A mi munkánknak is köszönhetően született meg a „keleti nyitás” – hardtalk a Kurultáj főszervezőjével – Válasz Online
 

A mi munkánknak is köszönhetően született meg a „keleti nyitás” – hardtalk a Kurultáj főszervezőjével

Borbás Barna
| 2024.05.14. | Egyéb

Melyek a „hun és türk tudatú nemzetek”? Hogy kerül az egy szem nyugati keresztény magyarság a sok muszlim török nép közé a Kurultájon? Többek között ezeket a kérdéseket is feltettük a „magyar törzsi gyűlés” főszervezetőjének, Bíró András Zsolt antropológus kutatónak. Nagyinterjú a Válasz Offline új számában!

hirdetes

A Kurultáj az elmúlt bő másfél évtizedben a kontinens, sőt egész Eurázsia egyik legnagyobb nomád rendezvényévé nőtte ki magát. A minden páros évben megrendezett fesztivál összesen százezernél több résztvevőt vonz, a török népek felé tájékozódó „új turanizmus” pedig beépült a keleti nyitás kormányzati programjába. Az őstörténeti, eredetpolitikai kérdéseket feldolgozó új Válasz Offline-ban ezért megszólaltattuk Bíró András Zsolt antropológus kutatót, a „hun és türk tudatú nemzetek” találkozójának főszervezetőjét is.

Életmód-rekonstrukciós körökből a leggyakoribb kritika a Kurultájon megjelenő történelmi élőképekkel kapcsolatban, hogy véletlenszerűen kavarog bennük a profi kézművesség és a kóklerség. Ez probléma? – tettük fel a kérdést az interjúban. Bíró András Zsolt azt mondja, „akkor lenne probléma, ha a kóklerség része lenne bármely bemutatónak” vagy életképnek. „De nem része. Már sok éve nem. Van is ebből rengeteg sértődés, mert szigorú válogatási elv szerint lehet csak a bemutatók sorába bekerülni” – teszi hozzá.

Hogy viszonyul a Magyar-Turán Alapítvány a keleti nyitás programjához? – szólt a kérdés. „A kezdetektől vallottuk ezt a koncepciót, sőt szerintem nem kis részben a mi munkánknak köszönhetően is született meg ez a szóösszetétel. Azzal a különbséggel, hogy mi a keleti nyitás alatt nem elsősorban az Oroszország és Kína felé orientálódást értjük” – mondja Bíró András Zsolt.

Miért mondja, hogy egyfajta „ellenállási mozgalomként” kezdtek építkezni a Gyurcsány-érában? Honnan jön az érdeklődés a Kelet és az antropológia iránt? Garantálja, hogy a Kurultáj különféle együttműködéseiben nincs hátsó hatalmi szándék, nem nyomul a török soft power vagy más keleti lobbiérdek? A teljes interjú a Válasz Offline-ban olvasható.

A második Válasz Offline ide kattintva előrendelhető! Az első bookazine és az új szám egy csomagban, kedvezményes áron szintén megrendelhető. További kiadványok és csomagok a webshopban.

#Bíró András Zsolt#keleti nyitás#Kurultáj#őstörténet#Válasz Offline