirágoztatni. Jöjjenek és találják meg a számukra legmegfelelőbb hangszert és beszélgessenek kötetlenül készítőikkel egy finom bor társaságában!” (Faragó-Thököly Márton)

Kiállító készítők: Adonyi Iván, Bárdi Szabolcs, Etzler Bernd, Faragó-Thököly Márton, Ficsor Gergely, Gollob Balázs, Héjja János, Holló Bence, Kőrösi Ferenc, Lakatos László, Nagy András, Popara Nikola, Székely Márton, Szűcs Péter

A szalon alapítója: Faragó-Thököly Márton

Idén egy világhírű, olasz fakereskedő. a Rivolta családi cég is képviselteti magát kiállítók között, ők másodízben lesznek a rendezvény vendégei.

Wine and Violin Hegedűkészítők Szalonja

PROGRAM

Október 15. szombat

15:00 Kapunyitás

15:30 Kiállításmegnyitó. Megnyitja: Tóth Endre zenetörténész

16:00 Lakatos Róbert -Jozef Horváth: 30 duó hegedűre és brácsára (lemezbemutató koncert)

17:00 Bemutatkozik a Maeijer&Leemans borászat (Hosszúhetény)

18:00 Pódiumbeszélgetés: A hangszer útja a műhelytől a pódiumig

Vendégek: Oláh Vilmos hegedűművész, a Mesterhegedűt a Ringnek Alapítvány kurátora és Bárdi Szabolcs hegedűkészítő

Moderátor: Tóth Endre zenetörténész

19:30 Lajkó Félix szólókoncert (telt ház!)

A kiállítás 22:00 óráig látogatható.

Október 16. vasárnap

12:00 órától látogatható a kiállítás

15:00 Somogyi Vonósnégyes koncertje. Vendég: Fejérvári János – brácsa

Műsor: W.A.Mozart: g-moll vonósötös K. 516

A kiállítás 19:00 óráig látogatható

Kiállító borász

Maeijer & Leemans borászat – Pécs

(A Lajkó Félix szólókoncert kivételével a rendezvény látogatása ingyenes.)

Részletek és jegyek a Fonó weboldalán.

LINK »» Lakatos Róbert 30 duója lemezen is megjelent a Fonó kiadásában, ez szám itt »»