Locsolóbál a Fonóban – Válasz Online
 

Locsolóbál a Fonóban

A Fonóban a Húsvéthétfő sem múlik el tánc nélkül: a húsvéti bálok mintájára táncházzal várják az érdeklődőket a Locsolóbálon! Olyan zenekarok lépnek fel ezen az estén, akik meghatározó szereplői a mai táncházi közegnek, tudnak és szeretnek mulatni, és nevük garancia a zenei minőségre.

Az Erdőfű és a Csángálló már az elmúlt hetekben hangolódott erre az estére, a készülődést rögzítettük, íme »»»

Az Erdőfű egy olyan baráti társaság, ami a mai magyar népzenei, világzenei színtér meghatározó alakjainak és zenekarainak olvasztótégelye. Nevüket a juhait elvesztő és azokat az „erdőfűben” kereső pásztor zenés-táncos-elbeszélő történetéből kölcsönözték. A zenekar a Kárpát-medencei falvakban élő magyarság és a velük szorosan együtt élő szomszédos népek vonós zenei hagyományát hivatott elsajátítani. A formáció feladatának tekinti ezen gazdag és színes zenei kultúra átmentését a földművelő-gazdálkodó társadalmi berendezkedés felbomlása után is a modern városi környezetbe.

A Csángálló egy öt lelket egyesítő család, léptük nyomán muzsikaszó, s vigadalom fakad. Zenéjükben a gyimesi és moldvai csángók világa, valamint a Balkán izgalmas népzenéje találkozik, melyek szabad gondolkodásmóddal kibővülve, improvizációval, komponálással és énekkel válnak új egésszé. A végeredmény mégis egyfajta pszichedelikus élmény, mely köszönhető a dallamok húzásának, és a kíséret valódi mélyről jövésének. Így zenéjük nemcsak egy virtuóz buli esemény, hanem muzsikájuk eredetének tudatállapota is.

A Locsolóbálról bővebben itt »»»