A Válasz Online a Kúrián is legyőzte Mészárost – igenis közszereplő a felcsúti üzletember – Válasz Online
 

A Válasz Online a Kúrián is legyőzte Mészárost – igenis közszereplő a felcsúti üzletember

Bódis András
| 2021.01.22. | Egyéb Gyorshír

Másfél éve cikket írtunk „Ránk küldték Mészáros Lőrinc embereit: viszik a Heti Válasz-hagyatékot” címmel. A felcsúti milliárdos erre pert indított a Válasz Online ellen, mert nem tetszett neki, hogy egy érdekkörbe soroltuk őt és a hetilap maradékát (archívumát, jogait) elhappoló figurákat. Noha a Fővárosi Ítélőtábla jogerősen elutasította a keresetét, az üzletember nem hagyta annyiban, és a Kúriáig ment. Nem kellett volna. A legfőbb bírói fórum ugyanis – amellett, hogy végérvényesen igazat adott lapunknak – kimondta, amit az érintett egy ideje vitatni próbál. Konkrétan azt, hogy Mészáros közszereplő, így „a személyével kapcsolatban a vélemény-nyilvánítás lehetőségei az átlagosnál jóval tágabbak”.

hirdetes

Az alaptörténet a következő: a Heti Választ a második legolvasottabb országos magyar közéleti hetilapként záratták be 2018 nyarán. A Válasz Online-t eleve azért hoztuk létre, hogy a múltat ne lehessen végképp eltörölni. Hogy fennmaradjon a propagandamentes konzervatív sajtó. Hogy közösségbe szervezzük az értékelvű (azaz nem pártszerű), olvasni és gondolkodni szerető polgárokat. Közben persze árgus szemekkel figyeltük az „anyalap” felszámolási eljárását, és természetesen mi is pályáztunk a Heti Válasz szűk 18 évét őrző internetes archívumra (illetve a domainre és a védjegyre), hogy senki ne tudja kiradírozni az újságot a magyar sajtótörténetből.

Aztán „váratlanul” lett két, Mészáros Lőrincnek dolgozó vetélytársunk: egyikük, Vörös József ügyvéd el is vitte előlünk a Heti Válasz-hagyatékot. Írásunk, melyet a felcsúti milliárdos perre vitt, ezt az eseménysort volt hivatott dokumentálni. A megjelenést követően Mészáros bírósággal mondatta volna ki, hogy nevét igaztalanul kevertük bele a sztoriba. A jogerős ítéletet meghozó Fővárosi Ítélőtábla azonban a Válasz Online ügyvédjének érvelését tette magáévá: azaz a cikkünkben sorolt információk elegendő ténybeli alapot biztosítottak ahhoz a következtetéshez, hogy „a versengő pályázatok nem egyéni üzleti döntések voltak, hanem annak hátterében a felperes érdekköre áll”.

Azt hittük, ezzel vége a sztorinak, de nem: az üzletember felülvizsgálati kérelmet fogalmaztatott jogi csapatával, abban bízva, hogy a Kúria majd felülbírál mindent, és neki ad igazat. Csakhogy a legfőbb bírói fórum – a hozzánk most eljutott döntés szerint – a jogerős ítéletet „hatályában fenntartotta”. Ám ennél is fontosabb, hogy Mészáros Lőrinc hiába állította magáról az utóbbi időben, hogy már nem közszereplő, a verdikt indoklásában a Kúria végérvényesen leszögezte:

„gazdasági tevékenysége kapcsán a felperes közszereplőnek minősül”.

Vagyis „a gazdasági életben betöltött szerepét illetően a személyével kapcsolatban a vélemény-nyilvánítás lehetőségei az átlagosnál jóval tágabbak”.

A félreértéseket elkerülendő hangsúlyozzuk: „mindössze” annyi történt, hogy Mészáros a Kúriával sem tudta elmeszeltetni a Válasz Online-t. Az egykori Heti Válasz archívuma és jogai ettől még az ő bejáratott ügyvédjéhez kerültek. A nagy dolgokat tehát a mostani kúriai győzelmünk is változatlanul hagyja, de azért jó tudni, hogy van igazság. És persze nem csüggedünk: olvasóink, előfizetőink támogatásával cikkről cikkre, fényképről fényképre, tégláról téglára építjük fel az új Választ.


Nyitókép: MTI/Bodnár Boglárka

Ez a cikk olvasóink támogatása nélkül nem készülhetett volna el. Ha fontosnak tartja munkánkat, kérjük, legyen „előfizetőnk” akár már havi 1700 forintért, és csatlakozzon hozzánk a Facebookon!

#Heti Válasz#közszereplő#Mészáros Lőrinc