Elmebaj Aligán: omlékony magaspart tetejére építene lakóparkot a NER-elit – Válasz Online
 

Elmebaj Aligán: omlékony magaspart tetejére építene lakóparkot a NER-elit

Zsuppán András
| 2023.02.22. | sztori

Megkezdődött az egyik legvitatottabb, NER-közeli balatoni nagyberuházás építése: zárt luxuslakóparkot építenének a nevezetes balatonaligai magaspart tetejére. A helyi civilek jogi úton próbálják megakadályozni az építkezést, amely örökre megváltoztatná a táj arculatát. Megnéztük a helyszínt. Így a híres pártüdülő korszakában sem építkeztek soha. Valószínűleg azért nem, mert az omlásveszélyes, folyamatosan morzsolódó plató a legkevésbé sem tűnik biztonságosnak.

hirdetes

Elkezdték építeni a Club Aliga óriásberuházás második ütemét január 31-én, a valamivel korábban elindított, nagyszabású kikötőfejlesztés után. A magaspart tetejére öt nagy társasházból álló lakóparkot terveztek. A Válasz Online-on többször foglalkoztunk már az egykori pártüdülő sorsával, mivel ez a Balaton-part egyik legértékesebb, különleges adottságú területe. Olyan hely, amelynek valóban szüksége lenne némi fejlesztésre, és ahol erre tér is van. Ám lehetőleg olyanra, amely tiszteletben tartja a még mindig meglévő, bár már súlyosan megfogyatkozott épített és természeti értékeit, és teljes hosszában megőrzi közterületként a tópartot. Az utóbbi nemcsak általános balatoni fejlesztési elvként lenne kívánatos, hanem különösen lényeges Balatonvilágos–Balatonaliga esetében, mivel a nyaralótelep történelmileg úgy alakult ki, hogy szinte egyáltalán nincs nyitott vízpartja. Az egyetlen jelentősebb strand az egykori pártüdülő megnyitásával vált szabadon hozzáférhetővé az emberek számára a rendszerváltás után. A készülő fejlesztés azonban messze van attól, hogy valóban a közérdek érvényesüljön benne: a 19-20. századi épített örökséget részben már lerombolták, részben sorsára hagyták érzékelhető helyreállítási szándék nélkül, a vízpart jelentős részét magánvillák számára parcellázták ki és adták el (köztük a történelmi helyszínnek számító Kádár-villát is), legutóbb pedig egy luxusszállót akartak építeni a magaspart tetejére. Ennek érdekében még Aliga nevezetes fehér szikláit is leborotválták volna, a magaspartot mesterséges rézsűvé alakítva.

A fejlesztő Pro-Mot Hungária Kft. tulajdonosi köre legutóbbi cikkünk óta ismét módosult: korábban Tiborcz István és Mészáros Lőrinc, később az indotekes Jellinek Dániel és Balázs Attila érdekkörébe tartozott, tavaly tavasszal pedig a Jellinek-féle Appennin Nyrt. kiszállásával Balázs cége, a Bayer Property Zrt. vásárolta meg. Mostanra az egész egykori pártüdülő-terület Balázs és partnerei tulajdonába került, de a helyzet ettől még nem sokat változott, hiszen az erdélyi származású vállalkozót 2020-ban a NER új üstököseként, Tiborcz István rendszeres üzleti partnereként azonosítottuk.

A tervezett lakópark látványterve a Pro-Mot Hungária által benyújtott építési tervdokumentációból (forrás: ÉTDR)

A projekt viszont változott: a Kisfaludy Programban elnyert egymilliárdos állami turizmusfejlesztési támogatásból megkezdődött a nagyszabású kikötőbővítés, amely idén novemberre fejeződik be, a nagyobb vihart kavart – szintén állami támogatásból megvalósítani tervezett – szállodaépítésről viszont egyelőre letettek: júliusban a fejlesztő jelezte a Somogy Megyei Kormányhivatalnak, hogy az eredeti tartalommal nem kívánja megvalósítani a beruházást, mire a hatóság visszavonta a korábban kiadott környezetvédelmi engedélyt. A magaspart így sem menekült meg, csak éppen egy másik szakasza került most veszélybe.

Az aligai magaspartot nagyjából középen osztja ketté az a természetes eróziós völgy, amely az egyetlen lejárást biztosítja a tó partjára. A pártüdülő főkapujától ezen a völgyön keresztül visz le az aszfaltút a strandhoz és a kikötőhöz. Ha a Balaton felől nézzük, a szálloda az úttól jobbra magasodó platóra került volna, most viszont az úttól balra emelkedő magaslat tetejére akar a fejlesztő egy zárt lakóparkot építeni. Ennek léptéke talán még nagyobb is, mint a korábban tervezett hotelé, a két terület természeti, tájképi adottságai pedig azonosak. Az építési engedélykérelmet december 12-én nyújtották be, a kormányhivatal engedélye január 20-án vált hatályossá, és rá tíz napra meg is kezdődött a tényleges építkezés.

A helyi civilek, az Aligai Fürdőegyesület bíróságon támadták meg a szerintük törvénysértő építési engedélyt. Azonnali jogvédelmet, az építési engedély végrehajthatóságának a felfüggesztését kérték, hogy ne álljon elő kész helyzet, és a Pécsi Törvényszék valóban felfüggesztette az építkezést, ami a balatoni tájképet meghatározó magaspart rézsűvé alakítását, leborotválását is magában foglalta volna. A bíróság erről mondta ki, hogy a tervezett beavatkozás környezeti hatását mindenképpen vizsgálni kell.

A Club Aliga fejlesztését egy kormányrendelet 2020 augusztusában nemzetgazdasági szempontból kiemelt projektté nyilvánította (és ezzel kivette a településrendezési eszközökben foglalt korlátozások alól), ami a fejlesztő helyzetét nagyban megkönnyíti, de joggal tehető fel a kérdés:

milyen közcélt szolgál a kiemelő rendelet, amikor a nagyközönség elől elzárt luxuslakóparkok és villasorok építését teszi lehetővé a Balaton partján?

A kikötő bővítése még kétségtelenül indokolható turisztikai célokkal, a lakóparképítés a legkevésbé sem.

A történetnek különösen vérlázító eleme: az Aligai Fürdőegyesület megpróbálta rávenni Balatonvilágos önkormányzatát, hogy lépjen be a civilek által elindított perbe, Takács Károly polgármester azonban ezt nem támogatta, és a képviselő-testület február 6-i ülésén elutasította a javaslatot. A jegyzőkönyv szerint a község vezetője azért nem támogatta a perbe lépést, mert reménytelennek ítélte a helyzetet, a kiemelő rendelet ugyanis „mindent felülír”. Nehéz szabadulni attól az érzéstől, hogy az önkormányzat ezzel a település lakóit hagyta cserben. A képviselő-testület ugyanezen az ülésen arról is döntött, hogy nem él az elővásárlási jogával hat vízparti telek esetében, amelyeket a Pro-Mot villák építésére adott el az egykori Aliga 2 területén: az Aligai Fürdőegyesület képviselőjének itt csak annyit sikerült elérnie, hogy a vevőket tájékoztatják: a településrendezési szerződés szerint a parti sétányt biztosítani kell. (A sok százmilliós értékű telkeket megvásárló magánszemélyek a partot „természetesen” el fogják építeni, a civilek célja az volt, hogy az új tulajdonosok ne mondhassák utólag, hogy ezt jóhiszeműen tették, ha egyszer a kérdés bíróság elé kerül.)

A tervezett lakópark helyszínrajza, érdemes megnézni a IV. és az V. épület fekvését két eróziós völgy között, egy keskeny földnyelven (forrás: ÉTDR)

A lakóparképítésnek a legkártékonyabb eleme kétségtelenül a magaspart tönkretétele lenne, de az elképzelés egyébként is borzasztó: öt hatalmas, hatszintes épület, összesen 105 lakással és 145 parkolóhellyel egy zárt lakóparkban, amihez medence is tartozna „rekreációs épülettel”. Az épületek léptéke messze meghaladja a környéken megszokottat, jóval nagyobbak lennének a pártüdülő kiszolgálására épült, szomszédos minilakótelep, a Gagarin házainál is. Mindezt a lakópark földrajzi fekvése tenné igazán romboló hatásúvá: a magas plató tetején elhelyezett, 16-20 méteres monstrumok uralnák a Balaton egész keleti medencéjének látképét. Ez a hatás még a beruházó által készített, nyilvánvalóan meggyőzési célú látványterven is jól érzékelhető. (Lásd a nyitóképet, további látványtervek az ÉTDR-ben böngészhetők.)

A helyi építési szabályzat korábban sportcélú övezetként jelölte meg ezt a telket, amit két oldalról a község lakóterületei határolnak (az egyik oldalán beépítetlen Rózsa utca, amelynek végéből lenyűgöző kilátás nyílik a tóra, valamint a Barackos utca elmúlt két évtizedben felépített nyaralóinak kerítései), a másik két oldalról pedig a meredeken leszakadó magaspart és a strandhoz vezető mélyút. A szintkülönbség jelentős: a plató szintje 147 méteren van a tengerszint fölött, a magaspart alja nagyjából 110 méteren. A sportcélú hasznosítás megnyitotta volna a lakosság előtt ezt a területet, ahonnan különösen szép kilátás nyílik a Balaton egész keleti medencéjére, és egy vízmosásban vezető új út kialakításával a magasparton lévő üdülőterület lakosai számára is lejárást biztosított volna a partra – magától értetődő, hogy mindkettő közcélt szolgálna, és környezeti terhelést nem jelentő, szelíd hasznosítás lenne, ellentétben az elzárt lakóparkkal.

A magaspart teteje évtizedek óta elhagyatott terület, korábbi vízió szerint közösségi célra, sportövezetként kívánták hasznosítani (fotó: Zsuppán András / Válasz Online)
Ez a hatalmas alapozási gödör már az egyik tervezett lakóépület lábnyomát jelzi, alig két hét alatt ásták ki, mielőtt a bíróság leállította az építkezést; a háttérben a romos kiszolgáló épületek a pártüdülő egykori Rózsa utcai oldalbejáratát jelzik (fotó: Zsuppán András / Válasz Online)

Elmentünk megnézni az építkezés helyszínét, ahol két hét alatt máris sikerült kiásni két hatalmas alapozási gödröt a tervezett ötből. A plató tetején lévő telek egyébként önmagában nem értékes természeti szempontból: a szocializmus idején is beépítetlen maradt, a pártüdülőhöz tartozó kertészet, csemetekert foglalta el. A környéken lakók emlékeiben őszibarackliget, szőlőültetvény maradt meg, értékes növényzete jelenleg nincs. De nem véletlenül maradt beépítetlen. A lakópark ugyanis nemcsak azért elhibázott beruházás, mert tönkreteszi a balatoni panorámát. Senkinek nem javasolnánk, hogy lakást vegyen ezekben az épületekben, bármilyen csodás is a kilátás az erkélyről.

A Balaton keleti szegélyét több mint 8 km hosszan kísérő, szakadozott magaspart csodálatos természeti képződmény: ősi pannon-tengeri üledékből és löszből álló plató, amely meredeken szakad le a tó felé, helyenként vízmosások, mély suvadások tarkítják. A magaspart folyamatosan morzsolódik, hátrál, valószínűleg még 2-300 éve is jó néhány méterrel közelebb volt a széle a tóparthoz, mint ma. A beszivárgó eső állandóan mállasztja a puha anyagot, ami csak távolról tűnik kőzetnek, fehér szikláknak, valójában kézzel morzsolható, ahogy a videóban is látszik:

Friss omlás a magaspartnak azon a szakaszán, ahova az építkezést tervezik a partfal alatti részen, látszik, hogy a leszakadt rögök több fát elsodortak (fotó: Zsuppán András / Válasz Online)

Mindig újabb nagy darabok szakadnak le róla, a fenti képen egy egész friss, hatalmas leomlás látszik, ami több fát is kidöntött Club Aliga elvadult, bozótos parkjában. A hátráló part lábánál széles törmeléklejtő képződött az évezredek alatt, ezen erdő is nőtt mostanra, a partfaltól távolabbi részeit a 20. században teraszosan elegyengették, hogy építkezni lehessen rajta. Ide, az 1940-es években emelt, pusztulásában is gyönyörű, Olgyay-féle Községház sávjába akár lehetne is villákat építeni. De a part tetejére? Épeszű ember biztonságban érezné magát a morzsolódó part tetején álló, hatszintes társasházakban? Épeszű ember vájna-e medencét a puha anyagba, ami pont a szivárgó víz hatására indul meg?

A helyszínrajzot látva persze kiderül, hogy a partél jó messze esik az épületek helyétől, ebben a vonalban ma is vannak családi házak. A tervezők és a beruházó bizonyára azt gondolja, a magaspart rézsűsítésével örökre megoldja problémát. Csakhogy a rajzot jobban megnézve látszik: a terület sajátossága, hogy az épületek mögött is fut egy mélyút, sőt a legszélső két házat már arra a keskeny földnyelvre tervezték, ami a mélyút és a partra elvezető szélesebb völgy között magasodik. Látszólag remek, hogy ez ott van: közvetlen lejárót biztosít a jövendő lakóknak a partra, tervezik is, hogy árnyas sétánnyá alakítják. A vízmosás érdekessége, hogy természetes állapotban mutatja meg, hogyan nézhetett ki a másik, szélesebb, ma már aszfaltutas lejáró, mielőtt a parti üdülőtelepet elkezdték kiépíteni a 20. század elején. A 8 millió éves magaspart különböző szakaszain különböző eróziós fázisok tanulmányozhatók, és természetesen ez a hosszú, tagolt zöldsáv élőhelyet, ökológiai folyosót is jelent. Ottjártunkkor két őzet riasztottunk fel, akik tulajdonképpen a település közepén jártak, mégis a vadonban. A magaspart egyedülálló geológiai különlegesség, amit mindenféle beépítéstől és további roncsolástól mentes állapotban kellene megőrizni a jövőnek, de érthetetlen módon eddig nem kapott országos szintű védelmet (csak jóval gyengébb helyit).

Visszatérve az említett szurdokra, ha nemcsak térképen látjuk, hanem a valóságban is megnézzük, kiderül, hogy nem véletlenül mondja a helyszínrajz egyik felirata „eróziós ároknak”: az erdős völgyet valóban az erózió, a lefutó vizek vájták bele a platóba, és falai pont úgy viselkednek, mint a magaspart külső, Balatonra néző oldala: töredeznek, szakadnak, mállanak. Aki ennek a tetejére házakat épít, pár méterre a szélétől, magának a természetnek üzen hadat. Szüksége lesz némi szerencsére, hogy az ötlet elhibázottsága majd csak pár évtized múlva derüljön ki.


Frissítés: az Aligai Fürdőegyesület március 1-jén jelentette be, hogy a Pécsi Törvényszék megsemmisítette a lakópark építési engedélyét, mivel az engedélyező Somogy Vármegyei Kormányhivatal súlyos eljárásjogi hibát vétett. Az ügy ezzel nyilvánvalóan nem ért véget, de a civilek fontos csatát nyertek.


Nyitókép: a tervezett lakópark a Balaton felől a Pro-Mot Hungária által beadott tervdokumentáció egyik látványtervén (forrás: ÉTDR)

Ezt a cikket nem közölhettük volna olvasóink nélkül. Legyen támogatónk a Donably-n, a magyar fejlesztésű előfizetési platformon. Paypal, utalás és más lehetőségek itt

Omlásveszélyt jelző tábla a beépíteni szánt magaspart lábánál (fotó: Zsuppán András / Válasz Online)
#Balatonaliga#kiemelt projekt#természetvédelem