Megjelent a Besh o droM Hova lesz a séta? című új lemeze – Válasz Online
 

Megjelent a Besh o droM Hova lesz a séta? című új lemeze

A negyedszázados Besh o droM torta helyett lemezzel ünnepel. 10 dal szerepel a Fonó gondozásában megjelenő új albumon, amit a zenekar Patreon oldalának támogatóin teszteltek le. A tőlük megszokott unikális hangzást ezúttal főként magyar nyelven felcsendülő népdalokból, szomszédos országok dallamaiból, ritmusaiból sodorták össze. A számok mindegyike magán viseli a zenekar elnyűhetetlen energiáit, és széles zenei látószögét. A helyenként rock, vagy drum and bass köntösbe bújtatott dalokat fiatalkoruk meghatározó zenei emlékei ihlették, hegyezve a most fiatal hallgatók fülét. Folytatják az utat, amit 25 éve hangos sikerrel ülnek meg. Az album minden bizonnyal az idei fesztiválszezon csemegéje lesz!

Ízlésesen megfér egymás mellett hip hop idézet, makedón dallam, és magyar népdal, derül ki az album első számából, ami a Piros címet viseli. A tradicionális román kavalos dallam is elbírja a drum and bass kíséretet, derül ki a Dupla pita című számból. Zenész kollégáknak is feladja a labdát a 22\16-os ritmusképre állított Sandansko, ami egy Sandanski város környékéről gyűjtött bolgár dallam és egy moldvai csángó nóta összeöltésével keletkezett. A tavaszi megjelenés okán még előfordulhat, hogy Hidegen fújnak a szelek, ahogy a sokak által feldolgozott népdalban is elhangzik, ettől a verziótól bizonyosan melege lesz a hallgatónak, olyan erővel csap ki rajta a felgyülemlett energia. Észak-Afrika, Kaukázus, Balkán, poliritmia, bolgár és török dallam, instrumentális csemege az Afrika című szám. Az 1911 című Szörényi-Bródy szerzemény feldolgozása is felkerült a lemezre “az utolsó előtti előtti békeév” idejére kalauzolva a kultúrtörténet iránt érdeklődő közönséget, afro ritmus, moldvai dallam, funk groove -a szerzőpáros se ismerne rá elsőre. 

A zenekart a Patreonon támogató közösség szerint kifejezetten jól passzol a SKA ritmus, a bánáti dallam, ehhez a nem szokványos zenei társításhoz a magyar népzene tárházából már annyiszor előrángatott Elment a madárka kezdetű dal adott alkalmat, míg az album nyolcadik számát, ami eszperantóul hangzik el, bravúros rekordként értékelték.  Az Agrár DnB című instrumentális számban a román furulyás pásztordallamhoz kanna adja a ritmust és a basszust.  Az albumot lezáró tizedik szám a Peckes nevet viseli, a zenekart 25 éve közösen alakított sógorok zenei párbeszéde. Ütős és fúvós cserélnek eszmét, az előbbi a róla elnevezett találmányával a Peckdrummal, utóbbi klarinéttal, és a műfajban általa elhíresült EWI-vel, elektronikus fúvós hangszerrel.

A formációban Fundák-Kaszai Lili (ének), Barcza Gergely (szaxofon, kaval, klarinét, EWI), Pettik Ádám (ének, Peckdrum, kanna, ütős hangszerek), Herr Attila (basszusgitár), Szumper Ákos (dob), Hámori Máté (gitár), Seres Vilmos (klarinét), Lisztes Jenő (cimbalom) közreműködik. 

A tíz dalt tartalmazó, a Jeruzsálem-Bristol-Budapest tengelyen felvett Hova lesz a séta? című album fizikai formában megrendelhető a Fonónál, ahol minden info megtalálható a lemezről, valamint elérhető a digitális felületeken. Hallgasd meg a Youtube-on itt »» A borítót Pettik Nóra tervezte.