Kedves Viktor, Péter, Ferenc! Bocs, hogy élünk! – Válasz Online
 

Kedves Viktor, Péter, Ferenc! Bocs, hogy élünk!

Stumpf András
| 2024.06.28. | vélemény

Itt a nagy, nemzeti egység: egymásnak dobálja, együtt nyomkorássza végre a „független sajtó” feliratú stresszlabdát Orbán Viktor, Magyar Péter és Gyurcsány Ferenc! Volna persze más megoldás is a problémáik kezelésére. Vélemény.

hirdetes

Micsoda hét! Micsoda nagyszerű hét! Jó, jó, a válogatott kiesett, de mi az ahhoz képest, hogy megvan végre az oly’ régóta áhított nemzeti egység. Mostantól a turáni átok sem veri a magyart, dús áldás száll Magor lányaira, fiaira, együtt legelészik a farkas és a bárány, szalmát eszik az oroszlán, akárcsak az ökör… Igen: 2024 júniusának utolsó napjaiban eljött a történelmi pillanat, amikor Orbán Viktor, Magyar Péter és Gyurcsány Ferenc egy nevezőre kerültek. Megszületett az egész nemzetre kiterjedő óriáskoalíció!

S hogy mi hozta össze? Hát a felismerés. Annak felismerése, hogy minden bajok okozója: a független sajtó!

Mint mindenben, ebben is Orbáné az elsőség, de a héten felzárkózott hozzá Magyar és Gyurcsány is. Már amennyire tehették így, kívül a hatalom sáncain. Olyat egyelőre sajnos utóbbiak nem engedhetnek meg maguknak, amilyet a kormányfő igen, aki hivatalt állított fel körmös Bauerek elhivatottságával megáldott káderrel az élén, hogy aztán most – minden előzetes hazugság ellenére – szépen vegzálni is kezdjék a sajtót. A szöveg ugye az volt, amikor a hivatalról szóló törvényt elfogadták, hogy a média nem érintett, hát hiszen nem is szerepel benne, de nem volt nehéz átlátni a szitán. Át is láttunk rajta, megmondtuk előre, hogy ez lesz, több sajtótermékkel együtt.

Ugyan a Válasz Online nem pályázik külföldi forrásokra (belföldiekre sem, hiszen, innen is köszönet érte, olvasóink támogatásából működhetünk, így aztán teljesen függetlenek lehetünk bel- és külföldi gazdasági, politikai befolyástól),

szolidárisak voltunk és vagyunk azokkal, akiket az imperialista Nyugat ügynökének és a nép ellenségének próbál beállítani a nemzeti bolsevizmus kifejezetten erre szakosított hivatala.

Szóval a most, elsőként megtámadott Átlátszóval is – mínusz persze Hont András. (Bodoky főszerkesztő mindenesetre talán hasznát veheti végre, hogy alkalmazza a fideszes megmondók Schiffer András melletti másik kedvenc „ellenzékijét”, aki maga is megafonosoknál hangosabban szokott „függetlensajtózni”: egyébként nagyon tisztességes írásában a hithű orbánista Skrabski Fruzsina is felhozza érvként, hogy többek között azért sem kellene nyösztetnie a hivatalnak az Átlátszót, mert ott dolgozik a Magyar-gyűlölő Hont is. Hátha ez hatni fog.)

Eddig persze semmi új nincs ebben. Előre a putyini úton. (Most fúrta meg például Orbán Viktor, hogy az EU elítélje Moszkvát, amiért Putyin betiltott 81 európai médiumot.) Csak a szokásos. Bandukolunk mi már ezen a pokolba tartó országúton egy ideje – ezért igazán nem érte volna meg billentyűzetet ragadni.

Csakhogy a héten a „független sajtó” feliratú stresszlabdáért bejelentkezett a másik két főfigura is. Most már egymásnak dobálják, felváltva nyomkorásszák.

Magyar Péter kedden kapta el a stresszlasztit. „… világossá vált, hogy az úgynevezett független sajtó jelentős része is a hatalomgyár és a status quo fenntartásában érdekelt. Ma már ott tartunk, hogy magukat oknyomozónak nevező portálok és újságírók is mindenféle forráskritika nélkül veszik át a propaganda szennylapjainak a legképtelenebb hazugságait (…) és beállt a sorba sok, magát függetlenként pozícionáló sajtótermék is” – írta bejegyzésében a Tisza Párt vezetője. Sajnos az nem fért rá a Facebookjára, miből és miért is vont le ilyen következtetéséket, már passzolta is tovább Gyurcsány Ferencnek.

Aki szerdai videójában, majd a Rónai Egon által vele készített interjúban fejtette ki: a „független” sajtó a hibás azért, hogy pártja nagyot zakózott az EP-választáson, a sajtó dolga az lenne, hogy ünnepelje a DK-t, de a sajtó beteg, betegebb mint a pártok, a Népszavában meg az ATV-ben is kormányhirdetések vannak, titkos találkozókon egyeztetnek kormányemberek és Németh Sándorok, s az ott elhangzottakról nem számol be senki.

Az Orbán, Magyar és Gyurcsány szájából elhangzó vádak tehát nagyon hasonlók: a magát függetlennek hazudó, titokban azonban háttérérdekeket kiszolgáló, átláthatatlanul működő sajtó minden baj okozója.

Ne söpörjük le a vádakat egy kézmozdulattal, ha már ilyen komoly emberek fogalmazzák meg őket! Még akkor se tegyünk így, ha Gyurcsány Ferenc egyébként azt tudta mondani a felvetésre, amely szerint az ő idejében is hirdetett a kormánya az ATV-n: ő nem akart semmit cserébe a sajtótól. Az a Gyurcsány Ferenc mondta ezt most, aki 2006-os őszödi beszédében maga írta körül, hogyan kell „fölkészíteni a legbefolyásosabb lapok vezetőit és vezető publicistáit” a kormány érdekének megfelelően. Ilyen „felkészítések” dokumentáltan történtek is. Gyurcsány ráadásul úgy „függetlensajtózik”, hogy ha valaki, hát ő az, aki még a valódi fideszes propaganda módszereit sem ítélhetné el hitelesen: az ő pártjának is van echte propagandaterméke. Neki a propaganda nagyon is rendben van, ha Nyugati Fénynek hívják, nem pedig Megafonnak.

Ám abban még hiteltelenségében is van igazsága Gyurcsánynak, valamint Magyar Péternek, hogy nem egészséges állapot, amikor ellenzékinek látszó orgánumok is a kormánytól függenek. Ám még ez is csupán alusisakos összeesküvéselmélet-hívőknél jelenti automatikusan azt, hogy az adott termékeknél minden újságíró tagja a sorosista/tónista/magyarpéteres összeesküvésnek. Saját példából is tudhatjuk ezt, még a régi időkből. Heti Válasz korunkban is voltak pártelnöki-, majd miniszterelnöki-főszerkesztői találkozók, eligazítások, ám ezekből semmi sem szivárgott le az egyszeri publicista szintjére. A lap nem volt bár független, de a politikai befolyásolástól mentes volt. Ha hülyeséget írtunk olykor, az a saját hülyeségünk volt. Ha hibáztunk, a mi hibánk volt.

Mert hibázni szokott mindenki. A valóban független sajtó (most mi például minden szempontból, anyagilag és politikailag is azok vagyunk) sem tökéletes. Ám még ha nem is független, akkor sem biztos, hogy politikai befolyásolás miatt ront el valamit – Rónai Egon például

teljesen jogosan vetette fel a választás után élő műsorban, hogy miért hazudozik velük kapcsolatban Magyar Péter. A politikus állításainak valóságtartalma nagyon is közügy. Aztán meg hibázott, amikor ennek gyors felvetése után nem fordult rá a tartalmi kérdésekre.

Ám aki ebben nagy, gonosz, tónis összeesküvést lát, meg Szöllősi Györgyit is propagandistázza, csak mert ő is az ATV-n vezet műsort, az nem tud semmit a sajtó működéséről.

Nem tudja, hogy a sajtómunkást a propagandistától éppen az különbözteti meg, hogy: kérdez. Utóbbi nem vesződik ilyesmivel – rögtön ír, beszél, ha megkap egy a célkeresztben lévő személyre terhelőnek látszó dokumentumot, azonnal közli. A propagandistának ugyanis politikai célja van. Tolja a törzsfőnök szekerét. Pénzért. Az aktivista is ezt teszi, csak ő szerelemből is hajlandó rá. Az újságíró ezzel szemben kérdez: ahogy megtette Dezső András, miután megkapta a veszekedős Magyar-Varga-doksit, de így tett a Telex vagy a Média1 is Magyar Péter bulibáróskodása után – csak éppen választ nem kaptak. Ahogy megtette a Gyurcsány által betámadott Partizán is a DK-jelölt Dobrev Klárával. Kérdezte tisztességgel. Hogy Magyar Péter nagyobbat ment? Nos, erről aligha a gonosz független média tehet.

Az ugyanis arról ír, ami érdekli a nézőt, az olvasót. Ami joggal tart igényt közérdeklődésre.

Na most, ha egy kormány szétlopja az országot – az bizony ilyen. Ha valaki három hónap alatt a nulláról felépíti magát a legnagyobb ellenzéki erővé – az is. Ha ugyanez a figura nyilvános helyen bulikázik olyat, hogy a nyakánál fogva vezeti ki a biztonsági őr… Nos, az is érdekes. Nagyon.

Aki tehát politikusként nem szeretné, hogy leleplezzék kormánya lopásait – javasoljuk, hogy ne lopjon.   

Aki nem szeretné, hogy más ellenzékiről szóljanak a hírek, legyen érdekesebb és sikeresebb, vagy lássa be, hogy nem megy és írjon kib… jó könyveket a modern magyar baloldalról.

Aki meg azt nem szeretné, hogy a bulikázásáról készüljenek videók, aztán cikkek, az ne részegedjen le, ne csapasson meg ne veressen nyilvános helyen.

Persze kedves Viktor, Péter, Ferenc, fentiek helyett lehet tovább szurkálni a független sajtó vudubabáját is, közösen, nagy, nemzeti egységben.

Bocs, hogy élünk.

Majd elmúlik.


Nyitógrafika: Telex/Somogyi Péter (szarvas)

Ezt a cikket nem közölhettük volna olvasóink nélkül. Legyen támogatónk a Donably-n, a magyar fejlesztésű előfizetési platformon. Paypal, utalás és más lehetőségek itt.

#Gyurcsány Ferenc#Magyar Péter#média#sajtó#szuverenitásvédelmi törvény