Tizedszer is Budapest Folk Fest (x) – Válasz Online
 

Tizedszer is Budapest Folk Fest (x)

Május 22. és 25. között folk delicatess vár négy helyszínen! Tizedik alkalommal rendezi meg a Fonó a Budapest Folk Festet, amelyhez idén társrendezőként a Hagyományok Háza is csatlakozott. Az évek során sokat változott a fesztivál, ahogyan a városi folk és a körülöttünk lévő világ is folyamatosan változik.

„A Budapest Folk Fest továbbra is mindazon produkciók találkozási helye, melyek elismerik a népzene ősi erejét, ha kell, XXI. századivá teszik azt, vagy netán hozzá sem nyúlva közvetítenek valami időtlenséget és szépséget – melyet mi kitüntetett ünnepként élünk meg, újra és újra bizonyítva Budapest folkfővárosi szerepét!” (Horváth László fesztiváligazgató)

Budapest Folk Fest videóajánló »»

A tizedik jubileumi fesztivál négy helyszínen várja az érdeklődőket május 22-25. között: a Fonóban, a Hagyományok Házában, a Kobuci Kertben és a TRIP Hajón. Hagyományosan a Fonó Szerda táncházzal indul a sorozat a Bazseva és a Dalinda zenekarokkal, tánctanítással és táncházzal. A Hagyományok Házában a Kisebbségek Hangjai koncerteken az EtnoRom, Goran Bojcevski Ljubljanában élő macedón klarinétművész és zeneszerző kvartettje, majd a sokoldalú, zenéjüket más-más országból elhagyni kényszerülő muzsikusokból álló Refugees for Refugees (Menekültek a Menekültekért) formáció lép fel: előadásukban kereszteződnek különböző zenei hagyományok a kölcsönös tisztelet jegyében. A Refugees for Refugees nemrég megjelent lemeze májusban felkerült mindkét rangos nemzetközi világzenei toplistára, így a World Music Charts Europe és a Transglobal World Music Charts-on is dobogósok! Másnap az olasz SuRealistas és Klarisa Jovanović & Della Segodba remek szlovén formációját hallhatjuk. Az Európai Unió Kreatív Európa programjának társfinanszírozásával megvalósuló Kisebbségek Hangjai projekt célja, hogy kiemelje azt az elemi hatást, amit az etnikai kisebbségek gyakorolnak az európai társadalmakra, különös tekintettel a zenére.

Refugees for Refugees (Fotó: DIETER TELEMANS)

A Muharay Elemér Népművészeti Szövetség gálaműsorában hagyományőrző együttesek generációival találkozhatunk, akiket Sebestyén Márta háziasszonyként „lát vendégül” a Hagyományok Háza színpadán, este pedig a határon túli hagyományőrzőket képviselve a szászcsávásiakkal kiegészülve sor kerül egy fergeteges táncházra is.

A Kobuci kertben az Erdőfű zenekar és a PásztorHóra tart táncházat, fellép a máltai Tribali band, valamint a Franciaországban élő, spanyol roma származású Juan de Lerida, a Flamenco Nuevo, vagyis az új flamenco egyik jeles képviselője, aki egy este ad koncertet Marko Markovic Brass Bandjének virtuóz balkáni fúvósaival.

Tribali band »»

Tribali – Sitarcika (Official Video)

Különleges program lesz a Fonó-béli Török est kiváló fellépőkkel, valamint a Mediterráneum zenéiből táplálkozó Meybahar és neves görög zenész vendégeinek koncertje. Három lemezbemutató koncertre is sor kerül a sorozatban: Vaszi Levente, a Fölszállott a Páva közönségdíjas csángó énekese és tanítványának közös lemeze a Fonóban, Balogh Melinda Népkerék című, erdélyi cigány népzenéket tartalmazó albuma a Hagyományok Házában, a Meszecsinka legújabb albuma pedig a Kobuci Kertben mutatkozik be.

Meszecsinka »»

A Hagyományok Háza nemzetközi zenei portfóliójának együtteseivel ismerkedhetnek meg a résztvevők a TRIP Hajón. A Népzenei koncertnap a Dunán előadóit zenei szakértői zsűri választotta ki több tucat pályázó közül arra, hogy az intézmény velük közösen népszerűsítse a Kárpát-medencei népzenét hazai és nemzetközi színtéren. A showcase napra a szakmai érdeklődők mellett bárki regisztrálhat, hogy megismerkedjen ezzel a színes zenei palettával.

Egy biztos: bármelyik este is csatlakozunk a fesztiválhoz, az ismerős muzsikák mellett mindig találkozunk majd valami újjal: így alakul és születik folyamatosan újjá a folk, melynek mindannyian részei vagyunk.

Kedvezményes fesztiválbérlet, jegyek, bővebb információ a budapestfolkfest.hu oldalon.