Feljelentéscunami a Lázár János-interjúnk után – Válasz Online
 

Feljelentéscunami a Lázár János-interjúnk után

Bódis András
| 2020.10.30. | sztori

Több közszereplőt is megihletett a Válasz Online monstre Lázár János-interjúja. Akadt, aki a legfőbb ügyészhez, a belügyminiszterhez, más a Központi Nyomozó Főügyészséghez, megint más a Fővárosi Főügyészséghez és a Budapesti Rendőr-főkapitánysághoz fordult, de még a Miniszterelnökséget vezető Gulyás Gergelyt is „bekérdezték” elődje friss nyilatkozatáról. Csokorba gyűjtöttük a cikkünk nyomán született feljelentéseket, illetve képviselői kérdéseket. Jelige: Buda Gardens és Audi.

hirdetés

Lázár János lapunknak nyilatkozva két visszaélésgyanús témát emlegetett fel a múltból.

1. A Buda Gardens-fejlesztésbe torkolló Feneketlen-tavi ingatlanspekulációról, melynek nyomozását a rendőrség gyanúsítás nélkül zárta le, így vallott: „Sötét ügy volt. (…) Mindegy, mit mond a rendőrség meg az ügyészség, az nyilvánvaló bűncselekmény volt. Egy ember, akit kineveztünk oda igazgatónak, visszaélt a közbizalommal és meg is lopta az államot. Ezen nem tompított, hogy kirúgtam őket és az sem, hogy az adásvétel megkötése után félmilliárd forinttal még megemeltük a vételárat. Utólag. Nagyon durva, valódi korrupciós ügy volt az.”

2. A győri Audi-telekbizniszekről pedig azt mondta: „Nem titok, hogy sosem voltam Borkai híve. Számomra egyértelmű volt, hogy semmi keresnivalója a közösségünkben. A győri telekbizniszek megakadályozására tettem is lépéseket. Vele kapcsolatban tehát tiszta a lelkiismeretem. Egyébként meg sosem rejtettem véka alá a véleményemet: a Fidesz nagy versenyelőnye, hogy valódi néppárt, sokféle gondolat és habitus megfér benne. A Borkai-féléknek viszont nincs helye a pártban.”

A Feneketlen-tavi témában először mi hívtuk fel a figyelmet arra, hogy Lázár lényegében atombombát dobott az igazságszolgáltatásra. Mint írtuk, ügyészségi és rendőrségi forrásaink szerint egy ilyen horderejű nyilatkozat után hivatalból újra lehet indítani a Buda Gardens-nyomozást, ráadásul már „érik” is ez a döntés. A hatóságokat sürgetendő Kreitler-Sas Máté, a fejlesztési területet magában foglaló körzet LMP-s önkormányzati képviselője a Központi Nyomozó Főügyészséghez fordult. Mindeközben a „legnagyobb magyar feljelentőként” emlegetett, a Fideszből három éve kizárt Tényi István is jelezte a Válasz Online-nak: cikkünk megjelenése után különösen jelentős vagyoni hátrányt okozó hűtlen kezelés bűntett gyanúja miatt bejelentéssel élt a BRFK-nál és a Fővárosi Főügyészségnél. A DK-s Vadai Ágnes pedig Polt Péter legfőbb ügyészhez intézett írásbeli kérdést, tudakolván, egyetért-e azzal, hogy nem volt korrekt és alapos vizsgálat, direkt elkenték és eltussolták az ügyet, szándékosan elhúzták az eljárást, még a korrupció részleteiről konkrét tényekkel rendelkező személyeket sem hallgatták ki tanúként. Illetve: Lázár János kategorikus nyilatkozata alapján szükségesnek és indokoltnak tartja-e a nyomozás megszüntetéséről rendelkező határozat hivatalból történő törvényességi felülvizsgálatát és az eljárás folytatásának elrendelését? Frissítés: Cikkünk élesítése után kaptuk a hírt, hogy Csárdi Antal ugyancsak írásbeli kérdést küldött Polt Péternek, továbbá Pintér Sándor belügyminiszternek. Az LMP-s parlamenti képviselő szintén arról érdeklődik, lesz-e ügyészségi/rendőrségi vizsgálat a Buda Gardens-panama ügyében.

A második, tehát a győri történetet a Párbeszéd politikusa, Tordai Bence „karolta fel”. Egyrészt írásban szólította meg a Miniszterelnökséget most vezető Gulyás Gergelyt: Lázár vezetése alatt milyen intézkedéseket tett a tárca a győri telekbizniszek megakadályozása érdekében? Polt Pétertől pedig arra vár választ, folyik-e nyomozás az Audi győri telephelyének 2014-es bővítése, illetve az ezt megelőző földterületek átminősítése és adásvétele kapcsán.

Folytatása következik – egyelőre várjuk az ügyészségi, rendőrségi, miniszteri reakciókat.


Nyitókép: Válasz Online/Vörös Szabolcs

Ez a cikk olvasóink támogatása nélkül nem készülhetett volna el. Ha fontosnak tartja munkánkat, kérjük, legyen „előfizetőnk” akár már havi 1700 forintért, és csatlakozzon hozzánk a Facebookon!

#Buda Gardens#Lázár János#ügyészség