Orbán Viktor brüsszeli csatába megy: mennyi pénzzel jön haza? [HetiVálasz 1×31] – Válasz Online
 

Orbán Viktor brüsszeli csatába megy: mennyi pénzzel jön haza? [HetiVálasz 1×31]

Vörös Szabolcs
| 2020.07.16. | Podcast

Ismét jelentkezik a Válasz Online podcastadása, a HetiVálasz. Ezúttal a pénteken kezdődő EU-csúcsról lesz szó, itt dőlhet el ugyanis, hogy miként osztják el a 2021 és 2027 közötti uniós forrásokat, illetve, hogy a koronavírus-válságot kezelni hivatott mentőcsomag milyen konstrukcióban indulhat be. Mit érhet Orbán Viktor vétófenyegetése, amelyet arra az esetre helyezett kilátásba, ha a költségvetés megszavazásáig nem szűnik meg a Magyarországgal szembeni 7-es cikkely szerint eljárás? Újabb hét év körforgalom-építés következik? Milyen érdekek ütköznek a brüsszeli tárgyalóasztal körül? Műsorunkban erről beszélgetünk Ablonczy Bálinttal, lapunk EU-ügyi szakújságírójával.

https://open.spotify.com/episode/5FEypFoB8uwZO6356yvfVL?si=vc4v7SqNTEeKHd3_fYWT4A

Az adás meghallgatható a fenti Spotify-ablakra kattintva. Ha az nem jelenne meg, közvetlen link itt. Ha asztali számítógépen, laptopon hallgatnának minket, vagy egyszerűen letöltenék az adásokat mp3-formátumban, a legegyszerűbb, ha felkeresik Lybsin-oldalunkat. Ha telefonon keresztül csatlakoznának műsorunkra, a Spotify mellett, iTunes-on (más néven Apple Podcasts), TuneIn Radio-n és Pocket Casts-on is megtehetik. Podcastunk RSS-csatornája ezen a hivatkozáson található.


Részletek a műsorból:

Hasznos lehet-e, ha az uniós pénzek kifizetését jogállami feltételekhez kötik?

„Minden olyan javaslat jó, ami arról szól, hogy közösen befizetett európai uniós adófizetői pénzeket a tagállamok hatékonyabban költsék el. Van ráció abban, hogy ebbe az irányba megyünk. Az, hogy ez milyen kérdéseket vet fel – hogyan vizsgálják majd, hogyan lehet életbe léptetni –, ezzel kapcsolatban többen mondják, hogy vigyázni kell vele.”

Örülhet-e a jogállami regulának a magyar ellenzék?

„Nemcsak újságíróként, állampolgárként is fájlalom, hogy az Európai Unióval kapcsolatban – ami mi vagyunk – vagy a hisztérikus belehergelés folyik, hogy majd elveszik az identitásunkat, vagy a másik, hogy most már jöjjön végre az Európai Unió és váltsa le a diktátort! Az Unió sem egyik, sem másik, ezeket a politikai vitákat nekünk kell megvívni. (…) Azért ne szidjuk az Uniót, mert ott vagyunk az asztalnál. A 20. századi magyar történelem jelentős részében nemhogy az asztalnál nem voltunk ott, hanem minket szolgáltak fel. Ezért kellene sokkal jobban vigyáznunk az EU-ra.”


Ez az adás nem készülhetett volna el olvasóink támogatása nélkül. Ha fontosnak tartja munkánkat, kérjük, legyen „előfizetőnk” akár már havi 1700 forintért, és csatlakozzon hozzánk a Facebookon!

#Európai Unió#költségvetés#koronavírus#Magyarország