Csarnok trend: árak, igények, hiányok (x) – Válasz Online
 

Csarnok trend: árak, igények, hiányok (x)

Támogatott Tartalom
| 2021.11.22. | támogatott tartalom

Mi következik az építőanyagárak idei extrém növekedése után? A vírushelyzet kevéssé volt érezhető az építőipari keresleten, hiszen egy sor más tényező pozitívan hatott a forgalomra, a mai helyzet mégis óvatosságra készteti a gyártókat. Ahogy sokan mások, Raport László, az acélcsarnokokat gyártó belga Frisomat magyar ügyvezetője is a kiszámíthatóság mellett teszi le a voksát.

Külső tényezők, belső megoldások

Növekvő nyersanyag- és fuvarköltségek, lassan érkező pályázati pénzek, fokozódó munkaerőhiány és az autógyártás területén érezhető nehézségek: címszavakban ezek a tényezők nehezítették a Frisomat és sok már gyártó munkáját az elmúlt hónapokban.

Az acélcsarnokokat építő cég 2021 első felében mennyiségben és értékben is kétszer annyit értékesített, mint a vírushelyzet előtti év azonos időszakában. A könnyűszerkezetes acélcsarnokait 70 százalékban ipari célra építő Frisomat csarnokai iránti növekvő keresletnek még a nyár elején kezdődő extrém alapanyagár-emelkedés sem tudott gátat vetni. A magyar piacon 30 éve jelenlevő, belgiumi székhelyű cég magyar ügyvezetője, Raport László szerint az árakat ősszel az autógyártás területén érzékelhető chiphiány okozta leállások miatt a piacon maradt acélmennyiségek normalizálták, de ezek nem a Frisomatnál hasznát alapanyagok. A Frisomat csarnokok alapanyaga, vagyis a magas minőségű horgonyzott termékek árának csökkenése még nem látható. Bármilyen funkciójú lehet egy ilyen építmény, a legkisebb gabonatárolótól a komoly műszaki tartalommal épülő hűtőházig, de döntően egyre inkább ipari gyártó- és szerelő funkcióval létrejövő, költséghatékony acélcsarnokokról van szó. A nyár végére bekövetkezett további 8-10 százalékos acélár-emelkedéssel az idei évben már a beszerzési ár duplázódásáról beszélhetünk.

Árazás, extrém rövid távra

A május-júniusában kezdődő, az acéltermékek területén is jelentős, néha 40-80%-os áremelkedés és a dinamikusan változó árak hatására nyár végre az acélcsarnokok területén sem voltak vállalhatók a normális piaci körülmények közötti árajánlatok. Annak ellenére, hogy a Frisomat nagy tételben, korábban 4-6 hónapos szállítási idővel rendelt alapanyagot, mára a két hetes árazás vált relevánssá a beszerzési piacokon, ami az árajánlatadást is megnehezítette. 

„Teljesen rendhagyó tendencia, hogy csak akkor adunk szívesen árajánlatot egy-egy megkeresésre, ha a tervek nem csupán készen vannak, de a jogerős építési engedély is a megrendelő kezében van már. Így a jelenlegi kb. maximum 3 hónapos szállítási határidővel merünk csupán árgaranciát vállalni, de azt is főleg a szigetelés nélküli csarnokok esetén.”

Plusz tétel: 80% áremelkedés a fuvarköltségekben

„Idén a fuvarköltségek mintegy 80%-os emelkedése további tétel az amúgy is nehezen fixálható költségkalkulációban. A panelek árát pedig egy hónapos határidővel adják meg, amivel gyakorlatilag vakrepülés az ajánlatadás” – tette hozzá a szakember, aki maga is igyekszik minél kiszámíthatóbb üzleteket kötni. Az építési termék árváltozásához a növekvő fuvarköltségek is komoly tételként adódnak hozzá, így a nehezen kalkulálható költségek miatt sok beruházó óvatosabb lett. A Frisomat komolyabb műszaki tartalmat kínáló hőszigetelt csarnokokat is épít, az ehhez szükséges szendvicspaneleket a cég eddig is Lengyelországból és nem Belgiumból szerezte be, éppen a magas szállítási költségek miatt.

Négyzetméterárak: 40-100ezer forintig

A nagyságrendileg 40-60 000 forintos négyzetméteráron szerkezetkészre építhető, kisebb vagy nagyobb méretű, egyszerű mezőgazdasági tárolók a cég forgalomnak továbbra is 30 %-át teszik ki. Többe kerülnek a komolyabb műszaki tartalommal rendelkező csarnokok. „A Frisomat alapvetően a szerkezetkész épületet biztosítja – váz, burkolat, nyílászárók , természetesen igény esetén bármilyen bonyolultabb feladatot is megoldunk, de ez a fő profil, aminek sikerességét a nagy számban visszatérő, néha harmadik, negyedik csarnokot rendelő vevőink is visszaigazolják. Ebben a kategóriában azonban, ahol lehetnek szintek, komolyabb hőtechnikai igények és egyéb építészeti elvárások, a 70-100 000 forintos négyzetméterár vált az átlagossá.”

A hiány két területe: munkaerő és pályázati pénzek

A szakember meglátása szerint a kereslet kezelhetőbb szinten történő stabilizálódása néhány, döntően ipari célra csarnokot tervező beruházó által várt pályázatok csúszására vagy éppen gyors kifogyására is visszavezethető. 

„Az elmúlt 30 év alatt alig vettem fel hirdetés alapján szerelőt, szinte mindenki ajánlás útján került a céghez. A magyar szerelőcsapatra kifejezetten igaz a mondás, hogy messze földön híres, hiszen még Németországba is kölcsönadtuk őket. Ma azonban egy-egy kieső ember helyére esélytelen újat találni” – erősítette meg a tendenciát a cégvezető.

Bővebb információ: www.frisomat.hu

#támogatott tartalom