A Balkán ezerarcú zenei hagyományai új köntösben: Babra lemezbemutató a Fonóban (x) – Válasz Online
 

A Balkán ezerarcú zenei hagyományai új köntösben: Babra lemezbemutató a Fonóban (x)

A déli szláv népek és a Balkán ezerarcú zenei hagyományait újjáélesztő Babra 2014-ben alakult Budapesten, Kelet és Nyugat kelet-európai metszéspontján, a még élő tradicionális és az újító szellemű városi kultúrák örök olvasztótégelyében. Az öttagú zenekart a balkáni kultúra iránti rajongás és családi szálak fűzik ehhez a zenei kultúrához, a formáció egyéniségét a tamburák egysége, a klarinét és a harmonika összhangja határozza meg. A formáció megalakulásának ötödik évfordulója fontos eseményeket hozott a zenekar életében: az évet az indiai Sur Jahan Fesztiválon kezdték, de már ezt megelőzően olyan rangos nemzetközi világzenei és showcase fesztiválokra kaptak meghívást, mint a Budapest Ritmo, a Czech Music Crossroads, a lengyelországi Pannonica Fesztivál, a Bratislawa World Music Fesztivál és a vicenzai Musica delle Tradizioni. 2019 márciusában pedig megjelent első lemezük a Fonó gondozásában.

A lemez anyagának központi gondolata a zenében kifejeződő emberközpontúság, a természetesség és a szélsőséges dinamikai és érzelmi árnyalatok megjelenítése; így találkozik a virtuozitás és az elmélyültség, a régi és az új, a hagyományok és azok újragondolása egy albumon. Az együttes a koncertezés mellett a ma is élő Budapest-környéki délszláv kulturális közösségekben is otthonra lelt, ahol zenéjével az aktív táncházi élet résztvevője.

Hallgass bele a lemezbe itt »»

Babra: Babra – 01 Kolo

A Babra április 25-én a Fonó színpadán mutatja be új albumát. A lemezbemutató koncert érdekessége, hogy az albumon szereplő dalok a felvételek óta is újabb tapasztalatok és érési folyamatok lenyomatával szólalnak meg élőben, teret engedve az improvizációnak is.

A Babra lemezbemutató koncertjéről bővebb információ ezen az oldalon