Egy nagy utazás a Kárpát-medencében – Megjelent a CSEREPES remix: The Big Slalom – Válasz Online
 

Egy nagy utazás a Kárpát-medencében – Megjelent a CSEREPES remix: The Big Slalom

Cserepes Károly – ha úgy tetszik, Blacklake és a My name is Elvis című lemezeinek folytatásaként – ismét egy remek világzenei albummal rukkolt elő a már korábban is alkalmazott technikával. Tradicionális hangfelvételeket helyezett szokatlan zenei környezetbe, az eredeti mintákat nem megváltoztatva, csak a digitális technika által más köntösbe bújtatva. Az eredeti felvételek kölcsönhatásba, párbeszédbe kerülnek egymással, új zenei szövet jön létre, így újrarendezve a ma emberének szerethetőhangzást eredményezve. A szerző célja, hogy az eredeti folklórkincsek, melyekre különben csak a szűkebb szakma figyel, ilyen módon eljussanak egy másik, szélesebb közönséghez.A The Big Slalom egy nagy utazás a Kárpát-medencében, melynek során tágabb összefüggésben tekinthetünk saját hagyományainkra.

Ha kíváncsiak vagyunk a Kárpát-medence népeinek ma élő zenei hagyományaira, leghelyesebb, ha utunkat azon a helyszínen kezdjük, ahol Bartók az összehasonlító népzenei kutatásait és gyűjtéseit kezdte, mintegy 100 évvel ezelőtt, a máramarosi hegyekből.

Hamar feltűnik, hogy ezeknek az egymáshoz nagyon közel eső helyszíneknek saját, egyedi, csakis rájuk jellemző ízvilága, zenei karaktere van. Sőt, jellemző témája, dallamtípusa, amit ma minden ott élő zenész ismer és maiként játszik. Éppen ez teszi lehetővé ennek az anyagnak az itt hallható sajátos remix technikáját!

Ugyancsak nagy hatással volt Bartók pályájára a szlovák népzene, Máramaros után ezért Terchová irányában indulunk tovább.

A semmihez nem fogható zenei karakternek köszönhetően a Terchovská muzika ma a UNESCO világörökség része. A hegyekből most már leereszkedve, déli irányban átszeljük Magyarországot. Az ország közepén, élő hagyományt még a cigányság zenei gyakorlatában találunk, ahol többféle stílus keveredik békésen. Amíg tart a lendület, továbbsiklunk szerb szomszédainkhoz és bár eredetileg nem akartunk szomszédaink térképéről letérni…de a szerbiai kólózás után muszáj még benéznünk a vlachokhoz.

A lemez teljes zenei anyaga – a nagy szlalom – elérhető lemezen és digitális terjesztésben »»