Exkluzív – Zelenszkij kabinetfőnöke: Orbánt tiszteljük, de nem kérünk a békeközvetítőkből – Válasz Online
 

Exkluzív – Zelenszkij kabinetfőnöke: Orbánt tiszteljük, de nem kérünk a békeközvetítőkből

Magyari Péter
| 2024.07.08. | Gyorshír

Andrij Jermak arról is beszélt, hogy aki szerint az oroszoknak a tárgyalóasztalnál van a helyük, az erről kérdezze meg a kijevi kórházban megölt gyerekek szüleit is. Ukrajna egyetlen béketervet fogad el, azt, amelyet Zelenszkij Svájcban bemutatott. Nem alternatív béketervekre, hanem támogatásra van szükségük – mondta el Zelenszkij kabinetfőnöke egy hétfő délutáni rendezvényen, amelyen a magyar sajtóból egyedül a Válasz Online volt jelen.

hirdetes

Hétfő délután a Válasz Online a magyarországi sajtóból egyedüliként vett részt Andrij Jermak Varsóból közvetített online sajtótájékoztatóján. Jermak az ukrán elnök, Volodimir Zelenszkij kabinetfőnöke, és egyben tagja az ukrán hadsereg legfelsőbb parancsnokságának is. 

A CNN kérdésére Jermak értékelte Orbán Viktor magyar miniszterelnök moszkvai útját, és békemissziónak nevezett diplomáciai törekvéseit. Azt mondta, hogy a magyar kormányfő nem tájékoztatta múlt kedden kijevi látogatásakor Zelenszkijt arról, hogy hamarosan Moszkvába is elutazik, és ott a békéről kíván tárgyalni Putyin orosz elnökkel. „Meglepett ezzel minket, mi is csak a sajtóból értesültünk róla” – fogalmazott. 

Emlékeztetett, hogy Zelenszkij azt mondta Tusk miniszterelnökkel közös sajtótájékoztatóján: Ukrajnának nincs szüksége közvetítőre a béke ügyében Oroszország felé. Jermak megerősítette, hogy kizárólag az ukrán vezetés által Svájcban bemutatott béketerv mentén lehet lezárni a háborút, mert az az egyetlen lehetőség, hogy a nemzetközi jogot betartva oldódjon meg a konfliktus. Ezzel arra utalt, hogy akkor lesz béke, ha az orosz hadsereg kivonul Ukrajna területéről, és a háborús bűnöket elkövetők nemzetközi bíróság elé állnak. 

Orbán Viktor sokszor elmondta korábban, hogy ha még mindig Angela Merkel lenne a német kancellár, akkor elkerülhető lett volna a háború, mert 2014-2015-ben segített tűzszünetet kötni, és ezzel elkerülni egy nagyobb háborút. Anélkül, hogy Orbánra közvetlenül kitért volna, Jermak beszélt erről a gondolatról is. Azt mondta, hogy az akkori francia – német közvetítéssel létrjött tárgyalásokról, hogy „rossz tapasztalataink vannak velük”, mert nem állították meg az orosz agressziót. „Próbáltak közvetítőként segíteni, de nem sikerült”. 

A CNN visszakérdezett, hogy ezzel Orbán moszkvai útját kritizálja-e, mire Jermak azt mondta, hogy általában mondja, hogy nincs szüksége Ukrajnának békéügyi közvetítőre. „Az jó jel, hogy Orbán Viktor a múlt héten Kijevbe látogatott, Szijjártó Péter külügyminiszterrel az év eleje óta dolgoztunk együtt, hogy ez létrejöhessen. Jószomszédi viszonyra törekszünk Magyarországgal. Magyarország független ország, a kormánya maga dönti el, hogy mit csinál, nem akarom értékelni, megítélni ezért a moszkvai utat sem. Csak jelezzük, hogy örülnénk, ha Magyarország csatlakozna azokhoz az országokhoz, amelyek száz százalékban támogatják Ukrajnát és Ukrajna harcát. Nagyra értékeljük, hogy Orbán Viktor kimondta: ebben a háborúban Oroszország az agresszor. Magyarországnak azért is érdeke lenne Ukrajna teljeskörű támogatása, mert szomszédos ország, nem tudhatják, hogy kire támadnának az oroszok legközelebb.”

hirdetes

A sajtótájékoztató első felében Jermak nem hozta szóba a magyar kormányfőt, de általánosságban élesen kritizálta azokat, akik az oroszokkal tárgyalnak, illetve akik azt követelik, hogy az ukránok és az oroszok üljenek egy asztalhoz. Emlékeztetett, hogy hétfőn az orosz hadsereg ballisztikus rakétával kilőtt egy kijevi gyerekkórházat, ahol több gyerek is életét vesztette. „Nem volt a környéken sem katonai célpont” – mondta Jermak, aki szerint a fasiszta és rasszista orosz rezsim tudatosan gyilkol gyerekeket. „Akik arról beszélnek, hogy tárgyalnunk kell az oroszokkal, nézzenek előbb a most megölt gyerekek szüleinek a szemébe, és győzzék meg őket, hogy a gyereked gyilkosával egy asztalhoz kell ülni. Nem értem, hogyan lehet tárgyalópartnerként kezelni gyerekgyilkosokat, erről kérdezzék csak meg a szétlőtt kórháznál a szülőket és az orvosokat.” 

Jermak azt mondta, hogy egyetlen négyzetcentiméter orosz földet sem akar Ukrajna elvenni, de ragaszkodik ahhoz, hogy minden földet visszaszerezzen, amit az orosz hadsereg elfoglalt. Szerinte csak Ukrajna egységes nyugati támogatása gyorsíthatja meg a béke eljövetelét. 

Megerősítette, hogy a kijevi kormány továbbra is a NATO teljes jogú tagja kíván lenni, és hogy fenntartják maguknak a jogot, hogy megfelelő választ adjanak a legutóbbi, civil célpontokat ért orosz rakétatámadásokra. Utóbbit a BBC azon kérdésére válaszolta, hogy Oroszországot érő csapásokra is készülnek-e. 


Nyitókép: Andrij Jermak egy koppenhágai rendezvényen 2024. májusában (fotó: Ida Marie Odgaard / Ritzau Scanpix / AFP)

Ezt a cikket nem közölhettük volna olvasóink nélkül. Legyen támogatónk a Donably-n, a magyar fejlesztésű előfizetési platformon. Paypal, utalás és más lehetőségek itt.

#Andrij Jermak#békemisszió#béketerv#háború#NATO#Orbán Viktor#Oroszország#Ukrajna#Volodimir Zelenszkij