Népzenei, jazz- és világzenei különlegességekkel búcsúztatja az évet a Fonó (x) – Válasz Online
 

Népzenei, jazz- és világzenei különlegességekkel búcsúztatja az évet a Fonó (x)

A Boban Markovic produkció minden közönséget megbabonáz, és olyan Kusturica filmek hangulatát idéző, vérbeli balkán temperamentummal telíti meg a teret, hogy a hallgatóság életre szóló élményekkel gazdagodik! A Fonó-béli óévbúcsúztató estre december 29-én a zenekar együtt érkezik a nemzetközi világzenei színpadok másik sztárjával, a Romengoval és a WOMEX Artist-díjas énekesnővel, Lakatos Mónikával. A két zenekar együtt is játszik majd a közönségnek, de lemezeik anyagából külön-külön is válogatnak. Boban Markovic nagysikerű MRAK című albumának dalait hozza, a Romengo pedig december elején megjelent, új Folk utca című lemezét mutatja be a közönségnek.

Egy mix a Romengo Folk utca című lemezéről:

Egy videó a Boban Markovic Orkestrától:

December 30-án a Jazz Előszilveszteren három remek formáció lép színpadra. A Junior Prima-, Gramofon-, és Artisjus díjas jazz-zongorista és zeneszerző Tálas Áron nemrég költözött haza Bázelből, ahol egy teljes évet töltött. Trióját ez alatt az idő alatt nem hallhattuk itthon, most viszont újult energiákkal érkezik a formáció. A billentyűs és zeneszerző Kaltenecker Zsolt és az énekes-billentyűs Mózes Tamara közös zenei univerzuma a jazz, a pop, a rock, az elektronikus hangzások, a progresszív zenei elemek és az improvizáció különleges keveréke.

Az alkotópáros először 2017-ben dolgozott együtt, azóta több sikeres koncert és zenei anyag fűződik a nevükhöz, többek között ez a klip is, amelynek képeit Finnországban forgatták, a zenei anyagró pedig így vallanak: Az egész egy szürreális, Tarkovszkijt idéző, álomszerű üzenet, mintha benéznénk egy tükör mögé, mintha meglátnánk valami nem megfoghatót, a mindannyiunkat összekötő láthatatlan szálakat.

A Horváth Tojás Gábor Trió megjelenés előtt álló új „Tricks” című negyedik lemeze anyagát fogja bemutatni a Fonóban. A zenekar előző lemezét Gramofon-díjra jelölték, és Gábor elnyerte Az Év zeneszerzője kitüntető címet.

A hagyományos Fonó Folkszilveszter idén is a legnagyobb népzenész-néptáncos szilveszteri mulatságnak ígérkezik. Az ország legjobb folkszilvesztere óriási táncházzal búcsúztatja az óévet, és köszönti az újat a Magyarpalatkai Bandával, Pálházi Bencével és bandájával és a Fanfara Complexával.

A Fonó ünnepi programjairól bővebben itt >>>