Fonó év vége: perzsa ritmusoktól a magyarpalatkai táncrendig – Válasz Online
 

Fonó év vége: perzsa ritmusoktól a magyarpalatkai táncrendig

A Fonó év végi minifesztiválján idén is remek koncertek és táncházak várják a közönséget Karácsony és Szilveszter között! December 27-től egészen a hagyományos Fonó Folk Szilveszterig minden este jobbnál jobb előadók muzsikája tölti be a Sztregova utcai zeneházat: Mohammad Reza Mortazavi Berlinben élő iráni ütőhangszeres művész, a Kerekes Band, valamint a Zoord lép fel egy este. Karácsonyi koncertet ad a Góbé. A friss Prima Primissima díjas kiváló cimbalomművész, Balogh Kálmán a Gipsy Cimbalom Banddel érkezik a házba, énekel Básits Branka. Színpadra lép a Putripop és a Zűrös Banda is. A Jazz Előszilveszteren a Gyárfás István trio lép fel Deseő Csabával, valamint Tóth Viktorral és az Atma Mundi Ensemble. A Fonó Folk Szilveszteren, a város legnagyobb évzáró táncházában Kodoba Florin és a Magyarpalatkai Banda, valamint Balogh Melinda és Erdőfű muzsikálnak. Mulassuk át magunkat az új évbe a városi faluban!

Mohammad Reza Mortazavi perzsa muzsikus fellépései messze felülmúlják azokat az elképzeléseket, amit egy ütőhangszeres koncerttől várunk. Az általa alkotott dallamok látszólag végtelen ritmikus variációkban fonódnak össze, hipnotikus hangzásvilágot hozva így létre. Mortazavi csodálatos zenei palettája a lágy és a lassú melódiáktól egészen a gyors, dinamikus és változatos dallamokig terjed.

A perzsa vendéggel egy este, december 27-én lép fel a Kerekes Band és a Zoord is. A kétszeres Fonogram-díjas Kerekes Band több mint két évtized alatt hozta létre azt a hangzást, amely összetéveszthetetlen a hazai és nemzetközi világzenei színtéren. A furulyahangzás spektrumát kitágító Fehér Zsombor nemcsak a gyimesi népzenét, hanem Jimi Hendrix gitárhangzását is tanulmányozta, hogy egy olyan sajátos pszichedelikus, riffes játékot fejlesszen ki, ami a zenekar egyedi soundját adja.

A Zoord moldvai csángó dallamvilágból merítkező zenéje elementáris erővel szólal meg. A zenekar mozgatórugója a világ egyik legismertebb és legvirtuózabb dorombjátékosa, Szilágyi Áron.

December 28-án a népzenei gyökerekből táplálkozó, táncházakban edződött és a világzenei nagyszínpadokat meghódító lendületes Góbé zenekar ad karácsonyi koncertet. A Góbés fiúk zeneakadémiai tanulmányaik alatt, Kodály és Bartók örökségét ismerve és továbbgondolva egyfajta “népi popzenét” játszanak.

A friss Príma Primissima-díjas Balogh Kálmán a Gipsy Cimbalom Banddel érkezik a házba december 29-én, vendégül Básits Branka énekesnőt hívták. A formáció hat virtuóz muzsikus kísérlete a roma muzsika, a dzsessz, a flamenco, a szving, a klezmer és a ragtime ötvözésére. A zenekarnak sajátos és különleges világa van, melybe belefér számos európai ország, amelyben cigányok játszanak népzenét, dzsesszt, vagy bármiféle szórakoztató zenét: belefér az instrumentális és a vokális muzsika, s bár a hangszerelés Balogh Kálmán cimbalma köré rendeződik, a bőgőre, hegedűre, gitárra vagy trombitára sem kevesebb fény vetül. Ugyanezt az estét színesíti a Putripop és a – már első lemezével minden nemzetközi elismerést elnyerő – Zűrös Banda is!

Az év utolsó előtti napja hagyományosan a jazzé a Fonóban. A Jazz Előszilveszteren, december 30-án Gyárfás István trió Deseő Csabával együtt lép fel, színpadra áll az Elek István Quartet, akik a nagy elődök előtt tisztelegnek. Tóth Viktor duóban játszik Gyárfás Istvánnal, és vendégként a horvát Atma Mundi Ensemble muzsikál. “Ahogy a névsorból látható, a jazz néhány markáns egyénisége köré építettük az estét. Nagy öröm, hogy itt lesz Deseő Csaba, a hazai jazzélet egyik doyenje, aki rendszeresen muzsikál együtt Gyárfás Istvánnal. Csodálatosnak ígérkezik az este további részében Tóth Viktor szaxofonos és Gyárfás István ‘Gyafi’ duója is és izgatottan várjuk a horvát kollégák játékát is” – mondták a szervezők

A hagyományos Fonó Folkszilveszter idén is a legnagyobb népzenész-néptáncos mulatságnak ígérkezik. Az ország legjobb folkszilvesztere óriási táncházzal búcsúztatja az óévet, és köszönti az újat. A talpalávalót Kodoba Florin és a Magyarpalatkai Banda, a Szászcsávási zenekar, a Fanfara Complexa, valamint Balogh Melinda és az Erdőfű húzza.