„Nem azt mondták, Feri!” – itt a bíróság ítélete Ráczné hazugságáról – Válasz Online
 

„Nem azt mondták, Feri!” – itt a bíróság ítélete Ráczné hazugságáról

Bódis András
| 2023.02.23. | sztori

A Demokratikus Koalíció végighazudta az elmúlt másfél-két hetet Ráczné Földi Judit offshore-ügyében. Azt állították – Schiffer András védőügyvéddel egyetemben –, hogy a Válasz Online csak azért nyerhetett jogerősen az időközben parlamenti mandátumra érdemesített politikus ellen, mert a közszereplőknek el kell tűrniük mindenféle „véleményeket”. Csakhogy mi tényekről írtunk. A posta pedig időközben meghozta a Fővárosi Ítélőtábla írásba foglalt ítéletét, amelynek fő állítása: nem volt valótlan lapunk azon következtetése, hogy Ráczné hazudott, amikor az általa aláírt feddhetetlenségi nyilatkozatban letagadta offshore-cégét. Most nyilvánosságra hozzuk a jogerős ítéletet, s ezzel az ügyet lezártnak tekintjük.  

hirdetes

Bő egy hónapja jelentettük be, hogy a Fővárosi Ítélőtábla jogerős ítélete szerint lapunk megalapozottan írta a 2021-es ellenzéki előválasztásról szóló cikkeiben, hogy a DK elnökségi tagja hazudott, amikor az általa aláírt feddhetetlenségi nyilatkozatban letagadta offshore-cégét. Ritkán ennyire egyértelmű valami: a Válasz Online nem titkos és megbízhatatlan adatbázisokból hámozta ki, hogy a politikus offshore-vállalkozást birtokol, hanem cégbíróságon iktatott tagjegyzékekből. Amelyeket ráadásul maga Ráczné Földi Judit írt alá.

A Gyurcsány Ferenc vezette Demokratikus Koalíció ezek után is kiállt a felfedezettje mellett, sőt – a „meghosszabbítjuk Bicskéig”-mentalitás jegyében – parlamenti mandátumhoz juttatta. Ezt már más sajtótermékek sem hagyták kommentár nélkül, ezért a párt nyilatkozni kényszerült. Először Vadai Ágnes magyarázta az ATV-ben, hogy a bíróság szerint Ráczné nem hazudott, és aki elolvassa az ítéletet, láthatja, csak azért nyert jogerősen a Válasz Online, mert a közszereplőknek tűrniük kell a véleménynyilvánítás szabadsága alá eső írásokat. Lényegében ugyanezt ismételte meg Ráczné Földi Judit védője, Schiffer András az RTL-nek, majd leszúrta a cégbíróságot, hogy anno befogadta a védence által aláírt tagjegyzékeket. A televíziós összeállításban a DK elnöksége nevében Barkóczi Balázs állt ki politikustársa mellett, majd közölte: a „pokolra” is elmennek érte, mert becsületes.   

Akkor tisztázzuk: a jogerős írásos ítéletet és indoklását Vadai Ágnes és a DK testületei az ATV-s és RTL-es szereplések idején nem olvashatták, hiszen azt mi is tegnap kaptuk kézhez. S noha az elsőfokú ítéletben van szó arról – általános elvként –, hogy a közszereplőknek többet kell tűrniük a nyilvánosságban, mint másoknak, de ez nem jelenti azt, hogy lapunk csupán véleményt közölt volna. Ugyanis fajsúlyos tényeket közöltünk. A másodfokú ítélet indoklásában konkrétan ilyen mondatok szerepelnek: „Az alperesi írás tehát nemcsak hogy valós tényeket közölt, hanem a szerkesztésével egyértelművé tette, hogy mely tények alapján tekinti a felperes eljárását offshorelovag-gyanúsnak. Ilyen körülmények között a minősítés való tényeket nem tüntetett fel hamis színben.” Arról az írásról pedig, amelynek címében nagy és kövér betűkkel szerepel, hogy „hazudott a DK elnökségi tagja”, így foglalt állást az ítélőtábla: a „cikk címében a hazugságra utalás egy erőteljes megfogalmazás a feddhetetlenségi nyilatkozat megtételére vonatkozóan, azonban ezen írás is tartalmazza azon tényeket, amely alapján az alperesi újságíró ezen következtetését levonta. A cikkbe is beágyazásra kerültek azon okiratok, amelyben a felperes saját magát két alkalommal is egy offshore vállalkozásnak minősíthető cég tulajdonosaként tüntette fel, ebből következően az írás következtetése éppen a felperes saját korábbi nyilatkozatai alapján nem volt valótlan”.

Hogy a DK ezek után elmegy-e a pokolra (Ráczné Földi Juditért), nem tudhatjuk, de – a tisztánlátást segítendő – alább nyilvánosságra hozzuk a jogerős ítéletet. Az ügyet pedig lezártnak tekintjük.

A másodfokú ítélet teljes terjedelemben letölthető innen:

Raczne-masodfoku-itelet-compressedLetöltés

Ezt a cikket nem közölhettük volna olvasóink nélkül. Legyen támogatónk a Donably-n, az új, biztonságos, magyar fejlesztésű előfizetési platformon. Paypal, utalás és más lehetőségek itt >>>

#Ráczné Földi Judit#Schiffer András