„Komoly ellenzéke van a kormánynak: a valóság” – kollégáink kegyelmi ügyről, Balogról, Tiborczról – Válasz Online
 

„Komoly ellenzéke van a kormánynak: a valóság” – kollégáink kegyelmi ügyről, Balogról, Tiborczról

Vörös Szabolcs
| 2024.02.15. | Podcast

Mit üzen az országnak Balog Zoltán le nem mondása? Miért neki hitt Novák Katalin, nem a bírósági ítéleteknek? Mekkora kockázat Magyar Péter? Mi értelme időről időre Tiborcz István üzleti ügyeiről írni, ha látszólag nincs következménye? HetiVálasz podcastunk szerkesztőségi adásunkban ezekről is beszél Bódis András, Stumpf András és Vörös Szabolcs.

Az adás meghallgatható a fenti lejátszóra kattintva. Ha az nem jelenik meg, közvetlen link itt. Ha egyszerűen letöltenék az adásokat mp3-formátumban, ide kattintsanak. Ha telefonon keresztül csatlakoznának műsorunkra, a Spotify mellett iTunes-on, TuneIn Radio-n és Pocket Casts-on is megtehetik. Podcastunk RSS-csatornája ezen a hivatkozáson található.


Részletek a műsorból:

Balog Zoltán le nem mondásáról

Stumpf András: „Az egész ügyben, amely most tényleg felforgatta a magyar belpolitikát, ami számomra igazán meglepő volt, az az emberi mélység, amelyet Balog Zoltán bemutatott. Nem tudom szépíteni és nem is szeretném. Novák Katalint úgy hagyta cserben, ahogyan azt nem csak keresztényként, istenhívőként, hanem szimplán emberként sem szokás. Kedd esti beszédében csupa olyan dolgot cáfolt, amit senki nem mondott, viszont minden felelősséget lerázott magáról, bocsánatot is kizárólag a reformátusoktól kért, nem az áldozatoktól. Elképesztő emberi mélység, amit még nem láttam – és nemcsak én nem láttam, hanem a református egyház is nagyon ritkán.”

Bódis András: „Kiütközött az álszentség mint probléma. Legalább három olyan réteget érzékelek egymás mellett, ahol ez az álszentség kipukkad. Az egyik az, amit Bayer Zsolt nagyon szeret hangoztatni a maga újságjaiban: hogy a morál meg az erkölcs lényegében nála van. Az a szomorú helyzet, hogy nincs. Ebben az ügyben minimum lelepleződött: nincs olyan, hogy van egy oldal, aminek van erkölcse, egyszerűen ez nem így működik, mert van az erkölcs, és ahhoz képest vannak emberek, akiket tudunk ehhez viszonyítani. A másik álszentség-ügy a kormányzati propaganda, amiről megint sokan elhitték, hogy bár felnagyobbít bizonyos tényeket, alapvetően jó célt szolgál. Ehhez képest az látszik, hogy van egy nagyon komoly ellenzéke ennek a kormányzatnak: a valóság, ami néha beköszön, és akkor hirtelen összeomlik a kormányzati propaganda, mégha csak napokra, meg órákra, akkor is. A harmadik pont, amit Magyar Péter hozott be: a korrupciós szál.”

A Magyar Péter által említett Tiborcz-cikkünk tanulságairól

Stumpf András: „Nagyon örülök mert szélcsendes időben a kétharmadban minden mindig úgy történik, ahogy mérik. Bódis kollégám iszonyatos energiával összerakja ezeket a cikkeket, és van, hogy tényleg úgy tűnik, fölösleges. Hát nem fölösleges! Most nagyon sokan újraolvassák ezeket a cikkeket, és ténybeli muníciót adnak azokhoz a kijelentésekhez, amelyeket mi eddig is nagyon jól tudtunk, de most nagyon széles tömegekhez is eljut. Ettől még nem állítom, hogy ebbe fog belebukni a Fidesz-kormány, de azt viszont állítom, hogy az is bebizonyosodott: nem sosem fölösleges megírni ezeket a cikkeket. Jó, hogy a valóság meg a tényszerűség megvan, és vissza lehet hozzá nyúlni és újra el lehet olvasni. Ez a jó hír a sok undormányban, ami előkerült az elmúlt másfél hét alatt.”

Bódis András: „Próbálom az érzelmeimet is újságíróként élni ilyen helyzetben. Úgy vagyok vele, fontos, hogy az országban zajló folyamatokat dokumentáljuk mindig – akkor is, ha a külvilág az mást diktál. Azt írtam mindig Tiborcz Istvánról is, meg másokról is, amit láttam. A magyar gazdaságban annyi minden történik hirtelen – és mind Tiborcz István körül –, hogy nem tehetem meg, hogy ne írjam meg. Mosolyogva nézem a gazdasági szaksajtó cikkeit, amikor úgy számolnak be a nagy reálgazdasági történésekről, mintha azok valós folyamatok lennének. Miközben annyi történik ilyenkor, hogy összerakódott a finanszírozás – állami pénz, hitel meg amennyit Isti rak bele –, és bejelentik. Ezeket dokumentálni kell egymás után, időről időre megmutatni a teljes kis kosarat, amit sikerül összeszedni egységnyi idő alatt. Sosem tudjuk ugyanis megjósolni, hogy mi történik. Ha végiggondoljuk, mi történt az elmúlt két hétben, és el tudtuk-e volna valaha képzelni, hogy ilyen történik Magyarországon – a válasz az, hogy nem.”


Ez az adás nem készülhetett volna el olvasóink nélkül. Legyen támogatónk a Donably-n, a magyar fejlesztésű előfizetési platformon! Paypal, utalás és más lehetőségek itt >>>

#Balog Zoltán#lemondás#Magyar Péter#Novák Katalin#református#Tiborcz István#Varga Judit