Jön a Válasz Online új kötete: kollégánk életrajza dédapjáról, a válogatott első gólszerzőjéről – Válasz Online
 

Jön a Válasz Online új kötete: kollégánk életrajza dédapjáról, a válogatott első gólszerzőjéről

A szerk.
| 2023.03.20. | A szerk

Óriási örömmel hirdetjük kedves olvasóinknak, hogy megjelent lapunk és kiadónk történetének második könyve! Nem is akármilyen kötetről van szó: kollégánk több év kutatás után írta meg dédapja, az ős-Fradi csatárának, a magyar válogatott első gólszerzőjének életrajzát, aki a sportkarrier után ügyvéd, fővárosi tiszti alügyész, majd politikai háttérszereplő lett Bajcsy-Zsilinszky Endre és mások mellett, 1944-45-ben pedig tevékeny része volt az embermentésben. Borbás Gáspár életrajza a válogatott első góljának 120. évfordulójára jelent meg.

Az ős-Fradi alaptagja; a válogatott első gólszerzője hazai pályán és idegenben is; az első angliai magyar mérkőzés résztvevője és győztes góllövője; az FTC első bajnokcsapatának balszélsője; az első „doktor labdarúgó” – Borbás Gáspár nevét az összes futballtörténeti összefoglaló jegyzi, azonban a Bajcsy-Zsilinszky Endre melletti politikai szerepvállalására és a II. világháború alatti embermentés részleteire kitérő biográfiája most jelenik meg először.

Hogyan emelkedett fel, miért lett sikeres a magyar labdarúgás a századforduló után? Hogyan lett a Fradi csatárából Bajcsy-Zsilinszky Endre követője, és vett részt a Horthy-korszak egyik legkínosabb politikai botrányának kirobbantásában? Hogyan segített menekülni Teller Ede családjának és másoknak a II. világháború borzalmai közepette? A labdarúgó ügyvédről újonnan előkerült levéltári források nyomán dédunokája, Borbás Barna írt lebilincselően érdekes életrajzot.

Részlet a könyv bevezetőjéből:

Kisebb-nagyobb megszakításokkal három és fél évig dolgoztam ezen a könyvön, melynek nagyjából a felét az 1901 és 1916 közötti futballtörténet teszi ki. A Jóisten különös ajándékának tartom, hogy a felfedezett források segítségével valamelyest átélhettem a 100-120 évvel ezelőtti Budapest vibrálását, az első nagy győzelmek napjait. Hadd ne spóroljak a jelzőkkel: csodás, páratlanul gazdag és heroikus időszak volt ez, amiről a kutatás előtt borzasztóan keveset tudtam, viszont utána már azt szeretném, hogy a lehető legtöbben tudjanak róla. Ismerjék meg a polgárság aranykorát, mely egybeesett a magyar futball felemelkedésének éveivel! Akár szeretik a focit, akár nem: egészen biztos, hogy találnak benne izgalmat, örömöt, észt, szellemet.


Idén 120 éve, hogy megszületett a magyar labdarúgó-válogatott történetének első gólja. Kötetünk erre az évfordulóra lát napvilágot, és már megrendelhető a Válasz Online oldaláról!

#Borbás Gáspár#Első gól#futball#futballtörténet#könyv