Toronymagasan a legjobb világ- és népzene Makovecz Imre tereiben: HÉTTORONY FESZTIVÁL online – Válasz Online
 

Toronymagasan a legjobb világ- és népzene Makovecz Imre tereiben: HÉTTORONY FESZTIVÁL online

2012 óta minden év novemberében rendezik meg a Héttorony Fesztivált Makovecz Imre tereiben. A közel kéthetes vándorfesztivál célja, hogy a népzene és világzene legértékesebb produkciói minél több emberhez eljussanak határon innen és túl, valamint hogy a zene és építészet szerves kapcsolatára ráirányítsa a figyelmet.

Az idei Héttorony Fesztivál megtervezésén is egy éven keresztül dolgoztak a szervezők, de az aggasztó járványügyi helyzetre való tekintettel végül úgy döntöttek, hogy a koncertélményeket beköltöztetik a közönség otthonába, és online lesz elérhető a tervezett programsorozat és biztonsági okokból idén kizárólag magyar művészek lakják be Makovecz Imre poétikus tereit.

A fesztivál fellépői között ott lesz a Kossuth- és Liszt Ferenc-díjas Sebestyén Márta, aki önálló koncertje után még a Szent Efrém Férfikarral is színpadra áll, a Prima- és kétszeres Artisjus-díjas Palya Bea, valamint a most nemzetközi elismeréssel kitüntetett, WOMEX életmű-díjas Lakatos Mónika a Romengó együttessel! Az idei év középpontjában a női hang áll, így kiemelt szerepet kapnak a női produkciók: a Dűvő mellett feltűnik majd Kubinyi Júlia, Lovász Irén az Égi hang című műsorával szerepel, de Petrás Mária és Szvorák Katalin is önálló estekkel kápráztatják el a közönséget. Látható és hallható lesz a Dalinda énekegyüttes a Bazsevával és a Triolina Folk is –, mindkét formációban a hölgyeké a főszerep. Dresch Mihály Triójában Lőrincz Hortenzia vendégeskedik. Külön produkcióként Makovecz Imre gondolatait Szarvas József tolmácsolja.

Szvorák Katalin

A Kakasdon, Siófokon, Százhalombattán és Budapesten készült közönség nélküli felvételeket november 19-én 19.00 órától a www.hettoronyfesztival.hu weboldalon lehet megtekinteni. A Héttorony Fesztivál immár hagyományosnak mondható eleme, hogy a közreműködők közös produkciókkal is készülnek. Ez a jelenlegi körülmények között sem maradt el Átjárások címen ezeket a világzenei összefonódásokat is láthatóvá-hallhatóvá teszik az online térben.

November 20-án, Makovecz Imre születésnapján a gálaműsor is online jelentkezik majd, amelynek keretében megidézik a fesztivál fő szellemi támogatója, az idén eltávozott Fekete György emlékét is, emellett a fesztivál minden fellépője egy-egy különleges műsorszámmal vesz részt a programban.