Halotta már élőben a VOLOSi-t? Szombaton pótolhatja a lemaradást! – Válasz Online
 

Halotta már élőben a VOLOSi-t? Szombaton pótolhatja a lemaradást!

Zenében nehéz legeket mondani, néha mégis megtesszük, hallgatók, kritikusok egyaránt. A VOLOSI -ról talán túlzás nélkül elmondható, hogy az egyik legkülönlegesebb vonós zenei formáció, a világzenei piacon pedig valóban páratlan, amit a színpadon elénk tárnak: öt virtuóz vonós, elképesztő energiákkal áradó zene, népzenei ihletettség, mégis teljesen egyéni hangzás. A lengyel világzene egyik vezető formációjáról van szó, akik a 2017-es, Katowiczeban megrendezett WOMEX-en (World Music Expon) meghívást kaptak a nyitókoncert programjába is.

Itthon nevüket legutóbb akkor hallhattuk, amikor Lajkó Félixszel közös lemezt készítettek, és az album sorozatos toplistás helyezésekkel bekerült 2019 legjobb világzenei lemezei közé. A határokat feszegető öntörvényű öt lengyel vonós Lajkó Félixben, az öntörvényűségéről és virtuozitásáról híres vajdasági hegedűsben találta meg méltó társát a színpadon. A koncertközönség az elmúlt években többször hallhatta őket együtt: A Budapest Ritmon, a Müpában és a Budapest Folk Festen is felléptek közös műsorukkal.

A Fonó meghívására most a lengyel zenekar önálló programját hozza el Budapestre, amit a Wine and Violin Hegedűkészítők Szalonjának keretében mutatnak be a színpadon március 7-én.

Némi ízelítő a VOLOSI zenéjéből:

És amin még részt vehet ha március 7-én ellátogat a Fonóba:

A Wine and Violin Hegedűkészítők Szalonján 14 hegedűkészítő mester mutatja be míves mesterhangszereit, amelyeket ki lehet próbálni, kézbe lehet fogni. Közben egy pohár bor mellett beszélgetni is lehet a készítőkkel. A koncertprogramban szintén a vonós hangszerek, első sorban a hegedűk kerülnek reflektorfénybe mind a klasszikus mind pedig a világzene műfajában. Március 7-én 19.30-kor Langer Ágnes hegedűművész, a Bartók Világverseny és Fesztivál dobogósa lép fel Szalai Éva zongoraművésszel duóban, ezt a koncertet követi 20.30-tól a VOLOSI fellépése. Aki pedig vasárnap is szívesen hallgat vonós muzsikát, annak ajánljuk a szalon vasárnapi hangversenyét is: a Somogyi Vonósnégyes a kiállított mesterhegedűket szólaltatja meg 14.00 órai matinékoncertjén.

A programról bővebben itt »»