Kiderítettük: radikáljobbos osztrák fegyvergyártó biztosít helikoptert Mészároséknak – Válasz Online
 

Kiderítettük: radikáljobbos osztrák fegyvergyártó biztosít helikoptert Mészároséknak

Bódis András
| 2023.11.08. | sztori

Gaston Glock fegyvergyáros-üzletember flottájába tartozik az az OE-XWY lajstromjelű helikopter, amelyet Mészáros Lőrinc használ; nemrég ezzel repült például nejével a „távoli” Szegedre. A járművet biztosító eurómilliárdost az Osztrák Szabadságpárt volt elnökeinek bizalmasaként jegyzik Ausztriában – a most 94 éves Glock neve a Heinz-Christian Strache-féle Ibiza-botrányban is előkerült. Korábban megírtuk: a Mészáros-kör OE-LEM-számú Bombardier-repülőgépét ugyancsak osztrák cég – egy keleti diktatúrák oligarcháira szakosodott exminiszter érdekeltsége – üzemelteti. 

hirdetes

Most szombati hír, hogy Mészáros Lőrinc és Várkonyi Andrea helikopterrel közelítette meg a csongrád-csanádi megyeszékhelyet – sőt, a Szegeder olvasója azt is kiszúrta, hogy az OE-XWY lajstromjelű gépet két sötétített üvegű Mercedes várta, azaz triplán fogyott az üzemanyag. A felcsúti üzletember és felesége visszatérő vendég a városban, Várkonyi ugyanis szegedi illetőségű, mi több, az ezredfordulót követően néhány évig belgyógyász-rezidensként dolgozott egy helyi klinikán. A Szegeder később azt is észlelte – a légügyben használt egyik helymeghatározási alkalmazás segítségével –, hogy az osztrák jelzésű helikopter Hatvanpuszta fölé „elhajózva” tért vissza a budaörsi reptérre. 

A Magyar Narancs később felidézte, hogy ugyanez a forgószárnyas 2021 szeptemberében Geszten bukkant fel a Tisza-kastély helyszínbejárásának időpontjában, Hadházy Ákos független országgyűlési képviselő pedig mindehhez hozzátette: az OE-XWY leggyakrabban nem két távoli célpont, hanem Budaörs és a Ferihegy között ingázik. Tehát a helikopter főszabályként arra szolgál, hogy használóit „kiközvetítse” az igazi repülőtérre, ahonnan a Mészáros Lőrincék által szintén gyakran igénybe vett OE-LEM-jelű Bombardier-gép szokott továbbközlekedni Málagába, Nizzába, Dubajba vagy akárhova. 

hirdetés

A Válasz Online öt éve már igazolta: ezt a nagyobb OE-LEM-luxusjárművet egy International Jet Management GmbH nevű, mások mellett orosz, ukrán, kazah és szerb oligarchákat kiszolgáló bécsi cég üzemelteti, amely mögött Andreas Staribacher volt szociáldemokrata pénzügyminiszter áll. (Kormányzati szerepvállalása után Staribacher a Flughafen Wien AG, vagyis a bécsi reptér felügyelőbizottsági alelnökeként folytatta, majd ügyvédként, pénzügyi szakemberként is a repülés, repültetés közelében működött.) A 24.hu később észrevette, hogy ugyanez az International Jet Management GmbH lett a Matolcsy Ádám és köre által használt, San Marinó-i lajstromszámmal repülő magángép „kezelője”. Majd az Átlátszó közölte, hogy a Mészáros-szövetséges Szíjj László az OE-LEM mellett egy másik gépre is fel szokott ülni, amelyet persze szintén az Andreas Staribacher-csapat üzemeltet.

És akkor vissza a legújabb észleléshez! A Szegeder még a szombati cikk megjelentetése előtt próbálta megtudni a Mészáros Csoporttól, hogy a mi köze a felcsúti nagyvállalkozónak az OE-XWY-jelű helikopterhez, de nem kapott választ. Így csak annyi biztos, hogy ez az eszköz ugyancsak egy osztrák vállalat, a klagenfurti Glock Aviation GmbH kötelékében repked. Amely viszont közel sem világcég. Flottája mindössze négy kisebb, bérelhető járműből áll – továbbá a nyilvánosan nem kínálgatott OE-XWY-ből és esetleg más, szintén bizalmasan kezelt magángépből. Tehát a Glock Aviation GmbH olyan vállalat, ahol a szolgáltató tulajdonos és a végfelhasználó között legfeljebb egy-két lépés távolság lehet. És ahogy Mészáros Lőrinc sem akárki Magyarországon, úgy a Glock alapítója sem akárki Ausztriában. Az osztrák cégjegyzékből egyértelműen kiderül, hogy a Glock Aviation GmbH mögött a neves pisztolygyártó, Gaston Glock és felesége, Kathrin Glock áll tulajdonosként. 

Gaston Glock és felesége, Kathrin 2022-ben (forrás: Facebook/Kathrin Glock)

Gaston Glock egyebek mellett arról híres, hogy az Osztrák Szabadságpárt (FPÖ) minden ismertebb elnökével a lehető legbizalmibb kapcsolatban állt. 1.) Az eurómilliárdos anno titkos moszkvai utat szervezett Jörg Haidernek. 2.) Neve a Heinz-Christian Strache-féle Ibiza-botrányban is előkerült – a volt alkancellár szerint a fegyvergyártó rendszeresen támogatta a radikális jobboldali pártot. 3.) A Glock famíliával ugyancsak összejáró Norbert Hofer 2018-ban – közlekedési miniszterként – felügyelőbizottsági tagsághoz juttatta az asszonyt az osztrák légiforgalmi irányításért felelős állami Austro Controlnál. Mindezt úgy, hogy Kathrin Glock iparági tapasztalata a zéróhoz közelített; csak néhány hónappal korábban lett társügyvezető a ma már Mészáros Lőrincet is kiszolgáló családi Glock Aviation GmbH-ban.

Rezümé: Haider autóbalesetben meghalt, Strache megbukott, Hofer sem tényező, viszont a jelenleg már 94 éves Gaston Glock maradt az európai radikális politikai főáram közelében. Már amennyiben Mészáros Lőrincnek van köze a nagypolitikához és a főáramokhoz…


Nyitókép: Szegeder.hu

Ezt a cikket nem közölhettük volna olvasóink nélkül. Legyen támogatónk a Donably-n, a magyar fejlesztésű előfizetési platformon. Paypal, utalás és más lehetőségek itt >>>

#Gaston Glock#helikopter#Mészáros Lőrinc#Szeged