Pajta és Népzenei Selection címmel nyilvános konferenciát rendeznek a Fonóban, amelyhez koncertprogram is kapcsolódik – Válasz Online
 

Pajta és Népzenei Selection címmel nyilvános konferenciát rendeznek a Fonóban, amelyhez koncertprogram is kapcsolódik

Szeptember 28-29-én konferenciát rendez a Pajtakult és a Fonó, amelyben két panel szervezőjeként a Kárpát-medencei Kultúrpajta és Tündérkert Hálózat is részt vesz. A rendezvényen a pajtaépítészet aktuális kihívásai és zenei szakmai kérdések is terítékre kerülnek. A kétnapos konferenciaeseményhez egész hétvégén több koncert és táncház csatlakozik, így fellép a Boyongó, Pátkai Rozina triója és a Volkova, Paár Julcsi családi koncertet ad, a Martenica bolgár, a Berka moldvai, Kónya Előd és barátai pedig vonós táncházat muzsikálnak. A programsorozat alatt fotókiállítást is megnyitnak a Pajtakult Kárpát-medence-szerte pajtákban készített képeiből.

A Kárpát-medencei Kultúrpajta és Tündérkert Hálózat szervezésében találkoznak és nyílt kerekasztalbeszélgetésen osztják meg tapasztalataikat az NKA Magyar Géniusz programban résztvevő pajta és tündérkert tulajdonosok, valamint bemutatkoznak a külhoni helyszínek képviselői és a programok koordinátorai.

Neves építészek részvételével kerekasztalbeszélgetésen tárgyalják a pajtaépítészet lehetséges irányait és 21. századi kihívásait, az egykori gazdasági épületek felújításának és hasznosításának alternatíváit. A rendezvény során fotókiállítás nyílik a Pajtakult az elmúlt két év során készített képeiből, a tárlatot Sebő Ferenc a Nemzet Művésze nyitja meg. Országimázs, országépítés a pajtákon keresztül címmel cserélnek eszmét szakemberek a Magyar Krónika részvételével.

Miénk volt a tér címmel osztják meg mikroterekben és pajtákban szerzett tapasztalataikat zenekarok és művészek, és külön kerekasztalnál találkoznak a nyári fesztiválok képviselői is. A továbbiakban olyan szakmai kérdéseket tárgyalnak még, mint a sikeres vállalati és művészeti együttműködések és a mecenatúra, a kultúra megjelenése a médiában és médiatrendek, valamint szervezéssel kapcsolatos marketingkihívások. 

A rendezvény során arra is lehetőség lesz, hogy jelen levő szakemberektől speed dating formájában személyre szabott tanácsot és segítséget kapjanak zenekarok, menedzserek és szervezők. A speed dating időpontokra a helyszínen lehet regisztrálni. 

Mindkét napot Pajtakávéház zárja, pénteken a Magyar Krónika mutatja be legújabb, őrségi lapszámát borkóstolóval összekötve. 

A rendezvényhez kapcsolódó zenei programban csütörtök este ingyenes koncerten lép fel a Boyongó, akik számos zenei stílusból végül közös nevezőként a magyar népzenét határozzák meg. Péntek reggel Dúdolj! Ringass! Táncolj! címmel Paár Julcsi zeneterapeutával élhetnek át közös, felszabadító zenei élményt a legkisebbek és családjaik. Péntek este három táncház is betölti majd a házat: bolgár, moldvai és vonós zenérre is táncolhatnak a Fonóba érkezők. A Martenica bolgár táncháza ebben az évadban indult útjára, a Berka 15 éve tartja moldvai táncházát a Fonóban, amelyhez mindig csatlakozik egy vonós táncház is, ezúttal Kónya Előd és barátai húzzák majd a talpalávalót. Szombaton Volkova magyar-orosz dalszerző lép színpadra ezúttal szólóban, saját, cigány és orosz dalokkal. Pátkai Rozina triójával érkezik ugyanezen az estén, hogy egyéni zenei világába engedjen betekintést, amelyhez társai Tóth István (gitár) és Szabó Dániel (dob és ütőhangszerek) lesznek. 

A konferenciaprogramra a részvétel ingyenes, de regisztrációhoz kötött. Regisztrálni a fono [kukac] fono [pont] hu e-mail címen lehet. A csütörtök esti koncertre ingyenes a belépés és regisztrálni sem kell, a többi eseményre jegyet a Fonó weboldalán lehet vásárolni. 

A Pajtakult konferencia az NKA Építőművészeti Kollégiumának támogatásával valósult meg. A Kárpát-medencei Kultúrpajta és Tündérkert Hálózat két panelje a Nemzeti Kulturális Alap támogatásával a Kárpát-medencei Kultúrpajta és Tündérkert hálózat program keretében jött létre. A Fonó Népzenei Selection konferenciaprogram pedig a Halmos Béla Program támogatásával valósult meg.