Amikor találkozik a nyugati és a keleti zenei gondolkodás (x) – Válasz Online
 

Amikor találkozik a nyugati és a keleti zenei gondolkodás (x)

Az elmúlt év egyik legnagyobb lemezmeglepetése volt a Meybahar első albuma és annak látványos nemzetközi sikere. A zenekar a görög és a török zenei örökség által közvetlenül inspirált dallamokat, valamint saját eredeti kompozíciókat szólaltat meg, felemelő – extatikus zenei minőségben.

A lemezt beválogatták a Balkán World Music Chart legjobb idei lemezei közé, számaikat játssza a Global Village – Melbourne és a luxemburgi Mondophone Radio. 

Elismerő kritikát közölt róluk több külföldi szaklap, így a patinás svéd Lira is.

A zenekar pedig tovább teszi a dolgát: jobbnál jobb külföldi vendégeket hívnak meg maguk mellé a Fonó színpadára. Koncertsorozatuknak egyedi programtematikája és célkitűzése van: összekapcsolni, ami az emberekben és a különböző kultúrákban közös, azonos zenei nyelven szólalva meg a színpadon!

Mindezt vállaltan úttörő módon valósítja meg a zenekar Magyarországon, azáltal hogy ritka és intim felállásokban hívja meg azokat a kedvenc mestereiket és előadóikat, főleg Kis-Ázsia és az Égei-tenger mellől, akikkel – tiszteletben tartva a különböző hagyományokat – igazi világzenei párbeszéd alakulhat ki.

A február 29-ei Meybahar Esten a nyugati és a keleti zenei gondolkodás találkozik. Estjeik közül első alkalommal lesznek klasszikus vonósok a főszerepben: hegedű, cselló és nagybőgő fog kiegészülni a szantúrival és ritmuskisérettel.

Görögország egyik legtehetségesebb vonós formációját hívták színpadra: Magyarországon első alkalommal lépnek fel a Papaioannou testvérek, Pavlos Spyropoulosszal kiegészülve, akik gyönyörű saját kompozícióikkal érzékeny húrokat pendíthetnek meg. Az éterien messze szálló vonósokat pedig a Meybahar zenekar izgalmas és dinamikus energiája tartja majd a földön.

Részletek itt »»