Példa nélküli bal-jobb egység: itt a beszélgetés, amelyben új emlékművet álmodtak Budapestre [HetiVálasz 1×07] – Válasz Online
 

Példa nélküli bal-jobb egység: itt a beszélgetés, amelyben új emlékművet álmodtak Budapestre [HetiVálasz 1×07]

Stumpf András
| 2020.01.30. | Podcast

A Válasz Online közzéteszi a beszélgetést, ahol először vetődött fel és talált világnézeti korlátok nélkül egyetértésre a háborúkban megerőszakolt nőknek állítandó budapesti emlékmű ötlete. Online rádióadásunk, a HetiVálasz különleges kiadása következik. Akik beszélnek: Skrabski Fruzsina, Pető Andrea, Kunt Gergely. A beszélgetést vezeti: Stumpf András.

https://open.spotify.com/episode/4CS1w3WGkGPrW0v6DJFrPk

Az adás meghallgatható a fenti Spotify-ablakra kattintva. Ha az nem jelenne meg, közvetlen link itt. Ha asztali számítógépen, laptopon hallgatnának minket, vagy egyszerűen letöltenék az adásokat mp3-formátumban, a legegyszerűbb, ha felkeresik Lybsin-oldalunkat. Ha telefonon keresztül csatlakoznának műsorunkra, a Spotify mellett, iTunes-on (más néven Apple Podcasts), TuneIn Radio-n és Pocket Casts-on is megtehetik. Podcastunk RSS-csatornája ezen a hivatkozáson található.

×××

Rendhagyó adással jelentkezik a HetiVálasz, a hangzó hetilap, a Válasz Online hetente jelentkező internetes rádióműsora. Különleges eset indokolja a kivételes adást: birtokunkban van ugyanis a hangfelvétel egy eseményről, amely két hete készült csupán, de máris hatása lett a közéletben.

A fővárosi közgyűlés szerdai napirendjén szerepelt a háborúkban megerőszakolt nőknek állítandó emlékmű terve, márpedig az ötlet először január 17-én fogalmazódott meg határozottan és nyilvánosan Kunt Gergely Kipontozva című új kötetének bemutatóján a Kossuth Klubban. Az Osiris kiadó és a Magyar Tudományos Akadémia második világháborús albizottsága által közösen rendezett bemutatón a szerző mellett olyanok ültek a pódiumon, akik mélységében foglalkoztak már a második világháború végének magyar nőket érintő borzalmával. Így tett Skrabski Fruzsina Elhallgatott gyalázat című 2013-as dokumentumfilmjében, Pető Andrea pedig 2018-ban megjelent Elmondani az elmondhatatlant című kötetében.

A kormánypárti dokumentumfilmes-publicista és a kormány által kiebrudalt CEU tanára egyetértettek: szükség van a megerőszakolt nők emlékművére, sőt, ennek formájáról is megosztották ötleteiket a hallgatósággal.

Az eseményre Karácsony Gergelyt is meghívták, aki nem tudott jelen lenni – ezt Pető Andrea sérelmezte is. Nem tudhatta, hogy a főpolgármester ennek ellenére is rekordsebességgel közgyűlés elé viszi az emlékmű tervét, amely 2022 első felére lehet kész.

S hogy mi köze ehhez a Válasz Online-nak? Szerkesztőségünk is támogatandónak tartja az emlékmű ötletét, de még ennél is több közünk van hozzá. A könyvbemutatóval egybekötött beszélgetés és vita vezetésére ugyanis kollégánkat kérték fel a szervezők.

Ez az adás nem készülhetett volna el olvasóink támogatása nélkül. Ha fontosnak tartja munkánkat, kérjük, legyen „előfizetőnk” akár már havi 1700 forintért, és csatlakozzon hozzánk a Facebookon!

#világháború