„A zene képes közelebb hozni különböző kultúrából érkező embereket”: megjelent a MEYBAHAR első lemeze a Fonónál (x) – Válasz Online
 

„A zene képes közelebb hozni különböző kultúrából érkező embereket”: megjelent a MEYBAHAR első lemeze a Fonónál (x)

Interjú Kopcsik Mártonnal, a zenekar egyik alapítójával.

– Mikor és hogyan alakult a zenekar?

– 2013-tól több ízben folytattam zenei tanulmányaimat Ross Daly által alapított és vezetett iskola mesterkurzusain, ahol hamarosan összehozott a sors minket Marilia Pilti görög szantúri játékossal. Ennek a kapcsolatnak köszönhetően bontakozott ki a zenekar, és alakult ki a Meybahar mai felállásában. Az első időkben barátainkkal Varga Mersével, Takács Péterrel és Krolikowski Dáviddal való találkozások és közös zenélések öröméből indíttatva határozottan úgy éreztük ezzel komolyan szeretnénk foglalkozni a jövőben. Ezt követően Mariliával egy éven keresztül dolgoztuk ki a mai reprtoárunk alapjait, amit idővel közösen hangszereltünk át a többiekkel. Első alkalommal trió felállásban léptünk fel a Patyolat Próbaüzemben 2016-ban Takács Péter tablással. Az az este nagyon meghatározó élmény volt számunkra, és bátorított minket abban, hogy folytassuk a munkát. Azóta kidolgoztunk háromfajta trió felállást és sokakat megdöbbentő módon teljes létszámban  – három ütőhangszerrel kiegészülve – is gyakran fellépünk. Röviden így alakult ki a Meybahar, mai felállásában:

Marilia Pilti – görög szantúr
Kopcsik Márton – hegedű, zengőhúros brácsa
Krolikowski Dávid – ütőhangszerek
Varga Merse – doholla, keretes dob
Takács Péter – tabla

– Most jelent meg első lemezetek, amely lényegében egy kislemez, öt számmal. Mit kell tudni erről a válogatásról? 

– Első kislemezünk az Abyss címet kapta. Amely egyben  a zenekar első saját közös alkotásának a címe is! Szerettünk volna egy olyan bemutatkozó lemezzel megjelenni, ami egyfelől összefoglalja eddigi munkásságunkat, ugyanakkor előremutató is. Így hallhatóak rajta saját szerzemények, tradicionális és kortárs zenei átdolgozások is. A címválasztás is erre utal: Abyss jelentése mélység, ami magával ragadja az embert. A lemez a Bresaola Studios, Budapestben készült, aminek egyben hangmérnöke is voltam.

Hallgasson bele a lemezbe itt »»

– Miért fontos Számotokra a török és görög zenei örökség és mit üzenhet ez a hazai közönségnek?

– A legfontosabb szempont számunkra, hogy azzal zenével foglalkozzunk, amit szeretünk, ami a legnagyobb és legmélyebb hatást gyakorolja ránk. A görög, török, örmény, a perzsa, vagy az indiai zenék számunkra természetesek. Mindig ez a világ nyűgözött le minket leginkább. Mindannyiunknak megvan a személyes kötődése ahhoz, amivel egyénileg vagy a zenekarban foglalkozik. Marilia görög lány, modern zenei tanulmányai során, mindig is örömmel fedezte fel újra saját hagyományaikban rejlő szépségeket. Külön öröm és nagyon izgalmas számára, hogy mivel jelenleg Magyarországon él, a legnagyobb görög szantúrművész Ourania Lampropoulou tanításai után, megismerkedhet a magyar cimbalomjáték nagymestereivel is, mint Balogh Kálmán vagy Lukács Miklós. Nekem középiskolás koromban volt szerencsém sok országba eljutni és megismerkedni személyesen más kultúrákkal, emberekkel, és ezek az élmények is meghatározták későbbi zenei érdeklődésemet is. Az örmény, török mevlevi szúfi, a perzsa klasszikus zene mellett az indiai klasszikus zene, valamint Ross Daly, Evgenios Voulgaris személyisége és munkássága voltak rám a legnagyobb hatással. Takács Péter az indiai klasszikus zene szerelmese, Szalai Pétertől tanult tablán és gyakran jár Indiába is, hogy elmélyítse tanulmányait. Varga Merse az isztanbuli ütőhangszer egyik legnagyobb mesterétől, Misirli Ahmettől tanult, játékában találkozik az indiai, török és balkáni zenei tradíció. Krolikowski Dávid elsősorban dobfelszerelésen kezdte zenei tanulmányait, de később rá is nagy hatással volt a közel-keleti, afrikai, dél-amerikai zenei kulturák komplex és kimeríthetetlen ritmusvilága. Izgalmas, hogy mindhárom ütősünk elmélyülten foglalkozik a keleti ütős játék hagyományaival, ezért egy nyelvet beszélnek, ami kinyitja a lehetőségeket a hangszerelés terén. A legfontosabb üzenet ezzel a hazai közönség számára talán az, hogy a zene szeretete olyan bennünk rejlő erő, amivel könnyebben átléphetjük a földrajzi és kulturális határokat!

– Több különleges hangszeren játszotok. Mesélnél róluk?

– Marilia görög szantúron játszik, görögül “santouri” ami a magyar cimbalom rokona. Lényegében egy hordozható kisméretű pedál nélküli cimbalom, amit állványra helyeznek mikor játszanak rajta. A görög népzene egyik meghatározó hangszerpárja a szantúr és a hegedű. Nekem több hangszerem is van. A normál hangolású hegedű mellett, van egy másik hangolású is, valamint Bodnár Gábor hangszerkészítő bevonásával közösen terveztünk egy 8 zengőhúrral rendelkező brácsát is. Ez egy hosszú folyamat eredménye, ami meghatározó mérföldkő számomra saját hangzásvilágom keresésében. Takács Péter az indiai ütőhangszerek egyik legkedveltebb hangszerén, a tablán játszik. Ennek a két különálló testű ütőhangszernek, lehetőségeihez mérten lenyűgözően gazdag a hangzáskészlete, és az intonációs lehetőségei is. Az észak-indiai klasszikus zene elsőszámú ütőhangszere. Varga Merse dohollán és keretesdobon játszik. A doholla az egyik legismertebb ütőhangszer, a serleg alakú dob, a derbuka nagytestvére. Egyedi készítésű cserép doholláját is saját stílusához alkotta meg. Krolikowski Dávid, egy évek alatt általa gondosan összeválogatott dobfelszerelésen játszik, ami alkalmas ilyen típusú akusztikus kamarazenék, maibb megszólalásban történő kíséretére.

– Rendszeresen tartotok eseteket a Fonóban, amelyre neves vendégművészeket hívtok. Ezeken a találkozásokon mire számíthat a közönség?

– A Meybahar Estet, második alkalommal van szerencsénk a Fonó Budai Zeneház támogatásával megvalósítani. Ezek az esték az országban egyedülálló koncepció mentén valósulnak meg, olyan előadók meghívásával, akik a mai nemzetközi világzenei, népzenei élet meghatározó alakjai és, akiket Magyarországon még nem hallhatott, vagy nagyon ritkán hallhat a közönség.
Ez már önmagában is különleges lehetőség mindenki számára, ugyanis a Fonó mindig is támogatta a hazai népzene és jazz mellett az új világzenei előadókat és programokat. Az estek művészeti vezetői feladatait Mariliával ketten látjuk el, nagy hatású előadóművészeket hívunk meg, mint ahogy első alkalommal Ross Daly és Kelly Thoma volt a vendégünk Kréta szigetéről, legutóbb pedig a szíriai születésű örmény Haig Yazdjian és a görög Yann Keerim adott egy fantasztikus koncertet nekünk. Ezekről a találkozásokról mindig készítünk felvételeket, amelyeket utólag is megosztunk a közönséggel.

– Hogy látjátok, milyen a fogadtatása a zenéteknek?

– Nagyon pozitív tapasztalataink vannak! Tavaly nyáron szerveztük meg – az NKA hozzájárulásával – első európai turnénkat, ahol olyan országok klubjaiban játszhattunk, mint Franciaország, Belgium, Luxemburg vagy Ausztria. Általános tapasztalatunk az, hogy mivel instrumentális zenét játszunk, már elsőre is minden környezetben nagyon könnyen befogadható. Ez egy tudatos választás részünkről, mert szerintünk a zene univerzális értékekkel bír, ami képes közelebb hozni különböző kultúrából érkező embereket. Minden koncert után oda is jönnek hozzánk megköszönni az élményt, ami számunkra nagyon fontos dolog! Van, aki a dinamikusabb számokat kedveli, van akinek pont a lassabb, figyelős részek tetszenek leginkább, de a legfontosabb visszajelzés számunkra, hogy különböző kultúrák hallgatói egyaránt találnak benne izgalmas pillanatokat.

– Végezetül: hogyan helyeznétek el magatokat a hazai és a nemzetközi piacon? Milyen irányban szeretnétek fejlődni, milyen tervek, művészi együttműködések várhatók? 

– Mi elsődleges feladatnak azt érezzük, hogy saját magunkkal minél azonosabbak maradjunk, együtt fejlődjünk és változzunk a zenekari munkálatok során! Hogy ezt ki hova helyezi majd el a piacon, arra mi is nagyon kíváncsiak vagyunk! A Meybahar Estek jelenleg az elsőszámú és legfontosabb programsorozatunk, jelenleg több, mint 10 ilyen programunk van tervben, amiket szeretnénk a jövőben megvalósítani. Május 23-án lesz a következő alkalom, ahol egy görög trió, az ‘ek vatheon’ lesz a vendégünk, nagyszerű zenészekkel és tanárokkal. Kyriakos Tapakis, udon (keleti lant), Nikos Paraoulakis neyen és Lucas Metaxas nagybőgőn fognak egy különleges koncertet adni nekünk. Nagyszerű este lesz többek között a török mevlevi dervis zene szerelmeseinek. Szeretnénk továbbá egy videóklipet is forgatni az egyik számunkhoz, amit már a lemezkészítés során el is kezdtünk. Örülünk, ha saját belefektetett munkánk mellett kiadónk segítségével minél több emberhez eljuthat a zenénk.

 

III. Meybahar est május 23-án: részletek ezen az oldalon