Gyimesvölgyi Népzene Kostelekről – Vaszi Levente és Vrencsán Anita közös lemeze (x) – Válasz Online
 

Gyimesvölgyi Népzene Kostelekről – Vaszi Levente és Vrencsán Anita közös lemeze (x)

„Kostelek az Kostelek. Nem hasonlítható semmihez. Vagy mondhatnám másképp is, mint ahogy a gyimes-völgyi csángó magyarok emlegetik: kosteleki keskeny palló…”

„A 80-as évek elején jártam ott először, és ha az ember a mai 21. században odakerül, ugyanazt tapasztalhatja a mulatságokban, mint annak idején. Ez a hely éppen ezért a mai napig egy nagyon jó konzervdoboz. Az életforma, a táj, az emberek, hála Istennek, még őrzik a régmúltat. Ha valaki meghallgatja ezt a lemezt, akkor ízelítőt kap ebből az ősi kultúrából. Beszélni róla nehéz, hallgatni könnyebb. Most ez a fiatal gázska, aki ezt a rövid kóstolót elénk tárja, viszi tovább a régi öregek hagyatékát. Ajánlom mindenkinek – aki szeret énekelni, mulatni, muzsikálni – az első kosteleki CD-t!” (Sára Ferenc)

Vaszi Levente a 2014-es Fölszállott a páva televíziós műsor közönségdíjasaként tette ismertté a nagyközönség számára a gyimesi csángók énekeit, és lopta be magát a nézők szívébe egyenességével, tisztaságával, hitével és elkötelezettségével. Tanítványa, Vrencsán Anita a 2015-ös Fölszállott a páva döntős szólistája lett. A Fonó kiadásával elkészült első közös lemezük, amelyen rajtuk kívül még egy énekes, Tímár Erika is szerepel.

Mindannyian hordozzák magukkal szülőföldjük archaikus, falusi életformáját és kultúráját, amelyet annak idején Kosteleken Ferencz András és Imre Éva, egykori magyar tanárok tanítottak meg-, illetve vissza a fiataloknak. Levente azóta is adja tovább a tudást, a kultúrával együtt az identitást is: napközben a helyi román iskolában földrajzot és történelmet tanít, délután a magyar anyanyelvű gyerekeknek tart hagyományőrző oktatást, azaz dalokat, táncokat, szokásokat és tradíciókat ismertet meg velük. Hagyományőrzőként mama is gyűjt népdalokat, történeteket.

„Kostelek zenékben és énekekben is nagyon gazdag, találtunk olyan dallamokat, táncokat, amelyeket csak nálunk ismertek” – mondja Vaszi Levente. „Az albumon az itt nagyon jellemző énekekre fektettünk erősebb hangsúlyt, de zenekari összeállítások is hallhatók a lemezen.”

A zenei kíséretet a felvételen a kosteleki Zúgató Zenekar ifijú muzsikusai adják: Vrencsán Dávid és Váta Gábor prímások, akik Timár Viktor és Györgyicze Csilla, hidegségi hegedűsöktől tanulhattak. A gyimesi kultúra jellegzetes hangszerén, az ütőgardonyon Kiss Árpád játszik.

,,Kostelek ott van… Menjen az ember, s mikor azt hiszi, hogy eltévedt, akkor még menjen egy kicsit, s ott lesz.”

A lemez a Fonónál itt található, június végéig ingyenes szállítással rendelhető meg.

Vaszi Levente: Gyimesvölgyi Népzene Kostelekről – 02 Keserves és lassú magyaros énekek