Fonó Selection: „Szerintünk…” – koncertek, konferencia, táncház (x) – Válasz Online
 

Fonó Selection: „Szerintünk…” – koncertek, konferencia, táncház (x)

Február 21-23. között minifesztivállal készül a Fonó. A Fonó Selection programjain a zeneház a legizgalmasabb világzenei produkciókból válogat. A sorozat a Góbé és a PásztorHóra táncházával indul, majd a Meybahar görög-örmény estjével folytatódik, végül 23-án öt különböző formáció muzsikái töltik be a házat!

„Fonó Selection, avagy válogatunk kedvünk szerint. Ezek azok a produkciók, amik megmozgattak minket, amik formáltak, amik meghatározták, mit gondolunk magunkról, vagy mit gondolnak rólunk, a magyar zenéről külföldön. Ha nincs sok időd koncertre járni, de szeretnél képben lenni, mire felfigyel most a közönség, a szakma és a kritikai sajtó itthon és külföldön egyaránt, gyere el a Fonó Selectionre és képbe hozunk! Ha ismered a résztvevő zenekarokat, akkor úgyis itt leszel” – írják a szervezők

A Góbé zenekar mostanában inkább az egyre növekvő látogatottságú világzenei koncertjei miatt válik egyre ismertebbé, de tagjai ezzel együtt ugyanolyan fontosnak tartják az autentikus magyar népzene minél stílushűbb megszólaltatását, ezért örömmel indítottak rendszeres táncházat a Pásztorhórával együttműködve. A két zenekart a barátság mellett összeköti egy közös tagjuk is. Az két együttes 21-én este tart táncházat a Fonóban.

Góbé és PásztorHóra táncház

A magyar-görög Meybahar zenekar egészestés programján február 22-én az örmény, görög és török zenei hagyományok találkoznak. Budapesten először lép fel a méltán híres szólista Haig Yazdjian, a zenekar meghívására, közreműködik Yann Keerim. Felejthetetlen izgalmas este lesz! Íme egy videó a zenekarról:

II. Meybahar Est – vendégek: Haig Yazdjian (AM) és Yann Keerim (GR)

 

Február 23-án öt különböző formáció különleges muzsikái töltik be a házat:

Básits Branka, a Junior Prima díjas, magyar-szerb származású énekesnő népi énekesként végzett a Zeneakadémián, de szereti átlépni a műfaji határokat, zenei szabadságát és határtalanságát a világzenében tudja leginkább kibontakoztatni.  Branka triója messzire viszi a hallgatót: a halandó világot feledtetve egy fel nem fedezett, izgalmas, érzésekkel, emlékekkel és örök érvényű igazságokkal teli absztrakt univerzumba kerülünk, mindannyiunk lelke mélyére. Ebben az ’űrutazásban’ társak Wertetics Szlobodán harmonikás és Czirják Csaba jazz-gitáros.

Cimbalom Brothers – az Unger és a Lisztes testvérek különleges formációja – egy újabb, igazán szerethető szintre emeli hungarikumunkról, a magyar cimbalomról alkotott képünket. A kvartett lemeze 2018-ban az egyik legsikeresebb világzenei album lett, minden fórumon pozitív kritikákat kapott és a legjobbak között listázta a WMCE toplistája is.

2017. 10. 27. Cimbalom Brothers – Fonó

Ferenczi György – Csoóri Sándor „Sündi” duójában két különböző és nagyon markáns zenei világ találkozik, amit összekötnek a népzenei hagyományok és azok tisztelete, mint közös nevező. „Körülbelül egyszerre kezdtem bluest játszani, és táncházba járni. Táncolni és autentikus népzenét játszani nem tudok, de úgy összeolvadt a két kultúra bennem, hogy tudok bluest játszani magyarul…Nagyon várom a koncertet, mert öt éve magyar építésű mesterhangszeren muzsikálok, és ezen már muzsikálhatok népi dallamokat. Csoóri Sanyi az egyik nagy kedvenc brácsásom; ő nyerte az általam sosem megalapított “éjszakai vándorbrácsa” díjat. És egyébként is, sok átbeszélgetett éjszaka van mögöttünk.” (Ferenczi György)

Lakatos Mónika és Rostás Mihály Mazsi lemeze Romanimo „Cigányság” címmel jelent meg 2017 október elején a Gryllus Kiadó gondozásában. Az egész Európában kuriózumnak számító album kizárólag hallgatókat és balladákat tartalmaz. az oláh cigány zenének azt az ágazatát mutatja be, amely eddig, csupán ízelítőként jelent meg az oláh cigány zenekarok koncertjein. A hallgatók nagyon fontosak az oláh cigányok életében. Ezekkel a dalokkal tudják a legegyszerűbben kifejezni érzéseiket. Ezek a dalok mögé bújva vallanak, üzennek és kívánnak mindenféle jót, rokonoknak barátoknak és ismerősöknek. A Romanimo a World Music Charts Europe listáján minden elképzelhető sikert magáénak tudhat.

Török Tilla és Szlama Laci duójában Török Tilla énekes-hegedűs-dalszerző és Szlama Laci népi pengetős művész (koboz, kaval és citera) tette össze tudását és más zenekarokban szerzett tapasztalatát. A két Zeneakadémiát végzett fiatal a népzene iránti elkötelezettség mellett bátran kísérletezik más műfajokkal, illetve keresi más népek zenéjének közös vonásait, legyen az népzene, világzene vagy régizene. Tilla egyéni látásmódja, extravaganciája és Szlama Laci virtuozitása, s mindkettejük nagy tudása garancia egy csodálatos koncertre.

A Fonó Selection koncertjeire jegyek válthatók ezen az oldalon.

 

A Fonó Selection támogatója az NKA Halmos Béla Progam.