„Ez felfoghatatlan” – koronavírus és kormányzati kommunikáció [HetiVálasz 1×14] – Válasz Online
 

„Ez felfoghatatlan” – koronavírus és kormányzati kommunikáció [HetiVálasz 1×14]

Vörös Szabolcs
| 2020.03.19. | Podcast

Csütörtök van, tehát újra itt a HetiVálasz, a Válasz Online hetente jelentkező podcastadása. E heti műsorunkat – a rendkívüli körülményekre való tekintettel – online konferenciabeszélgetéssel abszolváljuk. Mi másról is lehetne szó ugyanakkor, mint a koronavírus-járvány hazai és nemzetközi fejleményeiről; erről beszél lapunk egészségügyi szakújságírója Élő Anita – akinek beszámolóit Élő közvetítés címen a Válasz Online hírlevelében, a Filterben támogatóink múlt hét óta naponta olvashatják –, a nemzetközi kitekintésben pedig Ablonczy Bálint működik közre. A műsorvezető Vörös Szabolcs.

https://open.spotify.com/episode/3TpJFfS3lP5DStFWKJRPir

Az adás meghallgatható a fenti Spotify-ablakra kattintva. Ha az nem jelenne meg, közvetlen link itt. Ha asztali számítógépen, laptopon hallgatnának minket, vagy egyszerűen letöltenék az adásokat mp3-formátumban, a legegyszerűbb, ha felkeresik Lybsin-oldalunkat, esetleg kattintsanak a Soundcloud-hangtárunkra (itt mindig csupán az utolsó három adást tároljuk). Ha telefonon keresztül csatlakoznának műsorunkra, a Spotify mellett, iTunes-on (más néven Apple Podcasts), TuneIn Radio-n és Pocket Casts-on is megtehetik. Podcastunk RSS-csatornája ezen a hivatkozáson található.

×××

Meddig tarthat még a mostani helyzet itthon, és mit tehetünk?

Élő Anita: „Nagyon remélem, hogy megértik az emberek: ez egy nagyon furcsa és alattomos vírus, mert az esetek nagy részében nem okoz komoly tüneteket, a védekezés módja pedig tényleg nem a teszt – az csak egy segítség –, hanem az, hogy közeli kollégaként sem megyünk egymás közelébe.”

Ablonczy Bálint: „Két-három hét is eltelhet, mire elkezdenek javulni az adatok. Nem azért fognak nőni nálunk is jelentősen a megbetegedési számok, mert nem működik a karantén, hanem mert a lappangási idő hosszú, az ember pedig úgy is fertőz, hogy nem tudja magáról. De minden szám azt mutatja, hogy ami működik, az a karantén és főleg a társadalmi érintkezések lecsökkentése, de ezek is csak hosszú távon: ha három nap múlva már szűknek érezzük a lakást és úgy érezzük, hogy megtettük a magunkét, az hamis biztonságérzet. Sajnos nem tettük meg a magunkét – legkorábban két hét múlva lehet eredménye.”

Mi hiányzik az állami kommunikációból? Miért nem lehet például megtudni a fertőzöttek területi és életkori megoszlását?

Élő Anita: „Számomra ez felfoghatatlan. Képzeljük el, hogy Kína vagy Olaszország nem mondja meg, melyik tartományokban vannak a betegek. Ilyet nem látok sehol. (…) Tágra nyílt szemekkel csodálkoznak emberek, hogy a béke szigetén élnek, de nem biztos, hogy ott élnek, csak nem tudják, amit először szerdán mondott el az országos tisztifőorvos: hogy az ország minden területén jelen van a vírus. Ez az egyéni védekezést márpedig nagyon meghatározza. (…) Ez olyan küzdelem, amelyben mindenkinek szerepe van. Mindenki hibázik, de ebből tanulni kell, türelmeseknek kell lennünk egymással. Akárhány csatát megvívott politikusaink vannak – ilyen csatát még senki nem vívott. Ebben a fiatal új-zélandi miniszterelnöknő ugyanolyan újszülött, mint a mi tapasztalt miniszterelnökünk. Ilyen helyzetben még nem voltak.”

Mit tanulhatunk a nemzetközi példákból?

Ablonczy Bálint: „A legfigyelemreméltóbb példa Franciaországé, ahol sokáig billegett az állam, hogy mit és hogyan csináljon – múlt hétvégén még választásokat is tartottak –, de kedd dél óta lényegében kijárási tilalom van. Le lehet tölteni egy ötpontos kérdőívet, ha bárki kimozdul a házból és igazoltatja a rendőr, meg kell mutatnia ezt az önfelhatalmazást (…), és ha éppen azt húztam be, hogy cigarettáért ugrottam le, de a lakásomtól 15 kilométerre megfognak – tehát nyilvánvalóan nem a sarki boltban intéztem a bevásárlást –, akkor többszáz eurós bírságot kaphatok.”

Élő Anita: „A súlyos olasz helyzet azért alakult ki – és számunkra ezek azért fontosak, mert tanulni lehet belőlük –, mert nem volt megfelelő az egészségügyi dolgozók védelme. 500-nál többen fertőződtek meg a vírussal és adták tovább vélhetően a betegeknek is, a kórházak pedig nemcsak abban az értelemben voltak járványközpontok, hogy oda mentek be a betegek, hanem abból a szempontból is, hogy fertőztek sok mindenkit maguk körül.”


Ez az adás nem készülhetett volna el olvasóink támogatása nélkül. Ha fontosnak tartja munkánkat, kérjük, legyen „előfizetőnk” akár már havi 1700 forintért, és csatlakozzon hozzánk a Facebookon!

#koronavírus#Magyarország#Operatív Törzs#Orbán Viktor