Volt miniszterek, államtitkárok és tudósok a „bosszútörvény” ellen – Válasz Online
 

Volt miniszterek, államtitkárok és tudósok a „bosszútörvény” ellen

A szerk.
| 2023.04.18. | A szerk

Többek között a 2010 utáni Orbán-kormányok első oktatásért felelős minisztere is aláírta a pedagógusokat támogató nyilatkozatot, amelyet a kezdeményezők megkeresésére a Válasz Online hozhat most nyilvánosságra. A jövő heti tanársztrájk elé időzített, pedagógusok melletti, az őket sújtani hivatott bosszútörvény elleni kiállás aláírói volt miniszterek, államtitkárok, tudósok, értelmiségiek. A nyilatkozatot változtatások nélkül, teljes terjedelmében közreadjuk.

Itt volna hát a szent, a várt Szélvész,

Tespedt tavat mely fenékig zavar?

Alázását ki oly bűnösen tűrte,

Lázad hát már az Élet alágyűrtje,

A tanító, a legrababb magyar?

(Ady Endre: A magyar tanítókhoz)

Nyilatkozat a pedagógusok védelmében

Nem részleteiben, teljes egészében kell nemet mondanunk a pedagógusok jogállásáról szóló törvénytervezetre és az ehhez kapcsolódó törvénymódosításokra: e jogszabályok szelleme, a bennük megnyilatkozó szándék elfogadhatatlan.

A döntéshozók a közalkalmazotti jogviszony megvonásával, a sztrájkot ellehetetlenítő intézkedésekkel, a véleménynyilvánítás tilalmával büntetik a hivatásuk méltóságáért küzdő tanítókat és tanárokat. Igazolhatatlan eljárásukat a bosszú szándéka vezérli.

A tervezett kényszerintézkedések lehetővé teszik a túlterhelt és más szellemi foglalkozásokhoz képest szégyenletesen alulfizetett pedagógusok munkaidejének növelését, fokozzák munkahelyi kiszolgáltatottságukat, csorbítják jogaikat. Ezek a rendszabályok a minőségi oktatás elemi feltételeit veszélyeztetik. A tanárhiány ellensúlyozására alkalmatlanok, éppen ellenkezőleg, a pálya elhagyására késztetik az érintetteket és elriasztják a fiatalokat a tanári hivatástól.

A nevelőtestületek szakmai önállóságának korlátozása újabb lépés a kívánatossal épp ellenkező irányba. A túlközpontosított intézményrendszer, a teljesíthetetlen mennyiségű, korszerűtlen tananyag, a tantervvel és tanmenettel kapcsolatos merev előírások, a pedagógusok teljesítményének mérésére kieszelt életidegen és megalázó módszerek lehetetlenné teszik a korszerű – interaktív, differenciált, személy- és problémaközpontú – oktatási-nevelési módszerek alkalmazását.

A következmények nem csak a pedagógusokat sújtják: tovább rontják a tanulók esélyét, hogy az iskolában hozzájussanak a sikeres helytálláshoz kellő tudáshoz. És nem csak a kormányzatot terheli értük felelősség: osztozik benne a magyar értelmiség, amely nem emeli fel a szavát az iskola védelmében.

Aki az ország jövőjét, utódaink boldogulását a szívén viseli, annak most ki kell állnia a pedagógusok mellett. Támogassuk küzdelmüket és tegyük világossá, hogy a megrendszabályozásukra és megfélemlítésükre hozott intézkedésekkel a kormány nem érhet célt!

Elkapkodott, erőszakos reformok helyett a közoktatás tartalmának és intézményrendszerének körültekintő újragondolását kívánjuk, az érintettek érdemi közreműködésével.

Meggyőződésünk, hogy a kibontakozás lehetetlen a közoktatásban dolgozók bérének azonnali emelése, munkakörülményeik javítása, terheik csökkentése nélkül.

Támogatjuk a pedagógusok jogos követeléseit: közalkalmazotti státuszuk megerősítését, a sztrájkhoz és a szabad véleménynyilvánításhoz fűződő jogaik tiszteletben tartását.

Budapest, 2023. április 18.

Ángyán József agrárpolitikus, korábbi államtitkár

Bálint Csanád régész, az MTA tagja

Béres Tamás teológus, egyetemi tanár

Bod Péter Ákos egyetemi tanár, korábbi ipari miniszter

Csaba László közgazdász, az MTA tagja

Dávidházi Péter irodalomtörténész, az MTA tagja

Elek István közíró

Falus András immunológus, az MTA tagja

Gyarmathy Éva pszichológus, egyetemi tanár

Győrffy Dóra közgazdász, egyetemi tanár

Heidl György filozófiatörténész, egyetemi tanár

Jeszenszky Géza egyetemi magántanár, korábbi miniszter

Jordán Ferenc biológus

Kelevéz Ágnes irodalomtörténész

Kenesei István nyelvész, az MTA tagja

Kertesi Gábor közgazdász

Kertész János fizikus, az MTA tagja

Knausz Imre pedagógiai szakértő

Lányi András író

Pritz Pál történész

Réthelyi Miklós kutatóorvos, professor emeritus

Romsics Ignác történész, az MTA tagja

Rudas Tamás szociológus, professor emeritus

Szent-Iványi István külpolitikai szakértő, korábbi államtitkár

Vajda Mihály filozófus, az MTA tagja

Vajda Zsuzsanna pszichológus, professor emerita


Nyitókép: MTI/Illyés Tibor

Ezt a cikket nem közölhettük volna olvasóink nélkül. Legyen támogatónk a Donably-n, a magyar fejlesztésű előfizetési platformon. Paypal, utalás és más lehetőségek itt

#közoktatás#oktatás#Orbán-kormány#petíció#Pintér Sándor#státusztörvény