Herczku Ágnes gyűjtőútjai nyomán új lemez született – Lemezbemutató a Fonóban! – Válasz Online
 

Herczku Ágnes gyűjtőútjai nyomán új lemez született – Lemezbemutató a Fonóban!

Herczku Ágnesnek a 2018-ban kiadott Hozomány – Erdélyi népzene régen és most –Visa című népzenei albuma egy sorozatnak szánt kiadvány „első fecskéje” volt, amelyet azzal a szándékkal indított útjára, hogy a bő tizenöt év alatt tett gyűjtőútjain felhalmozott szebbnél szebb dalokat közkinccsé tegye. Az énekesnő, soron következő Hozomány – Magyarvista című albumát most egyetlen vistai (Kalotaszeg) asszony, András Jánosné Gergely Erzsi „Erdei” dalai köré építette. Erre nemcsak „Erdei” Erzsi kivételes egyénisége, repertoárjának gazdagsága és a faluban betöltött közösségi szerepe adott okot, hanem az évek során elmélyülő, egyre meghittebb kapcsolatuk is. A dupla-album különlegessége, hogy az egyik lemezen a gyűjtés válogatott anyaga, míg a másik lemezen a városi népzenészek eredeti felvételekre támaszkodó játéka hallható. A lemezbemutató koncertre április 1-jén kerül sor a Fonóban, a Táncháztalálkozó nyitótáncházának keretében.

Az album egyszerre értékmentő és előremutató, hiszen emléket állít a falusi Mestereinknek, énekeseknek, zenészeknek, ugyanakkor mintát adhat arra is, hogy ez a zenei kultúra megtanulható, átadható és nagyon-nagyon szerethető.

Gyűjtés lemezen az évekkel ezelőtt Magyarvistán felvett dalok válogatott anyaga, hallható, a Revival CD-n pedig a hazai népzenészek legjavából összeállított zenekar énekes és hangszeres felvételei hallhatók. Ez utóbbi felvételek „Erdei” Erzsi énekei mellett Kallós Zoltán gyűjtéseire is támaszkodnak, olyan híres prímások játékát megidézve, mint a mérai Antal Ferenc „Árus” vagy a bánffyhunyadi Varga Ferenc „Csipás”.

Herczku Ágnest gyűjtőútjain legtöbbször Kallós Zoltán segítsége, jótanácsai vezették, ezért a sorozatot az Ő emlékének ajánlja. A lemez a Fonó Budai Zeneház gondozásában, az NKA és a Hagyományok Háza támogatásával jelenik meg.

A koncert ajánló videói itt »»

A koncertről bővebben és jegyek itt »» a lemezről bővebben itt »»

A 20:00 órakor kezdődő koncertet 21.00 órától táncház követi.