Van igazság: a Válasz Online jogerősen legyőzte Mészáros Lőrincet – Válasz Online
 

Van igazság: a Válasz Online jogerősen legyőzte Mészáros Lőrincet

Bódis András
| 2020.05.07. | Válasz

Tavaly júniusban cikket írtunk „Ránk küldték Mészáros Lőrinc embereit: viszik a Heti Válasz-hagyatékot” címmel. A felcsúti milliárdos pert indított a Válasz Online ellen, mert nem tetszett neki, hogy egy érdekkörbe soroltuk őt és a hetilap maradékát (archívumát, jogait) elhappoló figurákat. A Fővárosi Ítélőtábla most úgy döntött: Mészáros keresetét elutasítja, fellebbezésnek helye nincs.

hirdetes

A történet dióhéjban, csak a szükséges mértékben felemlegetve a múltat: a Heti Választ a második legolvasottabb országos magyar közéleti hetilapként záratták be 2018 nyarán, majd a kiadó felszámolása is megkezdődött. A Válasz Online-t eleve azért hoztuk létre, hogy a múltat ne lehessen végképp eltörölni. Hogy fennmaradjon a propagandamentes konzervatív sajtó. Hogy közösségbe szervezzük az értékelvű (azaz nem pártszerű), olvasni és gondolkodni szerető polgárokat. Közben árgus szemekkel figyeltük az „anyalap” felszámolási eljárását, és természetesen mi is pályáztunk a Heti Válasz szűk 18 évét őrző internetes archívumra (illetve a domainre és a védjegyre), hogy senki ne tudja kiradírozni az újságot a magyar sajtótörténetből.

Aztán „váratlanul” lett két vetélytársunk: az egyikük Benyó Zsuzsanna, aki több fontos Mészáros Lőrinc-érdekeltség vezetője, a másikuk pedig Vörös József, a felcsúti milliárdos legrégebbi ügyvéd-jobbkeze, a Puskás Akadémia jogi képviselője.

Előbbi a minimálár közel negyvenszeresét, 7,9 millió forintot ajánlott a Heti Válasz-jogokért, utóbbi „csak” ötmilliót. Nyilván mindkét összeg nagyságrendekkel több, mint amit mi, az „örökösök”, a Válasz Online csapata vállalni tudott (volna). Mészáros emberei végül a spórolósabb megoldást választották: Benyó az eredményhirdetés előtt visszalépett, így Vörös ötmillióért vihette a Heti Válasz-hagyatékot.

Írásunk tehát, melyet a felcsúti milliárdos perre vitt, ezt az eseménysort volt hivatott dokumentálni.

A megjelenést követően Mészáros Lőrinc bírósággal mondatta volna ki, hogy nevét igaztalanul kevertük bele a sztoriba. Nem tagadta, hogy ismeri a fent említett közreműködőket, ám szerinte nem kellett volna éppen őt odaképzelnünk a Vörös–Benyó kettős mögé. Az elsőfokú bíróságot még meg tudta győzni az igazáról, a Fővárosi Ítélőtábla azonban a Válasz Online ügyvédjének érvelését tette magáévá. A jogerős ítélet szerint a cikkünkben sorolt információk elegendő ténybeli alapot biztosítottak ahhoz a következtetéshez, hogy „a versengő pályázatok nem egyéni üzleti döntések voltak, hanem annak hátterében a felperes érdekköre áll”.

A félreértéseket elkerülendő: „mindössze” annyi történt, hogy pert nyertünk egy fontos ember ellen. A Heti Válasz archívuma és jogai ettől még Mészáros bejáratott ügyvédjéhez kerültek.

A cégbírósági nyilvántartás pedig arról tanúskodik, hogy a felszámolás során a bezárt hetilapot kiadó cég legnagyobb vagyoneleme, a Digitalstand a Mandiner Press Kft.-nél landolt. Utóbbi nem más, mint a fideszes médiaholdingba tartozó Mandiner kiadóvállalata.

A mostani pergyőzelmünk tehát a nagy dolgokat változatlanul hagyja, de azért jó tudni, hogy van igazság. És persze nem csüggedünk: olvasóink, előfizetőink támogatásával cikkről cikkre, fényképről fényképre, tégláról téglára építjük fel az új Választ.


Ez a cikk nem készülhetett volna el olvasóink támogatása nélkül. Ha fontosnak tartja munkánkat, kérjük, legyen „előfizetőnk” akár már havi 1700 forintért, és csatlakozzon hozzánk a Facebookon!

#Heti Válasz#Mészáros Lőrinc#Válasz Online