Charles Mingus Emlékest a Fonóban (x) – Válasz Online
 

Charles Mingus Emlékest a Fonóban (x)

„A zene mindig is a kultúrák közötti hídként szolgált, és nem létezik olyan zeneművészeti ág, amely hatékonyabb diplomáciai eszköz lenne a jazznél.” (Herbie Hancock)

2011-ben Herbie Hancock javaslatára az UNESCO április 30-át Nemzetközi Jazz Nappá nyilvánította. Először 2012. április 30-án ünnepelték meg világszerte, ingyenes koncertekkel a jeles napot. Budapesten is számos esemény várja az érdeklődőket kedd este. (Lefele görgetve megnézheti Herbie Hancock videóüzenetét!)

A Fonóban Ajtai Péter, a fiatal jazz-zenész generáció egyik kiemelkedő bőgőse és zenész barátai tisztelegnek Charles Mingus (1922-1979 – nyitóképünkön zenekarával látható), a jazz történetének egyik meghatározó nagybőgőse, komponistája és zenekarvezetője előtt, aki sokak szerint nemcsak jazz kategóriában szerepel a legfontosabb amerikai zeneszerzők listáján. Zenészként is forradalmasította a nagybőgőjáték technikáját, a hangszer egyik legendás játékosaként tartják számon. A Lincoln Center Jazz Hall of Fame-jébe 2005-ben iktatták be, arcképével bélyeget bocsátottak ki és posztumusz Grammy életműdíjat kapott 1997-ben, több zenekar és egy zenei verseny is viseli a nevét.

Bár sokak szerint zenéjét Mingus saját vezetése nélkül nehézkes játszani, mégis rengeteg zenész tartja repertoáron kompozícióit, amely olykor nagy kihívást jelent a zenészek számára.

Geröly Trio

Ajtai Péter ahhoz a radikális fiatal jazz generációhoz tartozik, amely úgy utasítja el a konvenciókat, hogy közben a legmagasabb szinten játszik, hangszerének mestere. Fiatal kora ellenére a free jazztől a mainstreamen keresztül a népzenéig sok műfajban alkotott már. 16 éves korában kezdett nagybőgőn játszani. Gimnáziumi tanulmányai után az Egressy Béni Jazz Konzervatóriumban Barcza Horváth József tanítványa volt, majd 2008-ban felvételt nyert a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem Jazz tanszékére, ahol mesterképzőn diplomázott. Klasszikus bőgőt Fejérvári Zsolttól és Járdányi Gergelytől tanult. A Nigun zenekar, Geröly Trió, az A.M.P. és Ágoston Béla különböző zenekarainak tagja, valamint játszott Frank London, Dresch Mihály, Gadó Gábor és Grencsó István zenekaraiban. Rendszeresen koncertezik külföldön és itthon, az európai szabad improvizáció olyan kiválóságaival, mint Johannes Bauer vagy Lewis Jordan. A Fonó-béli koncerten Kováts Gergő, Aran Shelton és Cseke Dániel szaxofonon, Pozsár Máté zongorán, és Geröly Tamás Sándor a doboknál lesznek zenésztársai.

A belépés a 20.00 órakor kezdődő Charles Mingus Emlékestre – ahogy a Nemzetközi Jazz Nap minden eseménye – ingyenes, a koncert után az este a zenészek jammelésével folytatódik!

A koncert előtt – 19:30-tól – megnyílik az éppen 125 éve született festő és grafikus, Molnár-C. Pál emlékkiállítása, amelyre szintén ingyenes a belépés. A kiállítást és egyben a Nemzetközi Jazz Nap koncertjét ünnepélyesen Zipernovszky Kornél, az eseménysorozat egyik hazai főszervezője, zenei szakíró, kritikus nyitja meg 19.30-kor. A kiállításról bővebben itt olvashat.

Herbie Hancock jazznapi videóüzentét itt nézhetitek meg »»»

A jazzday.com-on a világszerte megtartott koncertekről, a jazznap.hu-n pedig a hazai eseményekről lehet tájékozódni