Elmeszelte az Alkotmánybíróság a kastélytörvényt – Válasz Online
 

Elmeszelte az Alkotmánybíróság a kastélytörvényt

Zsuppán András
| 2024.01.19. | Gyorshír

Az Alkotmánybíróság megsemmisítette a Lázár János-féle kastélytörvény egyes rendelkezéseit. Mindez nem jelenti azt, hogy a miniszter ne futhatna neki újra az állami kastélyvagyon magánosításának, de legalábbis óvatosabban, feszesebb feltételrendszer mellett lehetne erre lehetősége. Személyes presztízsét viszont erősen megtépázta ez a kudarc.

hirdetes

Megjelent az Alkotmánybíróság határozata, amely megsemmisítette a Lázár János-féle kastélytörvény egyes rendelkezéseit. A Válasz Online elsőként tette közzé azt a tervezetet tavaly márciusban, amely megteremtette volna a jogi kereteit annak, hogy Lázár János egyszerű miniszteri határozattal szétosztogassa az állami kastélyvagyont, köztük az elmúlt években felújított, idegenforgalmi látványossággá alakított épületeket is. Az erről szóló törvényt végül csak december 12-én fogadta el az Országgyűlés, de Novák Katalin köztársasági elnök aláírás helyett előzetes alkotmányossági normakontrollra küldte.

Az alkotmánybírósági döntés lényeges elemei:

Az Alkotmánybíróság döntése egyértelműen alátámasztja azokat a kritikákat, amelyeket lapunk a törvénnyel kapcsolatban kezdettől fogva megfogalmazott. Vagy legalábbis kritikánk legsúlyosabb részét, mivel a vagyonkezelésbe adással kapcsolatban is fogalmaztunk meg erős fenntartásokat, bár leromlott állapotú, felújításra váró épületek esetében ennek lehet létjogosultsága.

A döntés súlyos presztízsveszteség Lázár Jánosnak, aki személyes ügyévé tette a kastélytörvény áterőszakolását.

Korábban Novák Katalin lépése kapcsán kommunista reflexekről beszélt, majd kijelentette, hogy személyesen védi meg álláspontját az Alkotmánybíróság előtt. Erre azonban nem kapott lehetőséget.

A döntés nem zárja ki, hogy egy újabb nekifutással, feszesebb feltételrendszer mellett Lázár ismét nekifusson a kastélymagánosításnak. Természetesen nem garantálja azt sem, hogy az állami NÖF ezután jó gazda módjára, felelősen fogja kezelni a gondjaira bízott kastélyokat. A szervezet, amióta Lázár irányítása alá került, időnként demonstratív lépésekkel próbálta igazolni, hogy a kastélyok fenntartása ebben a konstrukcióban – vagyis költségvetési forrásból működő vidéki muzeális kiállítóhelyként – lehetetlen feladat.

Elgondolkodtató, hogy a miniszterelnök hagyta Lázár Jánost belefutni egy látványos vereségbe a kastélytörvény kapcsán. A NER általában feszesebb keretben működik annál, hogy egy elhatározott döntést a köztársasági elnök megakadályozzon. Mindez kérdéseket vet fel Lázár politikai jövőjével kapcsolatban.


Nyitókép: Vörös Szabolcs / Válasz Online

Ezt a cikket nem közölhettük volna olvasóink nélkül. Legyen támogatónk a Donably-n, az új, biztonságos, magyar fejlesztésű előfizetési platformon. Paypal, utalás és más lehetőségek itt >>>

#Alkotmánybíróság#kastély#Lázár János#NER#NÖF