Mitől lennénk mi hunok? – Sudár Balázs a történelmi identitásról és a Kurultáj hitelességéről – Válasz Online
 

Mitől lennénk mi hunok? – Sudár Balázs a történelmi identitásról és a Kurultáj hitelességéről

Borbás Barna
| 2024.05.10. | Ajánló

Hogy kerülünk a türkök közé? Vannak-e ma „hun nemzetek”? Mit gondolnak a mai török népek a rokonságról? Történelmileg és tudományos szemmel hiteles-e, amit a Kurultájon látunk? A Válasz Offline már kapható lapszámában nagyinterjút olvashatnak Sudár Balázs történész-turkológussal, melyben átbeszéljük az őstörténet és az identitás összes izgalmas kérdését!

hirdetes

A magyarság történeti tudatában mindig benne volt, hogy keletről érkeztünk, a pusztáról, ahogy a középkorban fogalmaztak: „Szkítiából”. A hódító oszmánok is rájátszottak erre, bekötöttek minket a perzsa mitológiába. Így egy kicsit „rokonok” lettünk, bár akkoriban erre cseppet sem voltunk vevők – mondja Sudár Balázs. A rokonság gondolata később az éledező török nacionalizmusnak is kapóra jött, hiszen a magyarokban egyfajta nyugati szövetségest láttak. A török turanisták kezdetben komolyan gondolkodtak azon, hogy a nyelvüket vesztett (de eredendően török gyökerűnek gondolt) népek bevonhatók-e a turániak körébe. Elsősorban a magyarok és a bolgárok jöttek szóba. Végül arra jutottak – folytatja a történész, turkológus –, hogy nincs helyünk köztük. Egyszerűen azért, mert nem beszélünk törökül.

Sudár Balázs a hun–magyar rokonság elképzelését is részletesen kommentálja: „Magyar nyelvű csoportok éppen lehettek a Hun Birodalomban, de hogy magukat magyarnak gondoló közösségek voltak-e, az legalábbis kérdéses. Érdekes, hogy azok a germánok, akik tényleg a Hun Birodalomhoz tartoztak, bár őrzik a hunok emlékét, nem gondolják magukat »hun utódnépnek«. […] Az identitás nem biológiai, hanem tudati folyamat. Arról szól, létezik egy embercsoport, amelyik azt gondolja és mondja magáról, hogy magyar. Tehát még egyszer: nem azt, hogy hun, hanem hogy magyar.”

Megáll-e a „hun–türk nemzetek” koncepciója? Mitől egyedi és rejtélyes a magyarok hunhagyománya? Hagyományőrzőként mi a véleménye a Kurultájon megjelenő történelmi élőképek hitelességéről? Interjúnkban ezek is szóba kerültek.

A második Válasz Offline ide kattintva megvásárolható! Az első bookazine és az új szám egy csomagban, kedvezményes áron szintén megrendelhető. További kiadványok és csomagok a webshopban.

#hunok#Kurultáj#őstörténet#Sudár Balázs#Türk Tanács