Az Orbán-rendszer statisztái? – Hadházy vs. Kanász-Nagy az őfelsége ellenzéke-szerepről – Válasz Online
 

Az Orbán-rendszer statisztái? – Hadházy vs. Kanász-Nagy az őfelsége ellenzéke-szerepről

Vörös Szabolcs
| 2023.08.17. | Podcast

Lassan vége a politikai uborkaszezonnak, arra gondoltunk hát, HetiVálasz podcastunkban megvizsgáljuk, van-e értelme a Fidesz-kormányzás 14. évében ellenzéki politikát csinálni. Ha pedig van, azt hogyan érdemes. Elkerülhető-e az őfelsége ellenzéke szerep, vagy aki a Parlamentben ül, az valójában elbábozza, hogy a rendszer választáson leváltható, miközben nem az? Ha pedig nem az, mit lehet tenni? Vendégeink: Hadházy Ákos független parlamenti képviselő és Kanász-Nagy Máté, az LMP frakcióvezető-helyettese. A műsorvezetők Stumpf András és Vörös Szabolcs.

Az adás meghallgatható a fenti lejátszóra kattintva. Ha az nem jelenik meg, közvetlen link itt. Ha egyszerűen letöltenék az adásokat mp3-formátumban, ide kattintsanak. Ha telefonon keresztül csatlakoznának műsorunkra, a Spotify mellett iTunes-onTuneIn Radio-n és Pocket Casts-on is megtehetik. Podcastunk RSS-csatornája ezen a hivatkozáson található.


Részletek a műsorból:

Mit csinál ma egy néhány százalékra mért párt parlamenti frakcióvezető-helyettese?

Kanász-Nagy Máté: „Próbálom képviselni a választópolgárokat. Szerintem az elmúlt időszaknak megjött az eredménye. Nagyon tudatosan fókuszáltunk az akkumulátorgyarmatosításra, erre építettük fel a politikánkat. Szerintem a politika pont erről szól, és ezért van értelme politizálni, hogy ügyeket képviselünk. És nemcsak úgy képviselünk, hogy néha kiállunk és elmondjuk a véleményünket különböző szakpolitikai témákban, hanem kitartóan rá kell menni egy-két ügyre, és azon keresztül mutatni be, hogy milyen az Orbán-rendszer, és ennek mi az alternatívája.”

Leváltható választással a rendszer?

Hadházy Ákos: „Nyilvánvaló, hogy nem demokráciában élünk. Persze még nem vernek embereket, de azért én kiabáltam, amikor a vesémen térdelt a rendőr és kicsavarta a kezemet. A rendszer lényege, hogy nem diktatúra, mert nincsen erőszak, csak véletlenül beviszik Tompos Mártont, aztán kiengedik. Ezt úgy hívják, hogy hibrid rezsim. Legfontosabb lényege, hogy szinte leválthatatlan legyen választáson a kormány. De ez a szinte nagyon fontos neki, hogy ott legyen. Hogy meglegyen a látszat: »ha minden nagyon-nagyon jól alakul és valamilyen csoda bekövetkezik, akkor esetleg választáson le lehessen váltani«. Kanász-Nagy Máté és az LMP része ennek a rendszernek, és ebben segít. Viszont, a látszattal ellentétben, az ellenzékben nagyon sok olyan, még aktív politikus is van, aki már azt mondja nekem, hogy »igazad volt Ákos«, és elfogadja, amit mondtam. Olyanok is, akiken csodálkozom. Úgyhogy teljesen nem adom fel azt, hogy meg lehet győzni ellenzéki politikusokat.”

Kanász-Nagy Máté: Aki azt mondja, hogy ez a rendszer leválthatatlan és örökre Orbán Viktor marad, mi meg csak statiszták vagyunk, annak nem kell elindulnia a választáson. Mert akkor az tényleg zsákutca. Hadházy Ákos is elfogadta ennek a rendszernek a szabályait, meg az általa nagyon kritizált ellenzék szabályait is: elindult egy előválasztáson, utána elindult egy választáson, és bekerült a parlamentbe. Bekerült, ahogy mondja, a bábszínházba, ahol eljátsszák a különböző szerepeket. Azzal, hogy a Parlamentet bábszínházozzák, az ellenzék is a negatív narratívát erősíti. Mi ezt nem szeretnénk, nem is értünk egyet ezzel. Ha ugyanis egyetértenénk, akkor nem indulnánk el a választáson, hanem lehet, hogy valami földalatti civil mozgalom keretében keresnénk a rendszer leváltásának a lehetőségét.”

Mi értelme volt a parlamenti folyosón felkérdezni a miniszterelnököt?

Hadházy Ákos: „Megkaptam más újságírótól is, hogy újságírót játszom. Picit igazságtalannak tartom, de tény, hogy demokráciában jobban elkülönülnének az újságírói és az ellenzéki politikusi feladatok. Olyan szituációról volt szó, amikor tudtam, hogy újságíró a miniszterelnököt valódi interjúhelyzetben nem kérdezheti. A parlamenti azonnali kérdések is ma már sokkal inkább erősítik a miniszterelnököt, mert nagyon jól tudja, hogy amit ő mond, az ötmillió emberhez jut el, az ellenzék kérdése meg egymillióhoz. Független képviselőnek sem adják meg a közvetlenül kérdezés lehetőségét, ezért akkor ezt ott meg kellett tenni, és igenis kellemetlen volt a miniszterelnöknek. De az igaz, hogy ettől nem dől meg a rendszer. Akkor fog megdőlni, hogyha ezekkel a cselekményekkel fel tudom paprikázni azt a néhány százezer embert, aki tud nyomást gyakorolni a kormányra, hogy megváltozzanak a játékszabályok.”

Kanász-Nagy Máté: „Az eszköztár, amivel Hadházy Ákos dolgozik – egyébként tényleg óriási erőbedobással és lelkesedéssel, és ezért le a kalappal előtte –, az annak a szavazóközönségnek rezonál, aki már megvan: a 2018 és 2022 közötti szavazóbázis. Lehet eredményt elérni ennél az egymillió embernél, és ezt meg is kell tartani, de én azért dolgozom, hogy a másik egymillió-kétmillió embert is meg tudjuk győzni. Ezeknek a politikáknak az egymás mellettiségét szeretném elfogadtatni. Ahogy legitimnek látom Hadházy Ákos politikáját, úgy a sajátomat is szeretném az ő és a tábora számára legitimként elfogadtatni, mert ez a fajta elfogadás – egyet nem értés, de elfogadás – tudja legalábbis alapját képezni annak a leendő társadalmi és politikai koalíciónak, ami végül el tud vinni 2,5-3 millió embert úgy az urnákhoz, hogy ’26-ban le tudjuk váltani a kormányt.”


Ez az adás nem készülhetett volna el olvasóink nélkül. Legyen támogatónk a Donably-n, a magyar fejlesztésű előfizetési platformon! Paypal, utalás és más lehetőségek itt >>>

#ellenzék#Hadházy Ákos#Kanász-Nagy Máté#LMP#Magyarország#NER#politika