Művészek köszöntik a 25 éves Fonót: szeptember 16-19. között ünnepi sorozattal várja közönségét a zeneház – Válasz Online
 

Művészek köszöntik a 25 éves Fonót: szeptember 16-19. között ünnepi sorozattal várja közönségét a zeneház

Pál István Szalonna, Porteleki László és Áron, a Dalinda, a Babra, a Karaván Familia, a Branka Trió és a Szlama-Bergics duó, Herczku Ági és Nikola Parov, Dresch Mihály és Borbély Mihály, Lukács Miklós és Balogh Kálmán és a Csángálló is fellép többek között a Fonó születésnapi sorozatában szeptember 16-19 között. A művészek videóban köszöntötték a 25 éves zeneházat.

Már gyerekkorunkban amikor elkezdtünk a Fonóba járni, a második otthonunknak éreztük, ott jöttünk össze, kártyáztunk, muzsikáltunk, találkoztunk az öregekkel. (…) A Fonó hangulatában mindig otthon éreztük magunkat” (Pál István Szalonna)

Pál István Szalonna:

A Fonó25 Folkfőváros szeptember 16-19. között egyfajta mixe a zeneház több kedvelt sorozatának. Hagyományosan a Fonó Szerda táncház kezdi a sort, amelyen Szalonna és Bandája muzsikál koncertet és táncházat, lesz Kamaracsütörtök a ZitheRandommal, Szlama Lászlóval, a Dalindával és a Babrával, amelyet a Babra táncháza követ.

Babra:

Pénteken első sorban a duóké lesz a főszerep, többek között, Herczku Ági-Nikola Parov, Borbély Mihály-Dresch Mihály, Porteleki László-Porteleki Áron, Lakatos Róbert-ifj.Csoóri Sándor ‘Sündi’, Szokolay Dongó Balázs-Geröly Tamás, valamint a Branka Trió is színpadra lép, 19-én szombaton pedig Balogh Kálmán-Lukács Miklós koncertje és a Karaván Família és barátai várják a közönséget.

Porteleki László és Áron:

Minden este táncház követi a koncerteket, pénteken a legendás Szászcsávási zenekar, szombaton pedig a Csángálló muzsikál majd.

Dalinda:

A Fonó falát a nyáron megnyitották, így létrejött egy teljesen szabadtéri, illetve egy félig nyitott koncert- és táncházi tér, amit már a nyár folyamán birtokba vett a közönség.! 4 nap, 13 koncert, 4 táncház, több mint 50 fellépő, részletek: fono.hu

Karaván Familia, Branka Trió és a Szlama-Bergics duó:

…1995 őszén megnyílt egy hely a Sztregova utcában egy gyárnegyed közepén tele szeretettel, elhivatottsággal és persze zenével, ahova negyedszázada mindig jó bejönni. Nemcsak azért, mert jó zenék szólnak, és mert élő zenére lehet táncolni, hanem azért, mert olyan a Fonó, mint a mi falunk: hazajövünk. Hazajönnek ide a határon túli adatközlők éppúgy, mint a városi táncházi közeg, a világzene közönsége, vagy a jazzrajongók és persze a zenészek, táncosok, akiknek köszönhetően ilyen friss és élő a ház. Rendszerint napközben is belebotlasz egy próbába, itt nincs backstage-büfé: este együtt kéred ki a söröd a zenészekkel és a pultos már tudja: „a szokásosat”. Nincs este, hogy ne találkoznál ismerőssel, mert a Fonóban tényleg rájössz, hogy „kicsi a világ” és egy ekkora házban az egész Kárpát-medence elfér!

Pontos program a fono.hu oldalon!