„Ez most már a Fidesz hangja: tényleg gond van” [HetiVálasz 1×04] – Válasz Online
 

„Ez most már a Fidesz hangja: tényleg gond van” [HetiVálasz 1×04]

Vörös Szabolcs
| 2020.01.09. | Podcast

Csütörtök van, tehát ismét itt a HetiVálasz. Egy héttel a külpolitikai idénynyitó után a Válasz Online podcastja ezúttal a Fidesz és a kormány előtt álló évvel foglalkozik, az elmúlt napokban megjelent belső kritikák apropóján. Lázározás, egészségügyezés, törökgáborozás – és még a Római Köztársaság párhuzama is előkerül. Rádióadásunk e heti vendégei Élő Anita, Ablonczy Bálint és Stumpf András, a műsorvezető Vörös Szabolcs.

https://open.spotify.com/episode/5zZeaXpi7KpRhUZ1lO9ZH7

Az adás meghallgatható a fenti Spotify-ablakra kattintva. Ha az nem jelenne meg, közvetlen link itt. Amennyiben Soundcloudról követnék a műsort, itt tehetik meg, és természetesen le is tölthetik mp3 formátumban. Podcastunk RSS-csatornája ezen a hivatkozáson található. Immár fent vagyunk az iTunes platformján is!

×××

„Ha a Fidesz visszatér arra az útra, hogy a valósággal foglalkozik, akkor képes lesz visszanyerni a szavazói támogatását, sőt, mások bizalmát is hozzáteheti ehhez. Amennyiben viszont nem fordulunk vissza az emberek hétköznapi problémái felé, akkor nagyon kockázatos két és fél éves választási felkészülés áll előttünk. (…) Orbán Viktornak nincs szüksége az én tanácsomra, az egész Fideszben neki a legerősebb a valóságérzékelése” – robbantotta az „érted aggódom, nem ellened”-bombát a 2018-as kétharmad után hódmezővásárhelyi parkolópályára állított Lázár János egy vasárnapi interjúban.

Mi volt a célja ezzel a volt kancelláriaminiszternek? Hogyan dicsérheti valaki egyazon interjúban Orbán Viktort és a személye által dominált politikát?

Stumpf András: „Ez természetesen kritika Orbán Viktorral szemben, de ezt így nem lehet nyíltan kimondani. Néhányan, akik félig-meddig nyíltan kimondták annak idején – például Schmidt Mária –, ott utána takarítás van: az emberek repülnek Brüsszelbe, hirtelen kegyvesztettek lesznek; nem annyira jó Orbán Viktort személyében bírálni, ugyanis Orbán Viktor a brand. [Lázár János] elmondta, hogy ő az istencsászár, majd hátba döfte egy késsel. Szokott ilyet másokkal is.”

Ablonczy Bálint: „Mit mond Lázár? Hogy a király jó, csak a tanácsadók rosszak. A király még meg tud újulni, hiszen nagyon jó a valóságérzékelése, csak az udvarból kellene ezt-azt eltakarítani, és lám, van itt valaki, aki szintén jól látja a helyzetet, mert járja az országot meg a Lada Nivában készíti az interjúkat, és látja azt, hogy mi nem megy. Ergo: őt kell oda emelni. (…) Van-e akkora bajban a kormányzat, hogy vissza kell hívni a Tusculanumból Cincinnatust, és elengedi-e az eke szarvát, hogy megmentse a Köztársaságot?”

Hétfőn jelent meg a Válasz Online-on Élő Anita cikke, amelyből kiderül: egy júliusban hatályba lépő törvénymódosítás miatt csaknem 600 ezer ember kerülhet ki társadalombiztosításból.

Hogy „számolhatja el magát” egy kormány ennyivel? Látszik-e ma még nyoma bármiféle szakpolitikai agendának, vagy valami teljesen más folyik?

Élő Anita: „Mindig az aprómunka a legnagyobb munka, de ezt hívják kormányzásnak. Sok energiát kellene abba beletenni, hogy azt szűrjék ki, aki tudna fizetni, de nem fizet. Meg abba is, hogy aki meg nem tud fizetni, és azért nem fizet, az ne essen ki a rendszerből. Mindegyik borzasztó nagy munka. (…) Nagyon mellényúltak; valószínleg valaki ott nagyon-nagyon fent méregbe gurult, mert a külföldön élő magyarok itthon gyógykezeltetik magukat. (…) Csak véletlenül találtak 600 ezer embert, aki a hibaszázalék lett.”

Ablonczy Bálint: „Erős politikai akarat van arra, hogy ne legyen csalás, és aztán nem csiszolás volt meg aprómunka, hanem bárddal neki. (…) Szakpolitikák nincsenek (…), hatalmi kérdések vannak. A politika nem társadalmi problémákat próbál jól-rosszul megoldani, hanem ilyen típusú kérdéseket nagyon sokszor zárójelbe tesz, és vagy cikkekből tudjuk meg vagy salátatörvények legvégére odacsempészett intézekedésekből, hogy milyen típusú változások jönnek, és ilyenkor kezdődik a furcsa kremlinológia.”

Ha a migránsozás már nem elég a lényegi kérdések megoldásához, milyen év vár a magyar kormányra?

Ablonczy Bálint: „Nagyon sok minden fog azon múlni, hogy a Fidesz megtalálja-e azt a történetet, ami a migrációhoz vagy a rezsicsökkentéshez hasonlóan képes volt a szembenálló blokkot tömbökre hasítani, és legalább ezekben a témákban magához szívni szavazókat. (…) Izgalmas lesz, hogy egy olyan helyzetben, amikor a centrális erőtér megszűnt, lesz-e ilyen téma (…), mert ha ez marad 2022-ig, akkor az politikai kockázatot jelent a kormányzatnak.”

Stumpf András: „Persze kell valami jövőkép, de a »tartjuk a jó irányt; migránsok nem jönnek; a kerítés áll« lehet, hogy elég, akkor, hogy ha sikerül szétforgácsolni az ellenzéket újra, úgy, hogy a centrális erőtér megmaradjon. Még azért ne tegyünk úgy, mintha ez az ellenzék már egységesült volna!”


Ez az adás nem készülhetett volna el olvasóink támogatása nélkül. Ha fontosnak tartja munkánkat, kérjük, legyen „előfizetőnk” akár már havi 1700 forintért, és csatlakozzon hozzánk a Facebookon!

#egészségügy#Fidesz#Heti Válasz#Lázár János#Magyarország#Orbán Viktor