Rigmusok, nóták, dalok, költemények Közép-Európából – Fonó Literatúra – Válasz Online
 

Rigmusok, nóták, dalok, költemények Közép-Európából – Fonó Literatúra

Vendégek: Vecsei H. Miklós, Tompos Kátya, Berecz István, ifj Csoóri Sándor ‘Sündi’. Rendezte: Seres Tamás. Időpont: 2021. június 24. (X)

Június 24-én kezdődik a Fonó új irodalmi-zenés sorozata, ahol népköltések találkoznak kortárs költők műveivel, ismert színészek kiváló muzsikusokkal. Spontaneitást nem nélkülöző felolvasószínház, ahol rácsodálkozhatunk, hogy mennyire kortárs a régi, próbáljuk az irodalom nyelvén megfejteni, hogyan élnek tovább hagyományaink a 21. században, hogyan éltetjük, gondoljuk, éljük tovább azokat, hogyan lesznek új rítusaink a régiek nyomán és hogyan születnek kortárs életművek táplálkozva a régiekből.

Azt mutatja be a sorozat az irodalom nyelvén, amit a Fonó a zene nyelvén. Dalok, népdal szövegek, eredeti dokumentumok, szemelvények, csujogatók, népköltészeti remekművek párhuzamosan kortárs költők műveivel, mint Csoóri Sándor, Lackfi János vagy Szabó T. Anna. Elfeledett sorok és dallamok olykor viccesen, vagy groteszk módon, olykor nagyon is komolyan, drámaian, de valójában barátságosan és szeretettel. Szöveg és zene, színész és zenész párbeszéde ez, amelyből csodálatos és meglepő pillanatok születnek.

Az első este vendégei: Tompos Kátya, akiről nem tudjuk eldönteni, hogy jobb színész mint énekes, vagy jobb énekes mint színész, mert mindkettőnek zseniális, Vecsei H. Miklós, akinek a kezében jól áll a gitár, orgánumához a vers, Berecz István az ország egyik legkedveltebb néptáncosa, aki remekül szólaltaja meg a pásztorfurulyákat és Ifj Csoóri Sándor Sündi népzenész hegedűs, brácsás, akinek kifogyhatatlan zenei ötletei a világzene felé is elkalandoznak és aki nem csak népzenész édesapja, hanem költő nagypapája szellemiségét is hordozza, viszi tovább.

Az estet Seres Tamás szerkeszti-rendezi.

Részletek, jegyek itt »»