Titkolják, mi megcsináltuk: Magyarország járványtérképe az elérhető adatok alapján – Válasz Online
 

Titkolják, mi megcsináltuk: Magyarország járványtérképe az elérhető adatok alapján

Élő Anita
| 2020.03.24. | Nagytotál

A magyar szervek csak a fertőzöttek hivatalos számát hozzák nyilvánosságra, holott a járvány elleni védekezés fontos eszköze a fertőzések regionális megoszlásának közlése. Az államok ezért jelentetik meg az adatokat Kínától Olaszországig, Franciaországtól Németországig. Kérjük a kormányt, változtasson a gyakorlatán, tegye megismerhetővé ez eddig titkosan kezelt, naponta frissülő megyei bontású járványtérképet. Amíg ez nem történik meg, a Válasz Online saját adattérképet készít – napi frissítéssel.

hirdetes

NAPONTA FRISSÜLŐ TÉRKÉPÜNK ITT ÉRHETŐ EL.

Módszer: Kizárólag a hivatalosan megerősített eseteket tüntetjük fel, amelyet az operatív törzs, országgyűlési képviselők, polgármesterek vagy hivatalok, orvosi egyetemek, kórházak, az érintettek munkáltatói, orvosai és maguk a fertőzöttek saját kommunikációs felületein, az országos és a helyi sajtóban közzétettek vagy a Válasz Online-nal közöltek. Az első grafikán az általunk beazonosított fertőzések számát, a másikon a százezer főre vetített arányát mutatjuk be a KSH által közölt lakosságszám felhasználásával. A térképeken az öt legmagasabb értéket jelöljük árnyalatokkal.

A Válasz Online célja, hogy megszüntesse azt a téves képzetet a lakosságban, hogy a saját környezete biztonságos, mert járványveszély csak a fővárost és környékét érinti. A beazonosított esetek számát országosan is összesítjük, hogy lássák, az éppen aktuális fertőzésszám mekkora részét ismerjük helyileg. Az országos adatokat a koronavirus.gov.hu oldalon találják. 

A Válasz Online térképén az értékek nem teljeskörűek, olvasóink megértését kérjük, nem tudjuk helyettesíteni a járványügyi hatóságot, de összeállításunkban az éppen elérhető legtöbb hiteles adat közlésére törekszünk.

Kérjük, hogy az országos tisztifőorvos által javasolt intézkedéseket az ország teljes területén tartsák be, a magasabb fertőzöttségűnek jelölt területeken pedig ennél is nagyobb szigort javaslunk az egyéni védekezés során! Lapunk ebben számos ingyenesen elérhető információval, külföldi járványgócokban élő magyarokkal készült interjúval segíti olvasóit.

Az egészségügyi intézményekben, egyetemeken, állami hivatalokban teljes hírzárlatot rendeltek el. Nyomatékosítjuk, hogy

lapunk minden hozzánk érkező információt bizalmasan kezel, és csak olyan adatot hoz nyilvánosságra, amelyből nem azonosítható be sem az adatközlő személye, sem a szűkebb környezete. 

Az összeállításban nem szerepelnek a sajtó hivatalosan meg nem erősített hírei. Ha olvasóink tudnak olyan esetről, amit nem tüntettünk fel, vagy a helyi lapokban, önkormányzati felületeken, közösségi oldalakon friss információra bukkannak, amelynek forrása valamilyen hivatalos testület, személy vagy maga az érintett, kérjük küldjék meg a forrás linkjét vagy képernyőfotóját a szerk@valaszonline.hu címre.


Ez a cikk nem készülhetett volna el olvasóink támogatása nélkül. Ha fontosnak tartja munkánkat, kérjük, legyen „előfizetőnk” akár már havi 1700 forintért, és csatlakozzon hozzánk a Facebookon!

#egészségügy#koronavírus#Magyarország