Jön a Merkel-korszak vége, de mi lesz utána? Vendégünk Hettyey András [HetiVálasz 55] – Válasz Online
 

Jön a Merkel-korszak vége, de mi lesz utána? Vendégünk Hettyey András [HetiVálasz 55]

Vörös Szabolcs
| 2021.01.14. | Podcast

Szombaton választ új elnököt a Németországot kormányzó Kereszténydemokrata Unió (CDU), úgy, hogy Angela Merkel a szeptemberi parlamenti választáson már nem lesz kancellárjelölt. A három közül melyik jelölttel járna jól a német jobboldal, ha az identitását akarná hangsúlyozni, s melyikkel, ha inkább a szinte biztosan folytatódó koalíciós kormányzásra készül? Milyen örökséget hagy maga mögött a 2005 óta hatalmon lévő Merkel – van-e merkelizmus? –, és mire számíthat Magyarország a kancellár elvonulása után? A Válasz Online hetente jelentkező podcastjában, a HetiVálaszban Hettyey Andrást, a Nemzeti Közszolgálati Egyetem Államtudományi és Nemzetközi Tanulmányok Karának docensét ezekről is kérdezi Vörös Szabolcs.

https://open.spotify.com/episode/75Otozcq9C91KvFxu2ficx?si=7cdMSiDmTXKmN9pOfrQF9A

Az adás meghallgatható a fenti Spotify-ablakra kattintva. Ha az nem jelenne meg, közvetlen link itt. Ha asztali számítógépen, laptopon hallgatnának minket, vagy egyszerűen letöltenék az adásokat mp3-formátumban, a legegyszerűbb, ha felkeresik Lybsin-oldalunkat. Ha telefonon keresztül csatlakoznának műsorunkra, a Spotify mellett iTunes-on (más néven Apple Podcasts), TuneIn Radio-n és Pocket Casts-on is megtehetik. Podcastunk RSS-csatornája ezen a hivatkozáson található.


Néhány idézet a műsorból:

Létezik-e merkelizmus, és ha igen, mit jelent?

„Ha van ilyen, akkor az a status quo-pártiság. Nem jellemzik látványos ideológiai megfontolások, hanem inkább az 1990 után kialakult európai és globális rend fenntartása. Ennek fontos eleme a multilateralizmus – problémák közös megoldása az EU-n, NATO-n vagy ENSZ-en belül. A merkelizmus nem izgalmas, új, vonzó, gondolatilag igényes csomag, hanem a meglévő elért sikerek menedzselése – és Merkel gazdaságilag sikeres és kiszámítható volt.”

Mi marad utána?

„Jobban fog hiányozni sokaknak, mint ahogy most gondolják: a nem hiú személyisége, a problémaorientált fellépése, a háttérben politizálása – Magyarországnak sem mondta meg soha »a frankót«. Ha a CDU-nak olyan vezetője lesz, akinél magasabb a tesztoszteron szint, sokan vissza fogják sírni az unalmasnak mondott Merkelt.”

Mi lesz a magyar–német kapcsolatokkal?

„Akárki lesz Merkel utódja, meglehet, konfliktusosabb idő vár a magyar–német politikai kapcsolatokat. (…) Elég komoly kritikák hangoztak el attól a CDU-elnökjelölttől, Friedrich Merztől, aki – ha jól érzékelem – a magyar kormánypárt mégis a leginkább szeretne. Ha már a magyar kormány által favorizált Merz is ilyen kritikus, akkor könnyen lehet, hogy a magyar–német politikai kapcsolatok meg nem támadási időszaka, hosszú mézeshetei véget érnek. (…) A magyar kormány is könnyen azok közé tartozhat, akik visszasírják majd Merkel azon képességét, hogy el tud menni egy mikrofon mellett és a nyelvére harapni. (…) Friedrich Merz alighanem jobban szükségét érzi majd, hogy irányba állítsa Magyarországot (…), amelynek politikai-gazdasági stabilitását ugyanakkor honorálják.”


Fotóillusztráció: Domaniczky Tivadar

Ez az adás nem készülhetett volna el olvasóink támogatása nélkül. Ha fontosnak tartja munkánkat, kérjük, legyen „előfizetőnk” akár már havi 1700 forintért, és csatlakozzon hozzánk a Facebookon!

#Angela Merkel#CDU#Magyarország#Németország#választás