A Wine and Violin Hegedűkészítők Szalonján hangszerkiállítás, koncertek és remek borok várnak a hétvégén – Válasz Online
 

A Wine and Violin Hegedűkészítők Szalonján hangszerkiállítás, koncertek és remek borok várnak a hétvégén

Vonós mesterhangszerek és vonók kiállítása, borkóstolók, borverseny, koncertek: Fonó, 2020. március 7-8.

Egy hegedű megalkotásához, mint egy jó bor elkészítéséhez, szükséges a megfelelő alapanyag, a tudás, elkötelezettség, valamint a szakmánk iránti alázat és tisztelet. Az elkészült hangszerek mind egyediek, a készítők sajátos vonásait hordozzák magukban. Fontos a különböző részletek alapos kidolgozása egy tökéletes tárgy megalkotásához, ami az emberi érzékeket próbálja maximálisan kielégíteni. Ezzel a gondolkozással igyekszünk a magyar hegedűkészítést újra felvirágoztatni. Jöjjenek és találják meg a számukra legmegfelelőbb hangszert és beszélgessenek kötetlenül készítőikkel egy finom bor társaságában!” (Faragó-Thököly Márton)

Wine and Violin Hegedűkészítők Szalonja keretében idén nemcsak borkóstolót, hanem borversenyt rendeznek a Nőnapra tekintettel a boros kiállítók közé első sorban női borászokat válogattak a szervezők. A délután megrendezésre kerülő borverseny zsűritagságában zenetörténészek, zenészek, zenei szakírók és maguk a hangszerkészítők foglalnak helyet. A nyertes borász a Kossuth-díjas népzenész, Csoóri Sándor egy zenei kompozícióját, Petőfi egy korai zsengéjére írott dalát kapja ajándékul, amelyet szabadon felhasználhat a későbbiekben promóciója során. A dal természetesen élőben is elhangzik majd a díjátadón.

A kiállító női borászok pedig:

Csetvei Krisztina – Csetvei Pince
Nyúlné Dr. Pühra Beáta – Nyakas Pince
Koczor Dóra – Koczor Pince
Hegedűs Anett – Thummerer Pincészet
Laposa Lilla – Laposa Birtok
Zsirai Kata – Zsirai Pincészet
Gálné Dignisz Éva – Gál Szőlőbirtok és Pincészet

Kevés szakma van a világon, amely nem futószalagon termeli termékeit, ahol a mester keze munkája döntő jelentőségű. A Wine & Violin Hegedűkészítők Szalonján hazai hegedű- és vonókészítő mesterek mutatkoznak be, az esti koncerteken pedig világhírű művészek és remekművek szólalnak meg. A kiállított vonós hangszereket kézbe lehet venni, ki lehet próbálni; beszélgetni a készítővel, hegedűk titkai nyílnak meg a látogatók előtt, miközben hazai borászatok nedűit kóstolgathatjuk. A Fonó kilencedik alkalommal rendezi meg a Wine and Violin Hegedűkészítők Szalonját. Idén 14 kiállító mestert várunk.

A szombati koncertnapon, március 7-én Langer Ágnes hegedűművész, a Bartók Világverseny és Fesztivál dobogósa lép fel Szalai Éva zongoraművésszel duóban, majd a virtuóz világzenei formáció, a lengyel VOLOSI tölti be vonós muzsikával a házat. Őket Lajkó Félixszel közös legújabb toplistás lemezükről is ismerheti a zenehallgató.

Március 8-án vasárnap a Somogyi Vonósnégyes ad koncertet, ők megszólaltatják a kiállító hegedűkészítők mesterhangszereit is!

A szalon mindkét napja alatt megtekinthető a legendás hazai hegedűkészítők archív fotóiból készült kiállítás, valamint olyan eszközök is, amelyeket a mesterek munkájuk során használnak.

Kiállító készítők: Adonyi Iván, Bárdi Szabolcs, Draskóczy Gábor, Etzler Bernd, Faragó-Thököly Márton, Ficsor Gergely, Gollob Balázs, Héjja János, Holló Bence, Kovács Tibor, Kőrösi Ferenc, Lakatos László, Nagy András és Popara Nikola.

Program

2020. március 7.

16.00-tól látogatható a Wine and Violin kiállítás (Pajta)
17.30 kerekasztalbeszélgetés a készítőkkel és a borászokkal, a Wine and Violin borverseny eredményének kihirdetése. A beszélgetést vezeti: Tóth Endre zenetörténész
18.30 kiállításmegnyitó (Pajta), a borverseny díjátadója, Csoóri Sándor és zenekara muzsikál
19.30 Langer Ágnes (hegedű) és Szalai Éva (zongora) koncertje (nagyterem)
Műsor: Schubert h-moll Rondo, Grieg c-moll Szonáta
20.30 A VOLOSI (Pl) koncertje (nagyterem)

Langer Ágnes hegedművész a Bartók világverseny díjazottja, a fiatal generáció egyik legígéretesebb művésze, jelenleg külföldön él és tanul, de nevével egyre gyakrabban találkozni a hazai koncertéletben szólistaként és kamarazenészként egyaránt.

A VOLOSI-ról talán túlzás nélkül elmondható, hogy az egyik legkülönlegesebb vonós zenei formáció a a világzenei piacon. Öt virtuóz vonós, elképesztő energiákkal áradó zene, népzenei ihletettség, mégis teljesen egyéni hangzás. A Fonóba ezúttal saját műsorukat hozzák, március 7-én este 20.30-kor lépnek fel a házban.

2020. március 8.

12.00-tól látogatható a kiállítás
14.00 a Somogyi Vonósnégyes koncertje

SOMOGYI Péter 1. hegedű
LENDVAI György 2. hegedű
TÓTH Balázs brácsa
PÓLUS László gordonka

Műsoron:
Beethoven op. 18 no1
Dvorák:F dúr (“Amerikai”) vonósnégyes op. 96

A műsor második felében a művészek megszólaltatják a kiállítók hangszereit is Házigazda: Tóth Endre zenetörténész
Borkóstoló nyitástól, zárásig

A részletes program itt »»