Fordulat: Lázár „atombombája” után újraindul a Feneketlen-tavi nyomozás – Válasz Online
 

Fordulat: Lázár „atombombája” után újraindul a Feneketlen-tavi nyomozás

Bódis András
| 2021.01.20. | sztori

A rendőrség egyszer már bűncselekmény hiányában lezárta a lapunk által feltárt Feneketlen-tavi ingatlanmutyi ügyében indított eljárást, ám a tavaly októberi Lázár János-interjúnk után – úgy tűnik – tarthatatlannak bizonyult a hatóság álláspontja. Most a BRFK és az ügyészség is megerősítette a Válasz Online-nak: folytatják a hűtlen kezelés gyanújával indult nyomozást. Ettől függetlenül az érintett telken szinte biztosan megépül a mára emberléptékűbbé „szelídített” irodaház – de nem Buda Gardens, hanem ParkSide Offices néven. Mutatjuk is a látványtervet.

hirdetes

Másfél éve azzal a hírrel kellett előrukkolnunk, hogy Lázár János hiába csapott az asztalra még regnáló kancelláriaminiszterként, a nyomozó hatóság végül elsikálta a Feneketlen-tavi ingatlanmutyit. Ez akkor sokakat meghökkentett, hiszen annak idején a teljes sajtó úgy értelmezte, hogy a politikus valódi koronatanú, a bizonyítékok gazdája, akit elsőként kell megkeresnie az ügyben eljáró Budapesti Rendőr-főkapitányság (BRFK) korrupció és gazdasági bűnözés elleni főosztályának. Ehhez képest a rendőrség bűncselekmény hiányában, gyanúsított megnevezése nélkül zárta le a nyomozást – úgy, hogy Lázárt egyáltalán nem hallgatták ki tanúként.

Aztán a kormányból kikerült politikus három hónapja interjút adott a Válasz Online-nak, melyben – bennünket is meglepve – „atombombát” dobott a magyar igazságszolgáltatásra. A Mészáros Lőrinc- és Tiborcz István-jelenségeket persze nem bírálta, ám az akkor még Buda Gardens néven futó panamáról erős véleménye volt. A beszélgetés legvégén lényegében egy korrupciós bűneset elszabotálásával vádolta meg a rendőrséget és az ügyészséget – s mindezt nem nyelvbotlásból vagy hirtelen felindulásból tette, hiszen a szöveget írásban is jóváhagyta. Nyilván azért is lehetett különösen zabos, mert alóla (értsd: a Miniszterelnökség alól) privatizálták ki áron alul az exkluzív budai fejlesztési területet. Konkrétan ezt mondta lapunknak:

„Sötét ügy volt. (…) Mindegy, mit mond a rendőrség meg az ügyészség, az nyilvánvaló bűncselekmény volt. Egy ember, akit kineveztünk oda igazgatónak, visszaélt a közbizalommal és meg is lopta az államot. Ezen nem tompított, hogy kirúgtam őket, és az sem, hogy az adásvétel megkötése után félmilliárd forinttal még megemeltük a vételárat. Utólag. Nagyon durva, valódi korrupciós ügy volt az.”

Interjúnk szabályos feljelentéscunamiba torkollt: a hatóságokat sürgetendő Kreitler-Sas Máté, a fejlesztési területet magában foglaló körzet LMP-s önkormányzati képviselője a Központi Nyomozó Főügyészséghez fordult. Mindeközben a „legnagyobb magyar feljelentőként” emlegetett, a Fideszből három éve kizárt Tényi István is jelezte, hogy különösen jelentős vagyoni hátrányt okozó hűtlen kezelés bűntett gyanúja miatt bejelentéssel élt a BRFK-nál és a Fővárosi Főügyészségnél. A DK-s Vadai Ágnes pedig Polt Péter legfőbb ügyészhez intézett írásbeli kérdést, tudakolván, egyetért-e azzal, hogy nem volt korrekt és alapos vizsgálat, direkt elkenték és eltussolták az ügyet, szándékosan elhúzták az eljárást, még a korrupció részleteiről konkrét tényekkel rendelkező személyeket sem hallgatták ki tanúként. Illetve: Lázár János kategorikus nyilatkozata alapján szükségesnek és indokoltnak tartja-e a nyomozás megszüntetéséről rendelkező határozat hivatalból történő törvényességi felülvizsgálatát és az eljárás folytatásának elrendelését? Csárdi Antal ugyancsak írásbeli kérdést küldött Polt Péternek, továbbá Pintér Sándor belügyminiszternek – az LMP-s parlamenti képviselő szintén arról érdeklődött, lesz-e ügyészségi/rendőrségi vizsgálat a Buda Gardens-panama ügyében.

Mára befutott az ügyészség és a rendőrség válasza is. A BRFK ezt közölte: „Az Ön által kérdezett ügyben a Budapesti Rendőr-főkapitányság hűtlen kezelés gyanújával nyomozást folytat. Gyanúsítotti kihallgatás nem történt.” A Fővárosi Főügyészség pedig ezt: „A kérdezett ügyben

a Budapesti Rendőr-főkapitányság 2020. november végén az eljárás folytatásáról határozott, mivel álláspontja szerint az üggyel összefüggésben új adatok merültek fel. A nyomozás felderítési szakaszban van, gyanúsításra nem került sor.”

A lapunk által megkérdezett jogi szakértők szerint mindebből nem következik, hogy leállítanák az időközben Buda Gardensről ParkSide Offices névre keresztelt projektet, hiszen már folyik az építési engedélyezési eljárás. Az új, baloldali vezetésű önkormányzat ugyanis, bár emberléptékűbb formában, de zöld lámpát adott a beruházásnak. Konkrétan így fog kinézni az irodakomplexum:

A Buda Gardens helyett megvalósuló ParkSide Offices látványterve

Nyitókép: MTI/Szigetváry Zsolt

Ez a cikk olvasóink támogatása nélkül nem készülhetett volna el. Ha fontosnak tartja munkánkat, kérjük, legyen „előfizetőnk” akár már havi 1700 forintért, és csatlakozzon hozzánk a Facebookon!

#Buda Gardens#Budapest#Lázár János