„Diák sírt, szülő sírt, tanár sírt” – Karinthy-s apa kirúgásokról és hazaárulásról [HetiVálasz 153] – Válasz Online
 

„Diák sírt, szülő sírt, tanár sírt” – Karinthy-s apa kirúgásokról és hazaárulásról [HetiVálasz 153]

Vörös Szabolcs
| 2022.12.07. | Podcast

Új lendületet vettek a tanártüntetések, miután a tankerületi igazgatók három fővárosi gimnázium nyolc pedagógusának szüntették meg rendkívüli felmentéssel közalkalmazotti jogviszonyát. A Karinthy Frigyes Gimnáziumból hat, az Eötvös József és a Vörösmarty Mihály Gimnáziumból egy-egy tanárt rúgtak ki. December 3-án tüntetés volt a Klebelsberg Központ előtt, adásunk napján pedig újabb sztrájkot tartanak a pedagógusok. Műsorunkban a leginkább érintett Karinthy szülői közösségének a szombati tüntetésen felszólaló tagját, Káldos Jánost kérdezzük: hogyan csapódtak le a történtek szülőkben, hogyan a tanárokban, és miért hazaárulózta le többezer ember előtt a Belügyminisztériumot? A műsorvezető Vörös Szabolcs.

Az adás meghallgatható a fenti lejátszóra kattintva. Ha egyszerűen letöltenék az adásokat mp3-formátumban, ide kattintsanak. Ha telefonon keresztül csatlakoznának műsorunkra, a Spotify mellett iTunes-onTuneIn Radio-n és Pocket Casts-on is megtehetik. Podcastunk RSS-csatornája ezen a hivatkozáson található.


Részletek a műsorból:

A Karinthy tanárai egy MTI-közleményből értesülhettek kirúgásukról november 30-án. A szülők mit és mikor érzékeltek ebből?

„Különböző fórumokon kezdett terjedni a hír, de először nem lehetett tudni, hogy kit rúgtak ki, csak azt, hogy nyolcat, aztán szépen lassan kiderült, mely iskolákból. Aztán az, hogy mely iskolákból hányat. Onnantól iszonyatos lefagyás volt a szülői közösségben, diákközösségekben. Hatalmas volt a bizonytalanság. Néhány órával később pedig kiderült, hogy kiket is rúgtak ki. A szülők részéről borzasztó volt az elkeseredés, a felháborodás, a reménytelenség meg a zavarodottság. Nem feltétlenül kell ezt nagyon ecsetelni. Egy ember is sok, de hat embert egyszerre kirúgni egy iskolából – az olyan szintű kaszálás, ami iszonyatos érzelmeket kavart fel tanárokban, diákokban, szülőkben.”

Az őket ért sérelmek után akar-e még tanítani a gyereke bármelyik kirúgott tanára?

„Úgy látszik, hogy akarnak, nagyon szeretik a gyerekeket, nagyon szeretik a diákjaikat. Hogy lehet-e, az más kérdés, de a felelősségérzet megvan bennük. Amit láttam, az az iszonyatos szomorúság. Az első időszakban diák sírt, szülő sírt, tanár sírt. Ki-ki a maga vérmérséklete szerint próbálja higgadtan kezelni a helyzetet. Embertelen lehet ezt érzelmileg feldolgozni. Még úgy is, hogy – idegen nyelven tanítókként – esetükben nem lesz akkora kérdés a megélhetés; lehet, hogy maguk nem hiszik el, de biztos, hogy többet fognak keresni. Azt viszont iszonyatos lehet feldolgozni, hogy az osztályokkal kialakított kapcsolataikat – mint egy Kafka-regényben – egyik pillanatról a másikra, valakik fölülről leszólva meg tudják szüntetni. De megpróbálnak előremenni, és a rövidre sikerült gyászidőszak után mindenki azt nézi, hogyan lehet ezt a már megtörtént hatalmas kárt valamilyen módon enyhíteni.”

Káldos János (fotó: Válasz Online/Bognár Ádám Balázs)

Miért nevezte hazaárulásnak a minisztérium és a tankerület eljárását a december 3-i, Klebelsberg Központ előtt tartott tüntetésen elmondott beszédében?

„A reformkor óta egyetlenegy közös eleme volt a különböző kevésbé jó vagy katasztrofális rendszereknek: az a Széchenyi-féle mondat, hogy »a nemzet jövője a kiművelt emberfőkben van«. Eötvös József, Trefort Ágoston, Teleki Pál, Klebelsberg Kunó… Még a legótvarabb kádári nihilben is Köpeczi Bélák voltak az oktatási miniszterek, a szintén hazaáruló, tömeggyilkos nyilasok pedig kiizzadtak magukból egy Hóman Bálintot. Ehhez képest most van egy nyugdíjas rendőrünk. Nem állítom, hogy a mostani kormányzat az egyetlen felelőse annak, hogy hol tart a mostani oktatási rendszer, de 12 évük lett volna megfordítani vagy kezelni a trendeket. (…) Azzal, hogy a kormányzat felad egy 200-250 éves hagyományt, elárulja a magyar nemzetet és a magyar nemzet jövőjét.”


Nyitókép: résztvevők a Tanárok a Tanárokért, a Pedagógus Egység és a Tanítanék Mozgalom által szervezett tüntetésen Budapesten, a Klebelsberg Központ előtt 2022. december 3-án (fotó: AFP/Kisbenedek Attila)

Ez az adás nem készülhetett volna el olvasóink nélkül. Legyen támogatónk a Donably-n, az új, biztonságos, magyar fejlesztésű előfizetési platformon. Paypal, utalás és más lehetőségek itt >>>

#Belügyminisztérium#Karinthy Frigyes Gimnázium#oktatás