Rendet vágunk az őstörténeti vitákban – megjelent az új Válasz Offline! – Válasz Online
 

Rendet vágunk az őstörténeti vitákban – megjelent az új Válasz Offline!

A szerk.
| 2024.05.15. | Ajánló

Kedd este nagy érdeklődés mellett mutattuk be őstörténeti és eredetpolitikai kérdések nyomába eredő új kiadványunkat. A Válasz Offline második száma a magyar lappiacon talán még soha nem tapasztalt alapossággal járja körbe a „Kik vagyunk?” és a „Honnan jövünk?” sokakat foglalkoztató problémáját, valamint feltárja a tudományos kérdésekre rá-rátelepedő történetpolitika hátterét és mozgatórugóit. Lapunk megrendelhető közvetlenül tőlünk, és már kapható a nagy fővárosi szupermarketek, bevásárlóközpontok újságos polcain, valamint az M1-es és az M7-es autópálya melletti benzinkutakon!

hirdetes

Amikor eldöntöttük, hogy a Válasz Offline második száma a korai magyar történelemről és annak politikai felhasználásáról (szakszóval: eredetpolitikáról) szól majd, aggódtunk, vajon lesz-e elég anyag egy kétszázoldalas bookazine megtöltéséhez. Nem is tévedhettünk volna nagyobbat. Ahogy szerkesztőségünk egyre jobban beleásta magát a témába, úgy szembesültünk az izgalmasabbnál izgalmasabb friss tudományos felfedezésekkel, vitákkal, életmód-rekonstrukciós kísérletekkel.

A lebilincselő anyagot a jobb áttekinthetőség érdekében hat fejezetre tagoltuk. Először azt tekintettük át kutatói, kormányzati háttérbeszélgetések segítségével, hogyan került 2006 után előbb a Jobbik, majd a Fidesz révén az állami politika szintjére az őstörténeti téma. Második blokkunkban a magyar korai történet alapproblémáit tekintjük át felhasználóbarát módon. A legjobb szakértők segítségével rövid írásokban válaszoljuk meg a „kocsmai” alapkérdéseket: hunok vagyunk? szkíták vagyunk? finnugorok vagyunk? hányszor jöttünk? A válaszokban közreműködött Bakró-Nagy Marianne nyelvész, Sudár Balázs történész, turkológus, Langó Péter régész, Szilágyi Zsolt mongolista, Thoroczkay Gábor történész, Pócs Éva néprajzkutató, Sándor Klára nyelvész, kultúrtörténész. Az őstörténeti „csodabogarakat” Gyurgyák János esszéje segítségével mutatjuk be. A harmadik összeállítás a Turán vonzásában címet kapta. A minden páros évben megrendezett Kurultáj összesen százezernél több résztvevőt vonz, a török népek felé tájékozódó „új turanizmus” pedig beépült a keleti nyitás kormányzati programjába, ezért megszólaltatjuk a főszervezőt, Bíró András Zsolt antropológus kutatót, majd Sudár Balázs és Ablonczy Balázs történészek segítségével bemutatjuk a jelenség hátterét és hitelességét.

Negyedik blokkunkban a föld titkait kutatjuk: a rokonsággal kapcsolatos viták között szinte elsikkadt, milyen sok értékes fejleménnyel gazdagította az utóbbi években az őseinkről szóló tudást a régészet. Elmeséljük a legerősebb sztorikat, legyen szó a Keleten maradt magyarokról, a Kárpát-medencei sírokban talált tarsolyok titkairól, illetve avar kincsekről. Megszólal mások mellett Türk Attila régész, a PPKE Magyar Őstörténeti és Honfoglalás Kori Régészeti Tanszék vezetője és Szenthe Gergely régész, a Magyar Nemzeti Múzeum szakmuzeológusa. Ezek után arra keressük a választ, hogy lehet-e genetikai szálat találni a hunok vagy a finnugor nyelvet beszélő népek felé. Riportot közlünk egy magyar családról, amely a honfoglalókig tudja visszavezetni családfáját. Mende Balázs, az Archeogenomikai Intézet igazgatóhelyettese és fiatal kutatótársai pedig elmondják, mire jó és mire nem a genetika az őskutatásban. Végül ötödik fejezetünkben azokat a „szent őrülteket” (ötvösöket, kézműveseket, íjkészítőket) mutatjuk be, akik másfél-két évtized alatt európai, sőt bizonyos területeken világszínvonalra fejlesztették a magyar történelmi életmód-rekonstrukciót. Megszólal mások mellett Mestellér János, Sipos Szabolcs, Kenéz Árpád, a Kassai Lajos-féle lovasíjászat történeti hátterét pedig Igaz Levente történész mutatja be.

A Válasz Offline második számát május 14-én este mutattuk be a Zsófia Rendezvényhajón, közel 200 fős közönség előtt. A két szerkesztő, Ablonczy Bálint és Borbás Barna megnyitója után kerekasztal-beszélgetést tartottunk Mende Balázs paleoantropológussal és Türk Attila régésszel.

Lapunk ingyenes személyes átvétellel, GLS-házhozszállítással és postai kézbesítéssel is megrendelhető közvetlenül tőlünk! És immár kapható a nagy fővárosi szupermarketek, bevásárlóközpontok újságos polcain, valamint az M1-es és az M7-es autópálya melletti benzinkutakon!

A második Válasz Offline ide kattintva megvásárolható! Az első bookazine és az új szám egy csomagban, kedvezményes áron szintén megrendelhető. További kiadványok és csomagok a webshopban.

#eredetpolitika#finnugor#hunok#őstörténet#történelem#Válasz Offline