Fény derülhet a keleten maradt magyarok titkára – Türk Attila régész a legújabb kutatási eredményekről – Válasz Online
 

Fény derülhet a keleten maradt magyarok titkára – Türk Attila régész a legújabb kutatási eredményekről

Borbás Barna
| 2024.05.24. | Ajánló

Az elmúlt évtized régészeti szenzációja volt az Urál hegység keleti oldalánál azonosított „magyargyanús” leletegyüttes, melynek segítségével végre fény derülhet keleten hagyott őseink titkára. A kutatást magyar részről vezető Türk Attila, a Pázmány Péter Katolikus Egyetem Magyar Őstörténeti és Honfoglalás Kori Régészeti Tanszékének vezetője a Válasz Offline-nak adott interjúban beszámol az Ujelgi-sztori legfrissebb fejleményeiről, valamint egy újabb lelőhelyről, mely az eddigieknél is izgalmasabb részleteket tartogat. Lapunk már megvásárolható!

hirdetes

„Hála a nagyobb számban elvégzett radiokarbonos kormeghatározásnak, még magabiztosabban jelenthetjük ki, hogy az exodushoz, majd a honfoglaláshoz nem csatlakozott, keleten maradt magyarság nyomait már biztosan azonosítottuk” – mondja interjúnkban Türk Attila. Hozzáteszi: „Nagy segítségünkre volt az archeogenetika: az Ujelgiből származó közel negyven csontminta vizsgálata készült el – hála a Bölcsészettudományi Kutatóközpont Archeogenomikai Intézetének. Ezek az eredmények azt mutatták, hogy a két régió régészetileg igencsak hasonló leleteit tartalmazó sírokban az elhunytak között biológiai kapcsolat, sőt helyenként ötödfokú rokonság is fennállt.”

A régész emellett beszámol egy új, izgalmas lelőhely tanulságairól is, mely alapján orosz kutatókban komolyan felvetődött egy 10. századi keleti irányú korai magyar visszaköltözés lehetősége is. „Ezt ugyan nagyon nehéz bizonyítani, az viszont kétségtelen, hogy a 900-as évek első felében a honfoglalók keleti kapcsolatai elértek egészen az Urál keleti előteréig” – teszi hozzá Türk Attila. Ma már ismert olyan vélemény is, mely szerint a korai magyarság jelentős része maradhatott keleten, és talán kisebbségben voltak azok, akik nyugatra indultak…

Mire alapozható ez a tézis? Miért indultak el egyáltalán nyugatra elődeink? Hogyan hat az orosz–ukrán-háború a társágban végzett régészeti feltárásokra?

Erről is olvashat a Válasz Offline magyar őstörténettel foglalkozó második számában. Hat fejezetben, több mind 190 oldalon mutatjuk be a magyar őstörténet és eredetpolitika világát, szétszálazva a származási kérdésekről terjedő tényeket, tévedéseket és konkrét hazugságokat.

A második Válasz Offline ide kattintva megrendelhető! Az első bookazine és az új szám egy csomagban, kedvezményes áron szintén elérhető. További kiadványok és csomagok a webshopban.

#honfoglalás#honfoglalás kor#Oroszország#őstörténet#Türk Attila