Az építőipar zöld zsalu-innovációja – Válasz Online
 

Az építőipar zöld zsalu-innovációja

Támogatott Tartalom
| 2020.06.16. | támogatott tartalom

Az építőiparban is napról napra népszerűbbek a „gyors” és „zöld” technológiák: a fejlesztések fókuszába az energiamegtakarítás, a környezetterhelés csökkentése vagy éppen az élőmunka hiánya ihlette megoldások kerültek. Ezek az elvek egy kevésbé látványos, ám annál fontosabb területen, a zsaluzás esetén is terítékre kerültek: számtalanszor újrahasználható műanyag zsaluhéjjal, akár 60%-kal gyorsabb zsaluzással.

Az EUROSTAT friss adatai alapján Magyarország az utolsók között, csupán a 24. az uniós tagállamok listáján, ami az erdőgazdálkodások területeit illeti, erre a részarányra pedig a szélsőséges időjárás sincs jó hatással. 100 évvel ezelőtt, a Trianon utáni Magyarországon nagyjából 10 százaléknyi erdőterület maradt, ez a szám jelenleg, több mint egy évszázaddal később is csupán bő 20 százalék. A legújabb klímavédelmi intézkedések között számontartott döntés alapján a cél, hogy elérjük a 27 százalékot, ez azonban nem egy rövidtávú cél, hiszen a számítások szerint újabb 100 évre lesz szükség a megvalósításhoz. Sajnos Magyarország ezzel a 27%-kal is még mindig elmarad majd például a „kopárnak” tartott Görögörszág (32%) területarányos erdősűrűségétől. Illetve a 2019-ben ültetett új, több hektárnyi erdő még sokáig nem pótolja a ma kivágottat.

Ezek alapján ajánlott minden szektorban, főként a nagy felhasználó hírében álló építőiparban is újra átgondolni a fa felhasználását.

Ne vágj ki több fát!

A környezet védelméért elhivatott cégek és a fenntartható fejlődést szem előtt tartó szakemberek sorra vonultatják fel a klímavédelemmel kapcsolatos megoldásaikat, újításaikat. Kevés túlzással szinte „matuzsálemi korúnak” számít a MEVA Zsalurendszerek találmánya, a 2000 óta alkalmazott, 100 %-ban famentes, számtalanszor felhasználható és újrahasznosítható műanyag alkus zsaluhéj, amely egyedülálló technológia Magyarországon a zsaluzásban érdekelt cégek kínálatában.

A MEVA zsalutechnológiája bármilyen formára, térgeometriai alakzatra alakítható, egyszerű felújításával számtalanszor felhasználható, ökológiai szempontból is kedvező. A környezetkímélő megoldás egy-egy nagyobb mennyiségű betont beépítő beruházás esetén, nagy mennyiségű fa felesleges felhasználását teszi elkerülhetővé. Így a beton miközben térformáló eszköz, formaadó anyag, az építészeti eszköztár fontos, mégis környezetvédő, takarékos része lehet. A MEVA alkus zsalutechnológiája nemcsak mega beruházások esetén gyorsítja a kivitelezést, lehet költséghatékony és „zöld”, hanem számos előnyt kínál a kisebb költségvetésű, akár gyorsan kivitelezhető családi házak homlokzati kialakításához is.

A cég szakemberei büszkén osztották meg: a műanyag zsaluhéj két évtizedes pályafutása alatt az érvényes 7 év garanciális idő egyetlen esetben sem okozott nekik plusz munkát: senki nem jelzett az anyaggal kapcsolatban problémát, nem volt panasz.

Akár 60%-kal gyorsabb zsaluzás

A keretes falzsalurendszerek teljesítményét és összeszerelési idejét mérő és dokumentáló szervezet legújabb, 2019. évi kiadványában (Handbuch Arbeitsorganisation Bau) tette közzé az eredményt, miszerint a MEVA Mammut XT időtakarékosabb bármely, a piacon jelenleg elérhető rendszernél. Az eredmények egyértelműen visszaigazolták a termék kifejlesztésének elsődleges célját, hogy a legkevesebb kiegészítővel és előszerelés nélkül lehessen egyoldali átkötésű falzsaluzatot használni. Az építőiparban meghatározó és iránymutató kiadványban közölt adatok szerint összetett falak esetén a másodiknál 25, a harmadik helyezettnél 39, a hagyományos kétoldali átkötésű megoldásnál akár 60%-kal is gyorsabban lehet a zsaluzatot összeállítani a Mamut XT esetében. Mindez komoly előnyt jelenthet a jellemzően szakemberhiányos időben Magyarországon is a technológiát alkalmazó beruházóknak.

Egy emelet hetente

A környezetkímélő famentes technológia mellett egy másik kihívásra is kínál a MEVA megoldást: az élőmunkát kímélő gyors építésre. Mit is jelent pontosan a gyors kivitelezés? A maga 178 méteres magasságával a Baselben épült úgynevezett „Bau1” torony Svájc legmagasabb épülete lett. A MEVA zsalumegoldásainak köszönhetően a 41 emelet magas épület extrém gyorsan, hetente egy emeletet növekedett a kivitelezés során.

A MEVA acélkeretes falzsaluk profilvastagsága, ebből adódó kiemelkedő terhelhetősége, az évtizedek óta alkalmazott műanyag zsaluhéj legendás kopásállósága, a tűzihorganyzott felületkezeléssel bizonyítottan olyan tartósságot kínál a zsalueszközök tulajdonosának, amellyel ténylegesen több generáció is dolgozhat a jövőben, a jövőnkért.

További információ: www.meva.net